Kávé mellé

Ponta évfolyamtársa lett az igazságügyi miniszter

Ponta évfolyamtársa lett az igazságügyi miniszter

Traian Băsescu államfő hétfőn kinevezte és beiktatta hivatalába Robert Cazanciuc új igazságügyi minisztert.

 

Az elnöki hivatalban lezajlott eskütétel alkalmával Băsescu rámutatott, a tárca legfontosabb célja, hogy idén decemberben az Európai Bizottság kedvező jelentést készítsen az országról az Együttműködési és Értékelési Mechanizmus (CVM) keretében, ami lehető teszi Románia csatlakozását a határellenőrzés nélküli schengeni övezethez.

Cazanciucnak, aki Victor Ponta miniszterelnök évfolyamtársa volt a Bukaresti Tudományegyetem jogi karán, ki kellett lépnie az ügyészi karból, hogy átvehesse az igazságügyi tárca irányítását. Korábban a legfőbb ügyész szóvivője volt, 2009 óta pedig a külügyminisztérium főtitkári tisztségét töltötte be.

Az új miniszter Victor Ponta kormányfőtől vette át hivatalát, aki az alkotmánybírónak kinevezett Mona Pivniceru lemondása óta, ideiglenesen vezette az igazságügyi tárcát. Ponta rövid mandátuma alatt kompromisszumot kötött a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) politikai ellenfelének tartott Traian Băsescu államfővel az új legfőbb ügyész és korrupcióellenes főügyész kinevezéséről.

A szemben álló politikai táborok egymástól féltik az igazságszolgáltatás függetlenségét és mindeddig kölcsönösen bojkottálták egymás jelöltjeit a vádhatósági vezetők kinevezésénél.

Az államfőnek tett engedmény feszültséget okozott a szociáldemokrata kormányfő és a koalícióban részt vevő liberálisok között. Utóbbiak – a politikai alkutól való elhatárolódásuk jeléül – lemondtak arról a koalíciós jogukról, hogy új tisztségviselőt jelöljenek az igazságügyi tárca élére, így a minisztériumot a kormányfőhöz közel álló Robert Cazanciuc vette át.

Victor Ponta korábban reményét fejezte ki, hogy az új miniszter egyensúlyt teremt a tárca és az Európai Bizottság kapcsolatában. Az új miniszter legfontosabb teendőjeként Ponta a nemrég elfogadott polgári és büntetőjogi perrendtartási törvénykönyv sikeres gyakorlatba ültetését nevezte meg.

forrás: mti

 

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.