Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

PletyKalap

Központ október 25, 2012 Kávé mellé

pletykaPletyKalap

A hét mottója: Úgy felrúglak, hogy leolvasod a Göncölszekér alvázszámát!

Nevet vált a Rádió GaGa? Névváltoztatásra kötelezné a Rádió GaGát az Országos Audiovizionárius Tanács (CNA). Idézet az indoklásból: „A Rádió GaGa kora reggeli, 06:00 és 09:00 óra közötti idősávban sugárzott, Cvekker nevet viselő műsorában olyan sokszor hangzik el, hogy hol hány fok van – elsősorban Maros megyei települések vonatkozásában –, hogy az már szembe megy az uniós normákkal, semmibe veszi a Nemzetközi Meteorológiai Szövetség és az Európai Időjárás-előrejelző Központ által előírt direktívákat, és súlyosan sérti a szabad és személyes hőmérséklet-megtapasztaláshoz való jogot.

Továbbá, a Rádió GaGa kiterjedt ügynökhálózatot épített ki és működtet, amelynek tagjai a város, illetve a megye különböző pontjain, orvul begyűjtött információkat telefonon vagy rövid szöveges üzenetben (SMS) osztják meg a műsorvezetővel, többnyire névtelenül, ő pedig továbbítja a hallgatók felé. A felsoroltak értelmében felszólítjuk a Rádió GaGát: vagy haladéktalanul beszünteti fent nevezett tevékenységet, vagy 2013. január elsejei hatállyal megváltoztatja a nevét Radio Celsiusra vagy Meteo FM-re!”.

Peti ír, Tibi szív. Kovács Péter Facebook-bejegyzése: „Az EPP Kongresszus közben működik a bukaresti Parlament látogatási programja. Ezzel magyarázom TTT jelenlétét”.

Íme, a bizonyíték, hogy nem vagyunk RMDSZ-ellenesek – ami jó, az jó!

Hogyan működik Markó Béla? Megjelent az első erdélyi magyar e-könyv; a Markó Bélát politikusként, költőként és emberként ábrázoló mű Kelemen Attila Ármin munkája, amelyet pénteken mutattak be Kolozsváron. Az Így működik Markó Béla tíz interjún keresztül próbálja megismertetni Markót az olvasókkal. A könyvből kiderül, hogy mit gondol Béla az erdélyi közéletről, Európáról, Amerikáról, mit gondol a romániai magyar és román politika egyes szereplőiről. Hogy mindez kit érdekel, az valszeg nem derül ki.

Markó Béla a könyvbemutatón elmondta: előbb elszörnyedt a szerző által adott cím és a borító illusztrációja láttán, amelyen a fejében forgó fogaskerekek látszanak, de ma már igazat ad a szerzőnek, aki ragaszkodott elképzeléséhez. A Központ helyesbítése: mi is láttuk a borítót, valóban egymásba kapaszkodó fogaskerekek vannak ama fejben, viszont forgásról szó sincs!

Csegzi-saga: lemondott, kirúgták, aztán mégse… Tanácsadó Alejandro múlt héten bejelentette: hivatalosan is lemondott az RMDSZ-ben betöltött tisztségeiről, és aláírásokat gyűjt, hogy független jelöltként induljon a decemberi mázsáláson. Sajtóértesülések szerint erre azonnal kirúgták, mármint az RMDSZ-ből (abban a pillanatban kellett volna megtegyék, amikor júniusban elvállalta a vazallusi posztot Florea mellett), viszont később a városi szervezet helyesbített: ők csupán javasolták a kizárást, a döntést a TÁT (Területi Állandó Tanács) köll meghozza. Nájsz! Meg demokratikus, meg minden. Egy a bibi: azt se tudjuk, létezik-e még egyáltalán a vásárhelyi RMDSZ – ilyen átszervező bizottság, olyan pucováló testület, amolyan reformáló választmány, rég elvesztettük a fonalat, már ha volt egyáltalán –, nemhogy azt, kik és kinek tátognak és tátanak ebben a TÁT-ban. De utána fogunk nézni. Vagy nem.

