Központ
2020. december 04. péntek, Barbara, Borbála

PletyKalap

Központ november 29, 2012 Kávé mellé

pletykaPletyKalap

A hét mottója: A szomszédaim jó zenét hallgatnak – ha akarják, ha nem.

► A világvégéig hátralevő napok száma: 23 ◄

Giccskampány a G. Caféban. A Marosvásárhelyi Rádió giccskampányt indított a jó ízlés érdekében: arra kérik a hallgatókat, hogy aki teheti, vigye el kedvenc vagy éppen utált giccs tárgyát (csecsebecsét, becsecsecsét, könyvet, lemezt, fényképet – bármit, amit ízlésellenesnek gondol) a marosvásárhelyi G. Caféba, a Cuza Voda utca 33 szám alá. A beérkező tárgyakból december folyamán tárlatot rendeznek be ugyanitt. Okés ötlet, csak nem új – a Gében volt már jó néhány giccskiállítás… Amatőr festők, grafikusok, képzőművészek és más vizuálzsenik jóvoltából.

Crin Antonescu megint lemond. Liliomfi múlt pénteken bejelentette: lemond, ha az USL 50% alatti eredményt ér el a parlamenti választásokon. Szerinte nagy kudarc lenne, ha a PNL-PC–PSD választási koalíció nem tudná begyűjteni a szavazatoknak legalább a felét.

Bizonyára emlékeznek rá, hogy a nyáron már egyszer lemondott: a referendum előtt azt ígérte, kidzsesszel a politikából, ha Băsescut nem sikerül meneszteni. Vagy nem?

600 lejt kóstál a magyar címer gyalázása. Kicsengette az Országos Diszkriminációellenes Tanács által kiszabott bírságot az a szociáldemokrata politikus, aki a magyar címert náci szimbólumhoz hasonlította. Bogdan Diaconu januárban kijelentette, hogy „a magyar címer kihelyezése egy romániai iskolára olyan, mintha náci horogkereszt kerülne egy zsidó tanintézetre”. (Vagyis a magyarok ugyanazt művelték le a románokkal, amit Hitler pajtásék a zsidókkal a náci haláltáborokban? Ezen beteg logika szerint igen.) Emiatt a testület 600 lejre bírságolta a marháját, miután megállapította, hogy minden kisebbségnek joga van saját jelképeinek használatához, így a magyarok egyik szimbólumának náci jelképhez való hasonlítása sérti a romániai magyarok méltóságát.

Nem pénzbüntetést kellett volna kiszabni Bogdan úrfira, hanem egy kis időutazással egybekötött testedzést. Mondjuk egy kis kőfejtést egy szibériai élményparkban. Vagy mondjuk egy kis evezést. Egy gályán. Mondjuk vagy húsz évig.

Tanácsos csacsi. Egy szamarat akartak városi tanácsosnak jelölni Ecuador legnépesebb településén, Guayaquil városában. Népes és lelkes támogató tábora ellenére azonban a hatóságok kizárták az állatot. Vajon miért?

Nem először jelölnek állatot helyhatósági választásokon: a kanadai Halifaxben az év elején egy macskát – Sam Tuxedót, azaz Szmoking Samu kandúrt – akartak polgármesterré választatni, de nem ő nyert (biztos átment előtte egy fekete a választás napján). Az alaszkai Talkeetna városának viszont már 15 éve macska polgármestere van; igaz, csak tiszteletbeli.

Vásárhelyt miért felejtették ki?


Logó-gondok. Az orosz ortodox egyház konzervatív szárnya az Apple logójának betiltását követeli az országban. A világ egyik legismertebb emblémája, ami egy almát ábrázol egy harapásnyommal, szerintük nyílt utalás Ádám és Éva kiűzetésére a paradicsomból, miután a tiltás ellenére ettek a tudás fájának gyümölcséből. Az ortodoxok szerint az Apple ezzel az eredendő bűnt és az istennel való szembefordulást reklámozza, és ezzel istenkáromlást követ el.

