Központ
2020. szeptember 26. szombat, Jusztina

PletyKalap

Központ január 10, 2013 Kávé mellé

pletykaPletyKalap

A hét mottója: Tarkón váglak, mint városi gyereket a hegyi levegő!

Csegzi után Frunda is tanácsadó lett. Elsősorban kisebbségpolitikai és jogi kérdésekben lesz Victor Ponta segítségére Frunda György, akit személyes tanácsadójának nevezett ki a miniszterelnök. Frundának nem sikerült húszévnyi szenátorság után parlamenti mandátumot szereznie a decemberi választásokon, és emiatt többször is kritikus hangot ütött meg az RMDSZ-szel szemben…, hogy finoman fogalmazzunk.

 

A Szövetségi Képviselők Tanácsának legutóbbi ülésén azt mondta, hogy az EMNP-re (Erdélyi Magyar Néptelen Párt) leadott voksokat az RMDSZ elleni protesztszavazatoknak kell tekinteni, és a kedvezőtlen eredményben döntő szerepe volt annak, hogy az RMDSZ nem lépett ki a jobboldali Boc-kormányból akkor, amikor az a népszerűtlen gazdasági intézkedéseket zuttyantotta a nyakunkba. Frunda a színpad hátterében kifeszített „Erős képviseletünk van a parlamentben! Köszönjük a bizalmat!” feliratú óriásplakát üzenetét is kifogásolta; úgy vélte, a felirat is azt tükrözi, hogy az RMDSZ nem kíván szembenézni a valósággal, és nem enged teret az őszinte, nyílt vitáknak.

Sors, nyiss nekem tért, hadd tehessek az… erdélyi magyarokért valamit!

Nem titkos volt – bizalmas! A romániai magyarság érdekét szolgálta az a megállapodás, amelyet az RMDSZ a választások előtt kötött a kormányzó USL-vel – jelentette ki Markó Béla, az RMDSZ volt elnöke.

A szenátor az Erdélyi Magyar Televízió egyik adásában beszélt erről, és azt is aláhúzta vastag fekete kariókával, hogy nem titkos, hanem bizalmas volt a megállapodás. Ja, így már mindjárt más!

Eltűntek a magyar feliratok. Néhány hónapja a marosvásárhelyi Auchanban szinte kizárólag csak román nyelvű feliratokat találni, akárcsak a város számos más üzletében és iskolájában.

A Facebook-on létrejött Többnyelvű Marosvásárhely – Târgu Mureşul bilingv nevű csoport kampányt hirdet a többnyelvűségért, illetve tiltakozik a nyelvi jogok semmibevétele ellen. Továbbá, a napokban indították el azt az online aláírásgyűjtést a www.petitieonline.ro internetes oldalon, amelyben arra kérik a levél címzettjét, Leonard Nistort, az Auchan áruház igazgatóját, hogy kerüljenek vissza a magyar feliratok. „Az új marketingkoncepció nem fektet akkora hangsúlyt a magyar feliratokra, mint korábban. Az arculatváltás következtében minden nagyobb és szinte minden kisebb felirat egynyelvű lett. Mi, a petíció aláírói, kérjük, hogy a magyar feliratok kerüljenek vissza a helyükre. Emlékeztetünk, hogy Marosvásárhelyen él a legnagyobb magyar városi közösség Romániában. A kétnyelvűséget az Auchan vetélytársai is gyakorolják mind Marosvásárhelyen, mind külföldön (például a Magyarországon található békéscsabai Tesco áruházban, ahol román nyelvű feliratok is vannak)” – olvasható a petícióban, amelyet bárki aláírhat. (Sőt, például a bécsi áruházakban már 1990-ben kiírták, hogy: „Dragi romani, nu furati!”)

Ami kábé annyit ér, mint golyózápor ellen a nagymama által kötött norvégmintás gyapjúmellény.

