Központ
2020. november 28. szombat, Stefánia

PletyKalap

Központ november 2, 2012 Kávé mellé

pletykaPletyKalap

A hét mottója: Az alkoholistának nincs se tegnapja, se holnapja, se mája.

► A világvégéig hátralevő napok száma: 51 ◄

 

A hónap kérdése. Kereskedelmi rádió, reggeli műsor; meghívott: Dan Péter, az Autostop MS frontális embere; téma: a jubileumi koncert.

Dan Péter: – Rajtunk kívül fellép még a Graziozo Quartett is…

Műsorvezető: – Ők hányan vannak?


Vásárhelyi Hírlap – kenet-teljes tájékoztatás. Idézet egy méhnyakrák-szűrésről szóló cikkből: „Az ingyenes méhnyakrák-szűrésre a 25-64 év közötti nők jogosultak, ők háziorvosuknál érdeklődhetnek a vizsgálat mikéntjéről – amennyiben a háziorvosuk neve szerepel az alábbi listán, úgy nála is levehetik a kenetet…”.

Frunda leárulózta Csegzit – Alejandro a CNA-hoz fordul. Az Országos Audiovizuális Tanácshoz (CNA) fordul a december 9-ei választásokon független képviselőjelöltként indulni szándékozó Csegzi Sándor, miután a Rádió GaGa péntek délelőtti beszélgető-műsorában a meghívott „sorozatosan rágalmazta”. Frunda György RMDSZ-es szenátor, az adó társtulajdonosa és állandó pénteki vendége árulónak nevezte a volt alpolgármestert, akit azzal vádolt, hogy a demokrata-liberálisok megvásárolták.

Frunda nem fejtette ki, hogy ki, mikor és mivel vásárolta volna meg Csegzit, mint ahogyan arról sem beszélt, hogy honnan származnak az információi. Szerinte Csegzi egy frusztrált ember, akinek most az a célja, hogy az 1-es számú, marosvásárhelyi választókörzetben a felettese, Dorin Florea polgármester által vezetett PDL ráverjen az RMDSZ-re.

„Számítottam arra, hogy minden szintű és minden színű támadás fog érni, hisz egy magánbeszélgetésen a megyei RMDSZ-elnök is tudtomra adta, hogy amennyiben függetlenként indulok, le fognak árulózni”.

Akkor meg mi a gond, Geréb?


MPP – jelöltek nélkül nehéz lesz. Nem állít jelölteket a decemberi parlamenti választásokon a Magyar Polgári Párt – jelentette be hétfőn a szervezet elnöke. Biró Zsolt szerint a párt elnöksége a hét végén eldöntötte: az MPP pártként nem indul a választási versenyben. Ha lesznek olyan független jelöltek, akiket a párt is támogat, akkor erről tájékoztatja majd a választókat. Azokban a választókerületekben, ahol nem lesz a párt által támogatott független jelölt, a választók bölcsességére bízzák, hogy a magyar jelöltek közül kit támogatnak. Köszönjük a bizalmat, Zsolt!

Az Erdélyi Magyar Néppárt azon közleménye kapcsán, hogy a két szervezet Maros megyében közös jelölteket indít, az MPP Maros megyei szervezete leszögezte: a tájékoztatásban szereplő jelöltek csakis magánemberként léphetnek fel az EMNP listájára, de annak tudatában tehetik mindezt, hogy a párttörvény értelmében elveszítik MPP tagságukat.

Megtették. Sőt, a volt megyei és városi MPP-elnök is immár EMNP-tag. Tisztelettel kérdezzük: létezik még egyáltalán vásárhelyi MPP? Vagy Maros megyei? Vagy létezik még egyáltalán MPP?

