pletyka
Kávé mellé

PletyKalap

pletykaPletyKalap

A hét mottójaAz úgynevezett „igazi falusi tejíz” valójában az istállótrágya kipárolgásából származik.

► A világvégéig hátralevő napok száma: 37 ◄

Rádió GaGa – szív küldi szívnek. A pofánk majdnem leszakadt, amikor a múlt szombati zenés kívánságműsorban Markó Béla dedikált egy dalt Toró T. Tibornak. Egy Fonográf-dalt. Ezt:

 


Jöjj kedvesem, gyere, mondd el, mit érzel,

Titkolni kár, hisz látom én.

Jöjj kedvesem, gyere, mondd el, mit érzel,

Az élet nem lányregény.

Jöjj kedvesem, hiszen szép szemed könnyes,

Úgy érzem, mást akartál.

Jöjj kedvesem, hiszen szép szemed könnyes,

Úgy érzem, most csalódtál.


Ne legyél bánatos, én komolyan gondolom,

Hogy hozzám tartozol, és én hozzád tartozom.

Meglátod, rendbe jönnek majd a dolgaink,

Lesznek még szép napjaink…


Magyar kártya. Aggasztó jelenség: a választási kampány kezdete óta a navétás vonatokon utazó román ingázók is egyre gyakrabban veszik elő a magyar kártyát.


Libamáj.  „Aki Márton-nap libamájat nem eszik, egész évben éhezik” – tartja a népi hülyedelem, a realitás viszont egy kicsit más: aki Márton-nap (vagy bármely más napon) libamájat fal, egész hónapban koplal! Főleg, ha az illető nyugdíjas, tanár, átlag-közalkalmazott satöbbi, ugyanis egy kiló libamáj árából több méter parizert, fél mázsa disznómájat vagy egy puttony zsírnakvalót lehet venni: 200-250 lejért vesztegetik kilóját. S akkor még csoda, hogy gőgös gúnár Gedeon?


USL-s jelöltek górcső alatt. Beindult a választási kampány, és vele együtt a cellulóz-alapú újrahaszontalanítás: papírból szemetet. A Maros megyei USL nem is szórólappal, hanem mindjárt egy A4-es méretű füzettel jelentkezett, amelyben bemutatják a jelöltjeiket; nézzük meg alaposabban:

● A tizenkét, azaz négy szenátor- és nyolc képviselőjelölt szinte kivétel nélkül bárgyún mosolyogva, kinyújtott karral pózol, felfele fordított tenyérrel; valami lökött kampánystratéga szerint ez bizonyára őszinteséget metakommunikál, és bizalmat kelt a választókban; bennünket az Őrtorony és az Ébredjetek című jehovista képregényekben látott tökkelütöttek fotóira emlékeztetnek.

●  Két magyar is van köztük: Mora Akos-Daniel és Lukacs Lorand Istvan – így, szépen, ékezetek nélkül. Utóbbi későn érő típus lehet: negyvenéves kora dacára az szerepel a felsőfokú tanulmányoknál, hogy harmadéves Management-Marketing szakon; azt, hogy a Harvardon vagy Cambridge-ben, elfelejtették odaírni.

●  Habár valamennyien egy egész oldalt kaptak a bemutatkozásra, egyedül Dinu Gheorghe Socotar említi meg, hogy minden választó támogatására ácsingózik, etnikumtól függetlenül. De tekintve, hogy a Nyárád-menti, gyakorlatilag színmagyar körzetben indul (ahol a Kerekes-Borbély helycsere történt), ez a minimum.

● A libánfalvi – jelenleg is parlamenti képviselő – deputátjelölt, Gliga Vasile Ghiorghe román népviseletben, pörge kalappal a nyakán nőtt gumón domborít. Azt is megtudjuk róla, hogy három gyereke van: Vasile Cristian, Dumitrita és Mirona, valamint hogy Libánfalva (Ibanesti) és Alsóköhér (Chiheru de Jos) díszparasztja, pardon, díszpolgára.