Számolni csak pontosan, szépen… Leváltották az Országos Statisztikai Intézet (INS) vezetőjét, miután a kormányfő szerint a hivatal 20 milliárd lejjel „elszámolta” a hazai össztermék (GDP) becsült értékét, ezért a kormánynak csökkentenie kell egymilliárd lejjel a kiadási tételt a 2013-es állami költségvetésben. De hoppá: nem húszmilliárd régi lejjel nyúltak mellé, hanem újjal, vagyis több mint négymilliárd euróval(!) becsülték túl a marhák a dzsídípít!

Ezt Victor Kopipészt Ponta miniszterelnök jelentette be a múlt pénteki kormányülés után. Szerinte 2003 és 2010 között a statisztikai intézet mindig tévedett, csakhogy akkor túl óvatos becslést közölt a várható GDP-ről, így végül a valós GDP mindig nagyobb lett, mint a becsült érték. 2011-ben és 2012-ben viszont a valós GDP már kisebb volt a tervezettnél. Vajon mitől bátorodtak fel?

A statisztikai hivatalt 2005 tavasza óta Vergil Voineagu vezette államtitkári rangban. Voineagu a népszámláláskor is lebőgött, amikor kiderült, nem egyértelmű a lebonyolítás néhány részlete, illetve latyakrészegen nyilatkozott az egyik késő esti tévéműsorban, de a kínos incidens után nem mondott le. Naná!

Autonómiakampány á la Tőkés. Legyen 2013 az autonómia éve a magyar nemzeti közösség számára – javasolta Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, az EMNP vezetőivel közösen tartott nagyváradi sajtóértekezletén.

Az autonómia évében a kezdeményezők a működő európai autonómiák bemutatását, a közösségi önrendelkezés és föderális államberendezkedés népszerűsítését szolgáló akciókat akarnak szervezni. (Juj, már alig várjuk!) Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néptelen Párt elnöke bejelentette, hogy egyik első megmozdulásukat március 10-én, a Székely Nemzeti Tanáccsal közösen szervezik. Hogy miből fog állni ama megmozduléjsön, azt már nem bökte ki Tiberius. (Időközben kiderült: az autonómia melletti tüntetésre hívja a székelységet és egész Erdély magyar közösségét Marosvásárhelyre, március tizedikére az SZNT, amelynek a “Legyen március tizedike a Székely Szabadság Napja!” munkacímet adták. Hiánypótló rendezvényről vagyon szó, hiszen idestova már huszonhárom esztendeje nem volt egy hangulatos, folklórműsoros utcabál Vásárhelyen…)

Nem fogják elhinni, de Tőkés bírálta az RMDSZ vezetőit, akik szerinte közösségi felhatalmazás nélkül kötöttek paktumot az USL-vel, és ennek eltitkolásával megtévesztették a magyar választókat. No shit!

Csacsi a csomagtartóban. A napokban került nyilvánosságra egy videó, melyen az látható, hogyan gyömöszölnek be egy szamarat a tudori Real parkolójában egy személyautó csomagtartójába. Négyen többször is nekifutnak a műveletnek, míg végül sikerül a szamarancs nagy részét betuszakolni, majd végül bele is rúgnak egy embereset, hogy a csomagtartó tetejét le tudják csukni.

Bár a román törvények tiltják az állatkínzást, sorozatosan derül fény borzalmas esetekre, mint például annak a három lónak a szenvedése, akiknek a gazdáik kivágták a nyelvüket. Vajon miért, tán sokat pletykálkodtak?

Büdös hal és nyüves mogyoró a szilveszteri vacsorán. Botrányba fulladt a szilveszteri vacsora a dél-romániai Podariban, ahol egy hatszáz fős társaság maradt éhen, miután csak romlott halat és kukacos mogyorót kaptak.