Még egy párt. A határidő lejárta előtti utolsó pillanatban bejegyeztek még egy pártot. Az FFP – Fű-Fa Párt hatalomra kerülése esetén többek közt az alábbiakat ígéri:

– az összes adónem azonnali eltörlése;

– ingyenbenzin, ingyensör, hétdanos alkoholistáknak ingyenvodka is;

– feltámadás, reinkarnáció, örök élet (tetszés szerint);

– teljes körű ingyenes egészségügyi ellátás; műtétkor az orvos ad hálapénzt önnek, amiért őt választotta;

– minden családnak egy kis veteményes kert a város határában, két-két rabszolgával;

– a kóbor kutyák befogása, hogy ne egyék meg a kolbászból készült kerítést;

– a háztartási vízcsövek ingyenes(!) kicserélése tejvezetékekre és mézcsövekre;

– a vakoknak idomított vakvezető denevér, a süketnémáknak virtuális jeltolmács, a mozgássérülteknek motorizált hokedli;

– díjmentesen használható nyilvános és titkos vécék, szaunák, szoláriumok és szolunáriumok;

– ingyenes busz-, biciklis- és gyalogosbérlet;

– minden délután mannaeső (külön húsos és vegetáriánus);

– csillagok.


Paranoia. Mostantól kezdve hetente bemutatunk egy-egy népszerű pszichiátriai betegséget; első választásunk a paranoiára esett:

A paranoid zavar vezető tünete a jól rendszerezett, sokszor gondosan kidolgozott téveszmék, ill. téveszmerendszerek fennállása, melyek között belső logika érvényesül, és amelyek igazságtartalmában, valóságosságában a beteg megingathatatlanul hisz. Ezek a téveszmék sohasem bizarrak, emiatt gyakran hihetőnek tűnnek, annál is inkább, mert a betegek sokszor magas érzelmi hőfokon, nagy meggyőző erővel hangoztatják kóros gondolataikat. A nyílt ellentmondás, a „leleplezés” néha heves indulatot, dühreakciót válthat ki. A betegek hangulata szinkronban van a téveszmék tartalmával: szerelmi tébolyban, nagyzásos téveszmék hatására akár eufórikus, míg pl. üldözési mániában szorongó, feszült, sokszor depresszív. Az üldözési mániában szenvedő azt hiszi, folyton róla beszélnek, környezete rosszindulatú vele szemben. A paranoiában szenvedő beteg személyisége többnyire alapvetően rendezett, szociális szerepeit jól ellátja, intellektuális és szakmai teljesítőképessége általában egyáltalán nem, vagy csak kevéssé érintett.

Köznapi szóhasználattal „paranoid”, „parázik” az, aki makacsul meg van győződve arról, hogy üldözik, vagy valamilyen módon ellene törnek, ez a meggyőződése azonban nem helytálló. (Forrás: Wikipédia)


 

Tiltakozás

 

Néhány napja ismerősök és kevésbé ismert emberek hívnak telefonon, és jeleznek e-mailben: Lóri atya, mi történt? Mit jelent az a cikk, ami megjelent az újságban?

Bevallom töredelmesen, fogalmam sem volt, hogy miről beszélnek, még akkor sem, amikor kimondták a bűvös újságcímet: Központ. Teljesen ismeretlen volt…talán azért, mert soha nem akartam központba kerülni… és mégis megtörtént, egy bizonyos Molnár Tibor jóvoltából, aki fene tudja milyen zárkózottságából nyílt levelet írt… érdekes mód, éppen nekem. Persze, rögtön védekezhet is: honnan veszem, hogy nekem írta? Csak egy Lóri atya van?

Kedves Molnár Tibor úr! Igen, egy van… és Ön vulgáris, alulmúlhatatlanul igénytelen soraival, melyeket éppen a címzettről ír, nyílt levélként, olyant rúg belé, amilyent talán még elképzelni is nehéz. Gondolom értetlenül áll e replika jogán megfogalmazandó soraimat olvasván, de igyekszem elmondani önnek, hogy bár tudom, hogy a lap „humor” oldalán kapott helyet ez az írás, mégis amit és ahogyan leír, az viccnek durva! Aztán meg, ha csak egy „Mütyürke atyának” címezte volna sorait, szinte senki észre sem vette volna, de mivel az én nevem szerepel a címben, elég sokan döbbenettel állnak, és nem tudják: ki, miért, milyen célból jön ahhoz, hogy a magyar nyelv eszközeit lesilányítva, alpári sorokkal hozza kapcsolatba azt az embert, aki amellett, hogy pap, éppen a magyar nyelv mentője egy olyan környezetben, ahol minden magyar szónak felbecsülhetetlen értéke van. Ön pedig csak lődözi mérgezett szavakból tegzébe tett nyilait, hogy akit eltalál ezekkel, azokban ne a humor gyönyörét szülje, hanem érezzék úgy magukat, mintha a kiábrándultság iszapját fröcskölné rájuk valaki.