Jó nagy ama állatkert, és alacsony a kerítése: az Apple neve és logója nem a bibliai gyümölcsre utal, gyökerek, hanem Newton almájára!

Meg nem erősített hírek szerint mifelénk is bajok vannak: az Adidas beperelte az RMDSZ-t, amiért lenyúlták a logójukat.


Amikor csúnya a gyerek…
Nepálban a rendőrség letartóztatott egy férfit, aki lelőtte a fiát, mert majomnak nézte. Az 55 éves Gupta Bahadur Pulami (állati neve van) azt állította, hogy a fára mászó 12 éves fiát összetévesztette egy majommal, és mivel attól félt, hogy az állat a termését akarja megdézsmálni, lelőtte, pedig a fia pont azért ült a fa egyik ágán, hogy elűzze a termésre rájáró majmokat. „Csak akkor vettem észre, mekkora hibát követtem el, amikor a fiam lezuhant, és megakadt a fa egyik ágán” – mondta Pulami faszi a zsaruknak.

Malajziában is történt már hasonló eset: 2004-ben egy hetvenéves paraszt lőtte le a feleségét. Az idős földműves éppen a kertjében szöszmötölt, amikor egy árnyalakot vett észre az egyik gyümölcsfán. A tata azt hitte, hogy egy majom garázdálkodik a kertben, ezért elszaladt a fegyveréért, majd egy lövéssel leterítette a „betolakodót”. Az áldozat a földre zuhant, és a férfi ekkor látta, hogy a hatvannyolc éves feleségét lőtte le.

Hogy mit keresett a nyanya a fán, arról nem számoltak be.


Az ajándék. Egy fiatalember ajándékot szeretett volna vásárolni kedvese születésnapjára, s mivel még csak rövid ideje jártak, hosszas gondolkodás után úgy döntött, hogy egy pár kesztyű lenne a legmegfelelőbb: romantikus, de nem túl személyes. Kedvese húga elkísérte őt az áruházba, és segített kiválasztani a kesztyűt. A húg bugyit vett magának. Csakhogy az eladó összekeverte a ruhadarabokat, a húgé lett a kesztyű, a kedvesé pedig a bugyi. A fiatalember ellenőrzés nélkül lezárta a csomagot és elküldte a kedvesének, az alábbi kísérőlevéllel:


„Azért választottam ezt, mert úgy vettem észre, hogy nem szoktál ilyet viselni, mikor esténként találkozunk. Ha a húgod nem lett volna velem, a hosszú gombosat választottam volna, de ő is rövidet visel, amit könnyebb levenni. Ez az árnyalat nagyon kényes, de az eladó hölgy megmutatta a sajátját, amit az elmúlt három hétben viselt és alig volt koszos. Felpróbáltattam vele a tiédet és igazán jól nézett ki benne… Bárcsak ott lehetnék veled, hogy én adjam rád elsőnek, mert nem kétséges, hogy más kezek is érinteni fogják, mielőtt még találkozhatnánk. Amikor leveszed, ne felejts el kissé belefújni, mert a viseléstől természetszerűleg kissé nedves lesz. Gondolj csak arra, hogy hányszor fogom megcsókolni az elkövetkezendő években. Remélem pénteken is rajtad lesz! Szeretlek!


Ui.: A legutolsó divat szerint kicsit vissza kell hajtani, hogy kilátsszon némi szőr.”


Találós kérdés.

– Hogy hívják a futballedző papot?

– Tréning atya.


Pszichiátriai szakvélemény Micimackóékról *

Micimackó. Kórosan mézfüggő szenvedélybeteg, aki mindent megtesz, hogy napi adagjához hozzájusson (fára mászik, méhekkel csípeti össze magát stb.). Ha nem kap mézet, mély depresszióba esik, gondolkodása lelassul, tökéletesen alkalmatlanná válik mindenfajta társadalmi-közösségi, kooperatív jellegű tevékenységre.

