Központ
2020. június 02. kedd, Anita, Kármen

Római Fesztivál Maros megyében

Központ július 22, 2013 Kávé mellé

Római Fesztivál Maros megyében

Római Fesztivált szervez 2013. augusztus 3-án Mikházán a Maros Megyei Múzeum a Csűrszínház Egyesülettel valamint az Artecotur Egyesülettel közösen

 

A római határvédelmi rendszer Maros megyei szakasza és ezáltal a mikházi katonai tábor és település nagy eséllyel pályázhat az UNESCO világörökségi státusra a több országra kiterjedő Római Birodalom Határai világörökségi helyszín részeként.

„A mikházi Római Fesztivál célja a római civilizáció és Dácia tartomány sajátos kultúrájának népszerűsítése. Mindezt az egy napon át zajló és a legszélesebb közönségnek szánt számos esemény, kulturális és didaktikai jellegű rendezvények, interaktív múzeumpedagógiai foglalkozások, műhelyek segítségével próbálja megvalósítani” – olvasható a sajtóközleményben.

A rendezvényt a hagyományőrző csoportok által a Csűrszínház udvarán bemutatott katonai hadgyakorlatok, gladiátorharcok mellett a római hétköznapokat megidéző műhelytevékenységek színesítik. A Maros Megyei Múzeum és a németországi, magyarországi és romániai partnerintézmények kutatói tematikus sétákat vezetnek a mikházi római katonai tábor és település területén végzett régészeti feltárásokon. A látogatók a frissen felszínre került és restaurált tárgyi emlékeket is szemügyre vehetik. Ugyanekkor nyitja meg kapuit a mikházi katonai tábor és település 2004, 2011–2012. évi ásatásaiból származó római leletanyagot bemutató, Rómaiak Mikházán című kiállítás. A római civilizációról és kultúráról, valamint annak dáciai emlékeiről tartanak népszerűsítő jellegű előadásokat és vetítéseket. A Kultúrházban római tárgyú filmek vetítésére kerül sor. Az esemény este az összes résztvevő fáklyás felvonulásával zárul.

A nap folyamán a római tartományok lakosainak mindennapjait megelevenítő tevékenységeken és műhelymunkákon lehet részt venni. Lesz mozaikkészítés, kerámiaművesség, kőmegmunkálás, színház, fodrászat, szabóság, konyha, cukrászda, társasjátékok, borászat és rabszolgavásár.

Share Button
Ennyien olvasták: 300

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.