Központ
2019. december 08. vasárnap, Mária

Saláta kisokos A-tól Z-ig

Központ március 14, 2017 Kávé mellé

Végre itt a tavasz és vele együtt a salátaszezon, amit most egy hasznos információkat tartalmazó gyűjteménnyel ünneplünk meg.

Jégsaláta

A szorosan záródó levelekkel rendelkező jégsaláta több vizet tartalmaz, mint bármelyik rokona, így nagyon jól érvényesül olyan élelmiszerek mellett, amelyek kissé szárazak. Ami az ízét illeti, elég semleges, nem változtatja meg túlzottan az ételek aromáját, ezért is annyira népszerű a saláták között. Felhasználása: szendvicsekbe, hamburgerekbe, gyrosba, csirkeételek mellé.

Fejes saláta

Fodros szélével és ropogós, picit édeskés leveleivel a fejes saláta az egyik legkedveltebb salátafajta itthon. Kerti salátának is nevezik, hiszen minden veteményesben megterem, általában zöldes árnyalatban, de létezik piros levelű változat is belőle. Felhasználása: szendvicsekbe, hamburgerekbe, és természetesen tojásos nokedli mellé, ecetes lében.

Római saláta

A saláták királya a római vagy Caesar saláta, ami egyszerre könnyű, szinte füves ízű, és kellemesen roppanós. Egyetlen hátulütője, hogy a szára gyakran keserű utóízű, így ezt érdemes kivágni a közepéből. Folsav és K-vitamin tartalma miatt erősen ajánlják a fogyasztását. Felhasználása: szendvicsekbe, hamburgerekbe, töltött ételek alapanyagának, Cézár-salátához.

Radicchio vagy vörös cikória saláta

Roppanós, piros, lila vagy fehér erezetű leveleiről könnyen felismerhető a radicchio, és az ízvilága is jellegzetes: nyers, meglehetősen keserű és csípős aromája összetéveszthetetlen bármelyik másik saláta ízével. Felhasználása: grillezve vagy picit megpirítva bármilyen ételhez illik, nyersen a legjobban vegyes zöldsalátákban érvényesül, főleg, ha retek is van benne.

Kelkáposzta

Nem véletlenül tartják a fodros kelkáposztát szuperélelmiszernek, magas rost és tápanyagtartalma mellett rengeteg vitamint is tartalmaz. Most azonban nem élettani hatását vizsgáljuk, hanem felhasználhatóságát. Földes, enyhén füves íze miatt nagyon sokoldalúan hasznosítható a konyhában, bár elsősorban salátákban, levesekben szoktunk vele találkozni. Felhasználása: salátákban, levesekben, turmixokban, főzelékekben.

Spenót

Nem véletlenül kedvelte Popeye annyira a spenótot, a lágy, enyhén gyógynövényes ízű, sötétzöld levelek igazi kuriózumok, amik sokoldalúan felhasználhatóak. Felhasználása: saláták, turmixok, főzelékek, tészták.

Rukkola

Sok saláta alapját adja a picit kesernyés és olykor borsos ízű rukkola, bormustárnak is szokták nevezni. A Földközi-tenger vidékéről származó növény elsősorban a mediterrán ételek ízesítésében játszik szerepet, mondhatni inkább fűszernövényként tekintenek rá, semmint zöldségként. Felhasználása: saláták, pizzák, halas ételek, tészták.

forrás: Nők Lapja

Share Button
Ennyien olvasták: 370

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.