Florea elküldte a Vásárhelyi Hírlap jegyzetíróját! A Polgármesteri Hivatal újabb fizetett közleményben reagált egy, a Vásárhelyi Hírlapban közölt jegyzetre (nemrég a bornapokra idecsángatott magyarországi „előadóművészeket” védték meg egy szintén több ezer leütéses fogalmazásban, melynek a „Minek örvend Gergely Róbert? Nemzetközi hírnévnek” munkacímet is adhatták volna). A „Tisztelt Kuti Márta!” címet viselő szösszenetben ezúttal azt fogásolják ki, hogy a publicista – vásárhelyi zsurnalisztától szokatlan módon – bátran, kendőzetlenül és kőkeményen kiosztotta a Nagy Embert. Gyakorlatilag ízekre szedik a jegyzetet, majd’ minden mondatot, állítást külön cáfolva. Pontosabban: csak látszólag cáfolnak, valós ellenérvek, tényleges és tény-leges argumentumok nélkül; ez egész nem egyéb keszekusza, logikátlan csapongásnál, tartalmatlan, üres hablatynál, többé-kevésbé visszafogott és alaposan körülírt szitkozódásnál. „Elmész te a jó…” – legszívesebben csak ennyit írtak volna. Nem hiszik? Íme:

„… Cikkében azt említi, hogy a „sok, ellene indított eljárás előbb-utóbb a törvény elé cipeli, s akkor, ha nincs immunitása, bizony felelnie kell tetteiért”. Sajnálatos, hogy egy értelmiségi (aminek gondoljuk, hogy ön nevezi magát), a bizonyítékok és érvek helyett saját véleményét a feltételezésekre és híresztelésekre alapozza. Ha önnek van bizonyítéka arról, hogy a városvezető ellen eljárást indítottak, hozza azt nyilvánosságra. Ha véleményét csak híresztelésekre alapozza, akkor keressen hallgatóságot magának az egyik napipiacon.”

Kedves Kuti Márta! Ön még viszonylag olcsón megúszta (legalábbis egyelőre), például dr. Kincses-Ajtay Máriához képest, akit nem is olyan régen a „derbedeu, lepră, dereglat hormonal” kifejezésekkel kényeztetett a város fura ura.

És, amennyiben megfogadja a tanácsot (azaz: követi az utasítást), szíveskedjék nyilvánosságra hozni, hogy melyik piac lesz az, és mi megyünk. Úgy bizony!

A holnapi vásár. Őszi vásárt rendeztek az egyik vásárhelyi óvodában; előző nap az óvónénik és a kis óvadékok már ezerrel készülődtek: kisebb-nagyobb dísztárgyakat gyártottak tökből, gesztenyéből, falevelekből meg egyebekből, szépítették, cicomázták a termet satöbbi. A négyéves Hanna nem deriválta résmentesen, miért állt a feje tetejére minden, mire az egyik óvónéni felhomályosította: készülünk a holnapi vásárra.

Másnap reggel, amikor megérkezett az oviba, már minden készen állt; felcsillant a szeme, és így kiáltott: né, apa, a holnapi vásár!

Bukarest, Bukarest, te csodás! A románok francia testvérei egyszerűen képtelenek olyan iramban és akkora mennyiségben hazazsuppolni Gazsiékat, amilyen sebességgel és amekkora számban dzsálnak is vissza. Így már értjük, miért mondják Bukarestre: micul Paris.

Pofára esett vásárlók. Új szupermarket nyílt múlt héten Temesváron; több százan már kora hajnalban, órákkal a big opening előtt a bejáratnál gyúródtak, jóllehet nem hirdettek meg semmiféle akciót, de hát olyankor mindig vannak árleszállítások, ugyebár. Nos, ez alkalommal nemhogy nem voltak, hanem mindent drágábban kínáltak, mint más hiper-szuperekben. De legalább állingáltak egy cseppet a friss levegőn: a kapzsiság fél egészség!

