Központ
2020. június 02. kedd, Anita, Kármen

Őrizetbe vettek egy érettségi csalással gyanúsított iskolaigazgatót

Központ július 2, 2013 Kávé mellé

Őrizetbe vettek egy érettségi csalással gyanúsított iskolaigazgatót

Őrizetbe vettek kedden Romániában egy iskolaigazgatót, akit az ügyészek azzal gyanúsítanak, hogy “tömeges csalást” szervezett az érettségiző diákoknak, hogy ez utóbbiak sikeresen vizsgázhassanak.

 

A vádhatóság szerint Costica Varzaru, a bukaresti Dimitrie Bolintineanu iskola volt igazgatónője az általa irányított iskolában érettségiző diákoktól összesen 10 ezer lejt gyűjtött, s ennek fejében megígérte, hogy olyan felügyelő tanárok lesznek a vizsgateremben, akik megengedik a puskázást.

A Mediafax hírügynökség értesülései szerint a nyomozásban a Román Hírszerző Szolgálat is részt vett, a titkosszolgálat munkatársai az iskola tanári szobájába lehallgató készülékeket helyeztek el, rögzítették a pedagógusok közötti beszélgetéseket, amelyeket bizonyítékként akarnak felhasználni az igazgatónő ellen.

A nyomozók a hétfői román nyelv és irodalom vizsga alkalmából a diákokat is megmotozták, a vizsgáról való kijövetelkor többüknél olyan lapokat találtak, amelyeken a feladott tételek kidolgozása szerepelt. A bukaresti tanfelügyelőség menesztette az iskola vezetőségét, és lecserélte a teljes vizsgáztató bizottságot.

Remus Pricopie oktatási miniszter kedden bejelentette, hogy a legsúlyosabb rendellenesség a bukaresti iskolánál történt, országszerte csaknem száz diákot zártak ki a vizsgáról csalási kísérlet miatt.

Romániában két éve szigorították meg az érettségi lebonyolítását. A vizsgatermeket bekamerázták, hogy így szorítsák vissza a csalásokat. Ennek nyomán látványosan romlott a sikeresen vizsgázó diákok aránya, így 2011-ben és 2012-ben a diákok mintegy 45 százaléka szerzett érettségi diplomát a korábbi években jegyzett 80-90 százalékos sikerarányhoz képest.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 249

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.