Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Rájöttek, hogy miért élnek többet a nők a férfiaknál

Központ augusztus 7, 2012 Kávé mellé

Rájöttek, hogy miért élnek többet a nők a férfiaknál

A nők hosszabb életének titka talán abban rejlik, hogy a sejtjeikben lévő mitokondriumokban kevesebb hiba van, mint a férfiakéban – sugallja brit és ausztrál kutatók tanulmányának eredménye, melyet a Current Biology című szakfolyóiratban ismertettek. 

 

Az energiát termelő és raktározó sejtszervecskékben, a mitokondriumokban lévő DNS-szakasz kizárólag az anyától öröklődik, ezért az evolúciós szelekció csak a nők számára káros mutációkat szűri. A kutatók szerint ennek következménye, hogy a mitokondriumban lévő hibák nagyobb hatással vannak a férfiakra, mint a nőkre. A káros hatások közül mindazok, amelyek csak a férfiak számára ártalmasak, átmennek ezen a szűrőn, és az idők folyamán aláássák sejtjeik egészségét. 

“Miközben génjeik legtöbbje esetében anyjuktól és apjuktól is örökölnek egy-egy kópiát a gyerekek, a mitokondriális géneket csak az anyjuktól kapják. Ez azt jelenti, hogy az evolúció minőségellenőrzési folyamata, melyet természetes szelekciónak nevezünk, csak az anyákban lévő mitokondriális gének minőségét szűri” – magyarázta Damian Dowlingkutatásvezető, az ausztráliai Monash Egyetem munkatársa. 

Elképzelésük szerint ha olyan mitokondriális génmutáció történik, amely az apáknak káros, de nincs hatása az anyákra, akkor az észrevétlen marad. Generációk ezrei alatt azonban sok ilyen mutáció összeadódhat, és kifejtheti káros hatását a férfiakra, miközben a nőkre ártalmatlan marad. 

Megállapításukra az ecetmuslica (Drosophila melanogaster) tanulmányozásával jutottak a kutatók. Úgy találták, hogy a mitokondriumban – nemzedékeken keresztül – tapasztalt genetikai változás jól jelezte előre a hímek várható élettartamát, de nem jósolta meg a nőstény muslicákét – idézte a tanulmányt a The Daily Telegraph .

Forrás: mti

 

Share Button
Ennyien olvasták: 447

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.