Kis karácsony, nagy karácsony… 1914 szentestéjén, a nyugati fronton több helyen békejobbot nyújtottak egymásnak a szembenálló felek katonái. Az angolok és a németek nem csak hogy letették a fegyvereket, hanem együtt ünnepeltek, ajándékokat adtak egymásnak, és fociztak. Teljesen spontán módon azt tették, amit mindenki más ilyentájt – ünnepeltek, csak éppen ellenfeleikkel együtt. Ez volt a Karácsonyi fegyverszünet.

Valami miatt sem Afganisztánban, sem Irakban nem volt példa hasonlóra.


 

Nyílt levél

Kedves Lóri atya!

Örömmel szereztem róla tudomást, hogy Ön – fiatal korának dacára – szokatlanul nagy népszerűségnek örvend papként és magánemberként egyaránt, és Pálin¬kafalva lakói egész héten türelmetlenül várják a vasárnapi istentiszteletet, melyen igen szép számban vesznek részt.

Később megtudtam, hogy ez nemcsak az Ön többé-kevésbé karizmatikus személyiségének és kiemelkedő retorikai képességének köszönhető, hanem sokkal inkább egyéni stílusának, alpári nyelvezetének és annak a pökhendi hányavetiségnek, mellyel a prédikációit hétről hétre levezeti.

Kétség nem fér hozzá: valóban vannak olyan részek a Bibliában, melyeket nem árt más szavakkal is elmagyarázni, a mindennapi életből vett példákkal könnyíteni azok megértését, de semmi esetre sem szabad elszlengesíteni, poénkodni, vulgáris és egyházi ember szájába nem illő szavakat, kifejezéseket használni. Utóvégre az istentisztelet mégiscsak komoly dolog, nem holmi kabaré-előadás.

Elsősorban a kővetkezőkre hívnám fel a figyelmét:

–    Noé bárkája az Noé bárkája, és nem „animaljacht” vagy „úszó állatkert”.

–    Jónást nem illendő úgy emlegetni, mint „az a hülye szakállas pacák, aki ott kuksolt annak a marha nagy szardíniának a belében”.

–    A Biblia szerint „…parancsola az Úr Isten az embernek, mondván: a kert minden fájáról bátran egyél. De a jó és gonosz tudásának fájáról, arról ne egyél, mert a mely napon ejéndel arról, bizony meghalsz.” Ez teljesen világos, Ön mégis átfogalmazta: „Felőlem zabálhatsz bármit, de a kedvenc fámnak még a környékére se menj, mert a pofád össze lesz törve, az biztos.” Elképesztő!

–    Jézus a kereszten kiadta a lelkét, semmi esetre se megengedhető a „kipurcant” vagy „beadta a kulcsot” kifejezés.

–    A tizenkét tanítvány nem volt összezárva semmiféle villába, Júdás pedig felakasztotta, és nem „kiszavazta” magát.

–    Jézust keresztre feszítették, nem „fölroppintották egy nagy T-alakú deszkára”.

–    Mária Magdolna nem volt éppen kifogástalan erkölcsű nőszemély, de még¬se úgy említendő, mint „utolsó repedtsarkú ordas ribanc”,  vagy „mindenre kapható szakadt f*sztarisznya”.

–    Péter tényleg kissé lassú felfogású ember volt, de nem mondjuk rá, hogy „degenerált, húgyagyú paraszt”, sem azt, hogy „imbecillis tapló”.

–    Jézust bíbor palástba öltöztették, nádszálat adtak a kezébe, majd később a fejéhez verték, és zsidók királyának csúfolták; Ön szerint „behúztak neki egy párat, felsapkázták, csavargatták az orrát, szívatták, egyszóval hülyét csináltak belőle.” Ez már több a soknál!

–    Végül a leggyalázatosabb – a szentírás szerint Isten azt mondta: „mert én vagyok az Úr, a te Istened”, nem pedig (alig merem leírni): „mert nekem úgy áll fel, és kész.” Szörnyű!!!

Nagyon szépen kérem, reflektáljon a leírtak fölött, válogassa meg a szavait, és viselkedjék papi hivatásához méltóan, ellenkező esetben kérni fogom az egyházi kötelékből való kizárását, maga barom!

Tisztelettel,

Hörcsög József ny. püspök

 


Share Button
Ennyien olvasták: 455

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.