● És végezetül: régi kedves hungarofil ismerősünk, Stefan Somesan ülve bambul bele a lencsébe, mögötte a szekrényen egy 2009-es falinaptár. Későre jár, az én időm lejár…


Bond. Transz-Bond. A Transindex múlt heti Szavazógépes kérdése: Ki lehetne a magyar James Bond? Az általuk kínált válaszlehetőségek:


Hát Stohl Buci, ki más?

Tánczos Barna, csak rá kell nézni!

Nagy Zsolt, csak meg kellene szervezze a comebackjét

Nagy István, a Seroussi öltöny reklámarca

Ráduly Róbert, mert karakteres az álla

Böndi. Gyöngyike Böndi

Rózsa Sándor

Egyik sem


A Központ kérdése: Ki lehetne az erdélyi Bond-lány?


Dancs Annamari

Csép Éva Andrea

Lokodi Edit Emőke

Biró Rozália

Kilyén Ilka

Mende Gaby

Parászka Boróka

Szász Jenő


Nőket a bankókra! Aláírásgyűjtésbe kezdett két civil szervezet Bukarestben azért, hogy a román lej legalább egyik címlete nőnek állítson emléket. A Partnerség az Esélyegyenlőségért Alapítvány és az ActiveWatch Sajtófigyelő Ügynökség által indított Altfem muffegylet, izé, feminista mozgalom önkéntesei már több ezer járókelőt győztek meg arról, hogy aláírásával támogassa a kezdeményezést.

A kampány két részből áll: a szervezők először össze akarnak gyűjteni ötvenezer aláírást, és ezeket eljuttatják a román jegybankhoz. A második szakaszban megszavaztatnák a poport arról, kit ábrázoljon az első, női személyiséget megjelenítő bankjegy. A kezdeményezők tizenkét történelmi személyiségre tettek javaslatot: köztük van a világ első női idegsebésze, Európa első mérnöknője és a trianoni döntést 6hatós diplomáciai lobbival befolyásoló Mária királyné is.

Az a baj ezekkel az emancipunciváló izgalmakkal, hogy mindig csak magukra gondolnak, más kategóriák egyenjogúságára már nem. Oké, legyen fehérnépes bankó, de akkor tegyünk ki más esélyegyenlőtleneket is, dupa cum urmeaza:

– szellemi hajléktalant (Gigi Becali, Elena Basescu)

– törpét (Adrian Copilul Minune)

– cigányt (Nicolae Guta, Stefan Banica, Jócka)

– meleget (ide inkább nem nevesítünk senkit, mert még beperel, vagy minimum tiltakozó levelet ír)

– székelyt (Markó Béla, Markó Béla, Markó Béla)

– magyart (Tőkés László, Borbély László, Szent László)

– szórványmagyart (Toró T. Tibor)


Szadi pópa. Hatalmas meglepetést okozott egy görög pópa, akinek istentiszteleten szólalt meg a mobilja. A döbbenet akkor vált teljessé, amikor a fiatalabbak rájöttek, hogy mi isten szolgájának a csengőhangja: a mobil a Prodigy együttes Smack My Bitch Up, nőellenességgel és családon belüli erőszakra való felbujtással vádolt, heves vitákat kiváltó számával figyelmeztette az ortodox papot arra, hogy hívása érkezett. Yes!!!


Szupermarketes puncivadász. Érdekes hobbija van egy mukinak: a boltokban filmez be a lengén öltözött lányok, asszonyok lába közé. Az áldozatoknak fogalmuk sincs róla, hogy az illető egy speciális eszközzel a legintimebb testrészeiket is levideózza. Addig követi a miniszoknyás nőket, amíg sikerül a tangájuk mintáját is kivennie, már ha viselnek fehérneműt.

Sőt, az amatőr filmes egy közösségi oldalra is felpakolja a pinkóvideókat, hogy mások is élvezni tudják a látványt. Hát nem marha rendes?