Úgy érzem, ki kell mondanom, nemcsak a magam, hanem azon sokak nevében is, akikkel együtt Marosvásárhelyen, és bárhol Erdélyben azért tettünk és teszünk, hogy nyelvünk és hitünk átsegítsen nehézségeinken és reményt adjon, hogy mindaz, amit humorként szánt olvasói elé tárni, az semmi másról nem tesz tanúbizonyságot, mint önről, aki ismeretlenül is efféle botor példákkal és igazán megalázó stílusával próbál olvasói tőkét kovácsolni egy olyan ember nevével játszva, aki éppen az igehirdetést, a prédikációt tekinti hivatása egyik alappillérének.

Egy szó, mint száz: amit ön leír, az messze meghaladja a jó ízlésű humor végső határait is, és miután kifeszítette a legvégső lécet is, ontja azt az irdatlan szennyet, amit kénytelen voltam jómagam is elolvasni.

Tudom, hogy ezen replikámmal reklámot is csinálhatok önnek és főleg irományának, amely lehet, hogy hiper-liberális körökben nagy sikert arat, sőt díjakat szül, de kérem, fogadja el megdöbbenésem jeleként e pár sort, és ha ideje engedi, gondolja át: tényleg ez az út, amin járnunk kell? Két magyar ember között, úgynevezett „humor” címén, ilyen szavakat kell használni, amiről még úgy tanultam anno, hogy nyomdafestéket sem tűrnek? Lám, ön rácáfolt erre… sikerrel. Mindent elbír a papír… és még lelkiismeretfurdalást sem szül az, hogy ez az írás megmarad! Nem úgy, mint holmi pálinkafalvi prédikációk szavai, melyek elszállhatnak!

Végezetül engedtessék meg, hogy őszinte tiltakozásomat és fájdalmamat is kifejezzem. Igen, mert luxusnak tartom azt, hogy efféle szeméttel mérgezzük az amúgy is agyongyötört nyelvünket, médiumainkat és azok „fogyasztóit”, az olvasókat.

A poénok, a szellemes értekezések nagy csodálójaként és amatőr művelőjeként kívánom, hogy ne sértő, megalázó, bemocskoló írásai szülessenek, hanem olyanok, amelyeken sokan üdvösen derülhetnek!

Tür, 2012. október 28.

Kémenes Lóránt Zoltán  

(Lóri atya)       


Szerk. megj.

Sajnáljuk, hogy Kémenes Lóránt a múlt heti Humor oldalunkon közölt, elismerjük, valóban erős, de a köznapi érintkezésben igencsak gyakori kifejezésekkel tűzdelt írást ilyen végzetesen félreértette.

Tévedés egy, a humor műfajához tartozó, ennél fogva fikciós elemekből építkező íráson a tényközlés követelményeit számon kérni. Érvelhetnék azzal is, hogy „akinek nem inge, ne vegye magára”, de nem teszem. Valószínű, hogy egy szerencsésebb címválasztás esetén elmaradt volna a tiltakozás is. Csupán jelezném, hogy a Kémenes által kifogásolt írás egy 2005-ös magyarországi humorfesztivál díjazott darabjának újraközlése. Ha ezek után valaki szándékos lejáratásra gyanakszik, az legkevesebb téved.

Kémenes Lórántnak a szórványban élő magyarságért végzett áldozatos munkáját magunk is elismeréssel követjük, aminek folytatásához kitartást kívánunk.


Share Button
Ennyien olvasták: 464

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.