Központ
2017. november 23. csütörtök, Kelemen, Klementina
Helyenként felhős
Ma
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Szombat
Helyenként felhős

Római Fesztivál Maros megyében

Központ július 22, 2013 Kávé mellé

Római Fesztivál Maros megyében

Római Fesztivált szervez 2013. augusztus 3-án Mikházán a Maros Megyei Múzeum a Csűrszínház Egyesülettel valamint az Artecotur Egyesülettel közösen

 

A római határvédelmi rendszer Maros megyei szakasza és ezáltal a mikházi katonai tábor és település nagy eséllyel pályázhat az UNESCO világörökségi státusra a több országra kiterjedő Római Birodalom Határai világörökségi helyszín részeként.

„A mikházi Római Fesztivál célja a római civilizáció és Dácia tartomány sajátos kultúrájának népszerűsítése. Mindezt az egy napon át zajló és a legszélesebb közönségnek szánt számos esemény, kulturális és didaktikai jellegű rendezvények, interaktív múzeumpedagógiai foglalkozások, műhelyek segítségével próbálja megvalósítani” – olvasható a sajtóközleményben.

A rendezvényt a hagyományőrző csoportok által a Csűrszínház udvarán bemutatott katonai hadgyakorlatok, gladiátorharcok mellett a római hétköznapokat megidéző műhelytevékenységek színesítik. A Maros Megyei Múzeum és a németországi, magyarországi és romániai partnerintézmények kutatói tematikus sétákat vezetnek a mikházi római katonai tábor és település területén végzett régészeti feltárásokon. A látogatók a frissen felszínre került és restaurált tárgyi emlékeket is szemügyre vehetik. Ugyanekkor nyitja meg kapuit a mikházi katonai tábor és település 2004, 2011–2012. évi ásatásaiból származó római leletanyagot bemutató, Rómaiak Mikházán című kiállítás. A római civilizációról és kultúráról, valamint annak dáciai emlékeiről tartanak népszerűsítő jellegű előadásokat és vetítéseket. A Kultúrházban római tárgyú filmek vetítésére kerül sor. Az esemény este az összes résztvevő fáklyás felvonulásával zárul.

A nap folyamán a római tartományok lakosainak mindennapjait megelevenítő tevékenységeken és műhelymunkákon lehet részt venni. Lesz mozaikkészítés, kerámiaművesség, kőmegmunkálás, színház, fodrászat, szabóság, konyha, cukrászda, társasjátékok, borászat és rabszolgavásár.

Share Button
Ennyien olvasták: 120

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.