Az elkapott futár. A Pizza Hut egyik futára úgy gondolta: az elmaradt borravalóra az a méltó bosszú, ha lehúgyozza a kliens ajtaját. Az Ohio-i csávó áldozata, Chloe Teply azt nyilatkozta, hogy bár tényleg nem tudott borravalót adni, de mindenképp pizzát akart burkolni.

Az esetet felvette az épület biztonsági kamerája, és a futárt azonnal kirúgták.

Nagyon helyes! Nem az, hogy elbocsátották, hanem az, hogy levizelte a smucián manci ajtaját, mert ami jár, az jár! De ha valamivel megfontoltabb, még szebb (és szankcionálatlan!) bosszút állhatott volna, a következő rendelésnél: a forró pizza tetején sok minden néz ki pont úgy, mint a nyúlós, olvadt sajt…


 

EMELT SZINTŰ ÉRETTSÉGI TÉTELEK

Magyar nyelvés irodalom

1. Írjátok át József Attila Óda című költeményét elektronikus változatba, megtartva az eredeti szótag- és sorszámot, valamint a rímképleteket. A cím: Dióda.

2. Írjátok újra a Toldit eszperente nyelvezetben. (Egy kis segítség: „Hé, paraszt! melyik út megyen itt Budára?” – Te retek, merre eredjek seregemmel Pestre?)

3. Találjatok ki új szófajokat (legalább ötöt).


Matematika&Logika

1. Alkossatok egy olyan huszonhétszöget, amelynek oldalai egy-, két-, három-…huszonhétjegyű prímszám hosszúságúak, és átlói az illető közbeeső szögek összegeinek a köbgyökei.

2. Cáfoljátok meg Pitagorász tételét.

3. Ha másfél tyúk másfél nap alatt, akkor…


Fizika

1. A párhuzamos univerzumok találkoznak-e a végtelenben? Indokoljátok meg a választ.

2. Szerkesszetek gömbvillámhárítót (műszaki ábra, működési elv).

3. Hány méteres körzetben szóródik szét egy tizenkét és fél kilós bébifóka, ha fénysebességgel hozzávágjuk a Tádzs Mahalhoz?


Kémia

1. Egy mól annak az anyagnak az anyagmennyisége, amelyben 6×1023 darab részecske van. Hány mólos a Promenada Mall, ha az Avogadro-törvény csak félig igaz?

2. lítsuk be a sütőt, ha ionrácsos linzert akarunk sütni? És ha protonhalas pizzát?

3. Alkossatok minél több értelmes magyar szót a periódusos rendszerben található kémiai elemek vegyjeleiből; egy szón belül ugyanazt többször is használhatjátok (például: CuNCuS, FOSOS, BaSSZUS, POPSi satöbbi).


Vallás

1. A Biblia szerint már első naptól kezdve „lőn este és lőn reggel”; hogyan lehetséges ez, amikor Isten a Napot, a Holdat és a csillagokat csak szerdán teremtette meg?

2. Ádám és Éva miért nem evett az Élet Fájáról, amikor az nem is volt megtiltva?

3. Hány szögre és hány deszkára lenne szükség Visnu keresztrefeszítéséhez? Milyen vastag és milyen fajta fát kellene használni Buddha esetében?


Angol

1. Fordítsátok le a Családi kört angolra, de rímeljen is! (Példa: Zúg az éji bogár, nekimegy a falnak, / Nagyot koppan akkor, azután elhallgat. – The nightbug is buzzing, than bangs into the wall / He’s not noisy any more, not noisy at all.)

2. Fordítóprogram segítségével fordítsátok le az eredeti Hamlet első három felvonását magyarra, utána azt vissza angolra, majd az így kapott angol szöveget – immár segítség nélkül – ismét magyarra.

3. A Queen „We Are the Champions”, az Edda „Mi vagyunk a rock” és a „Noi suntem romani” szövegeit felhasználva írjatok egy vicces kelta bordalt.


Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.