A 150 lejes menüben sertés- és pulykasült, valamint desszert is szerepelt, de – a vendégek szerint – a pincérek csak az ehetetlenül büdös halat szolgálták fel, majd a növekvő elégedetlenség láttán eliszkoltak. Állítólag a többi fogáshoz alapanyag sem volt a konyhán, a vendéglő tulajdonosa pedig eltűnt, azóta telefonon sem lehet elérni. A vállalkozóbb szellemű vendégek átkutatták a hűtőszekrényeket, majd megsütöttek maguknak mindent, amit találtak. A szilveszteri vacsora árába foglalt korlátlan italfogyasztás is átkúrásnak bizonyult, mert már az első órában elfogyott az összes pia.

A rendőrség szerint személyi sérülés nem történt, a vendégek csak néhány tányéron álltak bosszút az elrontott mulatságért. A fogyasztóvédelmi felügyelőknek nem sikerült mintákat venniük, mert sem romlott, sem fogyasztásra alkalmas étel nem maradt a helyszínen.

Azok mehettek oda kiéhezve, vazzeg!

Elkelt a koca! Susanne Eman (33), aki célul tűzte ki, hogy ő lesz a legkövérebb a világon, férjhez ment. Egyet lehet tippelni, hogy kihez – egy szakácshoz! „Kapcsolatunk az égben rendeltetett el” – nyilatkozta Miss Röfi. – „Én imádok enni, a férjem pedig főzni. Segít nekem elérni a célomat azzal, hogy táplál.” A kétgyermekes dízelpillangó jelenleg 343 kilót nyom, és ennek a súlynak a duplájára kívánja felzabálni magát, amivel világrekordot dönthetne. Jó étvágyat hozzá!


Párbeszéd. Büdös szájú lány a diszkóban. Odamegy hozzá egy fickó:

– Szia, jössz táncolni?

– Igen.

– Hú, fingottál?

– Nem.

– Megint?


 

GYEREKEK LEVELEI ISTENHEZ


Kedves Isten!

Hittanórán mesélték, hogy mit csinálsz.

Ki végzi a munkád, amikor szabadságra mész?


Kedves Isten!

Tényleg láthatatlan vagy, vagy ez csak egy trükk?


Kedves Isten!

Ilyennek tervezted a zsiráfot, vagy csak véletlenül alakult így?


Kedves Isten!

Elmentem egy esküvőre, és csókolóztak a templomban. Ez OK?


Kedves Isten!

Nekem a Miatyánk a kedvencem.

Egyből megírtad, vagy sokat kellett törnöd a fejed?

Ha én írok valamit, mindig újra kell írnom.


Kedves Isten!

Köszönöm a kistestvért, de én egy kiskutyáért imádkoztam.

Kedves Isten!

Hogyhogy az utóbbi időben nem találtál fel egy új állatot se?

Csak a régiek vannak.


A nyaralás alatt végig esett.

Apa nagyon mérges volt, és olyan dolgokat mondott Rólad, amit nem szabad. Remélem, nem fogod bántani.


Kedves Isten!

Kérlek küldj nekem egy pónilovat.

Eddig még sose kértem semmit.

Utánanézhetsz!


Kedves Isten úr!

Jobb lenne, ha az emberek nem jönnének szét olyan könnyen.

Rajtam három öltés van, és kaptam injekciót is.


Kedves Isten!

Lehet, hogy Káin és Ábel nem ölte volna meg egymást annyira, ha külön szobájuk lett volna.

Nálunk ez működik a bátyámmal.


Kedves Isten!

Lefogadom, hogy nagyon nehéz neked mindenkit szeretni az egész világon.

Mi csak négyen vagyunk a családban, és mégse megy.


Kedves Isten!

A bátyám elmondta, hogy hogyan születünk.

Nem hangzik valami jól.


Kedves Isten!

Nem gondoltam, hogy a narancssárga megy a lilával, amíg kedden nem láttam a naplementét, amit Te készítettél. Klassz volt.


Kedves Isten!

Ha vasárnap figyelsz a templomban, megmutatom az új cipőmet.


Kedves Isten!

A jelmezbálon ördögnek fogok öltözni. Nem baj?


Share Button
Ennyien olvasták: 446

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.