Malacka. Totál idióta szegény. Szellemi fogyatékos (dadog, képtelen értelmesen fogalmazni, és bizonyára dyslexiás is). Növésben is erősen visszamaradt példánya fajtájának. Mivel képtelen másokkal megértetni magát, állandó kisebbrendűségi komplexus gyötri, nem is beszélve arról, hogy még a leghétköznapibb dolgoktól is fél. Kórlapján szerepel még akut klausztrofóbia és a biztonságérzet totális hiánya is.

Tigris. Megalomániás tévképzetes elmebeteg, a veszélyesebb fajtából. Meg van győződve arról, hogy a tigrisek a többi élőlény felett állnak, így a Százholdas Pagony önjelölt kiskirályát tisztelhetjük benne. Übermensch-szindrómájához az árja tigris fajhoz való beteges ragaszkodás, túlfűtött rasszizmus társul. Közösségekbe beilleszkedni képtelen, a társadalom magányos számkivetettje, aki elszigeteltséget tettetett vidámsággal és állandó pótcselekvésével, az ugrálással próbálja meg kompenzálni.

Füles. Súlyosan depresszív alkat. Öregkorára belátta, hogy élete egy kudarc, egzisztenciája pedig valahol a béka segge alatt van. Nem tudott összegürcölni egy lakásravalót, ezért – míg társai jó meleg, fűthető odvas fákban vészelik át a teleket – meg kell elégednie egy huzatos fatákolmánnyal, ami Tigrisnek köszönhetően minden második nap tönkrezúzódik. Ez a gyökértelen élet, valamint a valagán fityegő műfarok –  Milne-nél minden bizonnyal az impotencia szimbóluma –, amivel a többiek állandóan szívatják, egyszerűen elviselhetetlenné teszi az életet Füles számára. Öngyilkos is lenne, ha depressziója nem totálisan passzív magatartásban ütközne ki, és ha nem félne az újabb kudarcoktól (,,mi van, ha nem sikerül?”).

Kanga. Elvált asszony, egyedül neveli gyermekét – kell-e többet mondani? Az állandó házimunka és rosszcsont kölyke hamar kikészítették Kanga idegeit. Ráadásul – mivel Ausztráliából emigrált bevándorló – idegennek érzi magát a Százholdas Pagony mérsékelt égövi élővilágában. Ennél pedig már csak kóros férfihiánya rosszabb: igen régen kamatyolt már, és ezt beteges tisztaságmániáján próbálja levezetni – vár az igazira, aki sosem jön el.

Zsebibaba. Csonka családból származó egyke, ennek köszönhetően anyuci szeme fénye, és mint ilyen, egészségtelenül elkényeztetett gyerek. Zsebibabának mindig mindent szabad, senkitől nem kap egy jó nagy maflást, akármit is csinál. Ugyanakkor a Pagony lakói – elsősorban édesanyja – nem fordítanak elég időt az iskoláztatására, így biztosak lehetünk benne, hogy felnőttkorára Zsebibaba elkallódott tehetség lesz, aki egy idő után majd az alkoholhoz vagy a droghoz fordul, hogy elfeledhesse a világ kegyetlenségét.

Bagoly. A Százholdas Pagony legöregebb lakója, aki nem tud mit kezdeni a közte és a többiek között húzódó generációs szakadékkal. Hogy elfogadtassa magát, görcsösen igyekszik tudásával lenyűgözni őket, ám ez leggyakrabban tudálékosságba csap át, és még nevetségesebbé válik. Elsősorban a fiatalabbakat, Zsebibabát és Malackát próbálja megnyerni, aminek alapján joggal feltételezhetünk némi pedofíliára való hajlamot is.

Róbert Gida. Hát, elég beteg kiscsávó lehet, ha összehozta a fenti elmeotthont…
(* – internetes anyag)

 


Share Button
Ennyien olvasták: 548

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.