Központ
2020. február 29. szombat, Elemér

Remeg a keze? – Mutatjuk, milyen problémákat jelezhet!

Központ április 5, 2016 Kávé mellé

A kézremegés időnként nagyon látványossá és zavaróvá válhat, és súlyos betegségeket is jelezhet. Mikortól kóros az izmok és idegek rángása?

kezremeges

A kézremegés az egyik leggyakoribb mozgásszervi tünet, amit az izmok ismétlődő, ritmusos összehúzódása és elernyedése vált ki – írja a Házipatika.hu. A hátterében állhatnak idegrendszeri problémák, ám ritkán okozza Parkinson-kór. Időnként mindenkinek remeghet a keze, megmutatjuk, mi állhat a jelenség hátterében!

  1. Esszenciális tremor

Az esszenciális tremor egy születéstől jelen lévő neurológiai rendellenesség. A kézben lévő izomrostok nem véletlenszerűen húzódnak össze, hanem összehangolják a mozgásukat, így az jóval hangsúlyosabbá, látványosabbá válik. Az esszenciális tremor nemcsak a kezet, hanem az egész felsőtestet, sőt a fejet, a hangszálakat vagy más testrészeket is érinthet.

A tünetek vagy fiatal felnőttkorban vagy csak jóval később, általában 60 éves kor körül jelennek meg. Kiválthatja idegeskedés, stressz, esetleg alkoholfogyasztás is. Kezelése gyógyszerrel történik. Az esetek nagy részében az esszenciális tremornak semmilyen egyéb következménye nincs, bár a betegség folyamatosan súlyosbodhat. Kutatások azonban kiderítették, hogy az esszenciális tremor a demencia kialakulásának némileg megnövekedett esélyével jár együtt.

  1. Parkinson-kór

A Parkinson-kór a 65 év fölöttiek két százalékát érinti. A kézremegés a Parkinson-kór legjellemzőbb tünete. A neurológiai betegség eredete ismeretlen, és a dopamin ingerületátvivő anyaggal működő agyi területek pusztulásával jár. A tünetek jelentkezésekor az érintett agysejtek legalább 80 százalékát már elveszítette a beteg. A betegségre jellemző kézremegés nyugalmi állapotban is jelentkezik, és nem függ a lelkiállapottól sem. A Parkinson-kór nem gyógyítható, de általában gyógyszeres kezelés segítségével szinten tartható.

  1. Túl sok koffein

A túlzásba vitt koffeinfogyasztás kézremegést és koordinációs zavarokat is okozhat. A negatív hatások, köztük a kézremegés, különösen akkor érvényesülnek, ha alacsony a vércukorszintünk, vagyis ha például éhgyomorra fogyasztjuk el a koffeintartalmú italt.

  1. Alkoholfogyasztás

A túl sok alkohol hatással van a központi idegrendszerre, így növeli a kézremegés kialakulásának esélyét. Az alkoholizmus egyik jellegzetes tünete a reggeli, ébredés utáni erős kézremegés.

  1. Alacsony vércukorszint

Az alacsony vércukorszint azért okozhat kézremegést, mert glükóz hiányában a sejtjeinknek nem áll megfelelő “üzemanyag” a rendelkezésükre, ezt a szervezetünk adrenalinnal próbálja ellensúlyozni. Ennek hatására az izmok összehúzódása felerősödhet. Szerencsére, ez a tünet nagyon gyorsan elmulasztható, ha eszünk valamit.

  1. Idegesség

A stressz hatására megnő a szervezetünkben az adrenalin szintje, ami szintén okozhat kézremegést. A szorongás, illetve a pánikrohamok is kiválthatják.

  1. Gyógyszerek

Többek között az asztmaellenes szerek, az antidepresszánsok, a nyugtatók is okozhatják a kezek remegését. Amennyiben a kézremegés nagyon zavaró, próbáljunk meg beszélni a kezelőorvosunkkal az esetleges gyógyszercseréről. Más gyógyszerek pedig éppen akkor okozhatnak kézremegést, amikor hosszabb idő után leállunk a szedésükkel.

  1. Vitaminhiány

Elsősorban a B1 vitamin és a magnézium hiánya okozhat kézremegést; ezek ugyanis (többek között) az idegrendszer megfelelő működéséért felelősek. A magnéziumhiány tünetei a kézremegésen kívül az izomgörcsök, az ingerlékenység, a fáradékonyság. A B1-vitamin hiánya pedig a beriberi nevű idegrendszeri betegséghez vezethet. A B1-vitamin-hiány meglehetősen ritka, a magnéziumhiány ellen pedig magnéziumban gazdag ételek fogyasztásával vagy étrend-kiegészítőkkel védekezhetünk.

forrás: hvg.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 331

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.