Központ
2020. december 01. kedd, Elza

Szenzáció! Nem öltek meg senkit

Központ november 29, 2012 Kávé mellé

nySzenzáció! Nem öltek meg senkit

Emberemlékezet óta először múlt el úgy nap New Yorkban, hogy egyetlen embert sem lőttek le vagy késeltek meg. Pedig mostanság napi 5 az átlag az amerikai nagyvárosban.

 

A New York Daily News című újság honlapján szerdán közzétett beszámoló szerint hétfőn volt a nagy gyilkosságmentes nap, a rendőri vezetőket is meglepte ez, azt mondják, nem emlékeznek arra, hogy valaha 24 óra gyilkossági szünet lett volna.

A hatvanas évek óta most a legalacsonyabb a súlyos bűncselekmények száma, köszönhetően a rendőrség bűnmegelőző programjainak – írja a lap.

Az idén eddig 3 százalékkal nőtt a bűncselekmények száma, elsősorban a lopások 9 százalékos emelkedése miatt. Az emberölések száma viszont 23 százalékkal csökkent: tavaly 472, idén pedig 366 gyilkosságot követtek el. Tíz százalékkal kevesebb embert lőttek meg: 1674-et tavaly, idén pedig 1514-et, azaz átlagosan ötöt naponta. 1994-ben, amikor a New York-i rendőrség bevezette a számítógépes bűnfelderítést, még 4967 embert sebesítettek meg lőfegyverrel, azaz naponta tizennégyet.

A késelésről egyelőre nincsenek elérhető statisztikák, bár a rendőrség ezeket a bűncselekményeket is nyomon követi. A feltételezett bűnözők megállításának és megmotozásának bevezetése miatt a bűnözők egyre inkább kést tartanak maguknál, mert az engedély nélküli lőfegyverviselést a törvény súlyosabban bünteti.

1990-ben biztosan nem volt ilyen nap az amerikai nagyvárosban, akkor ugyanis rekordszámú – 2245 – gyilkosság történt – mutatott rá Tom Reppetto volt nyomozó, a New York-i rendőrség történetének egyik legavatottabb szakértője.

“Olyan városban éltünk, ahol az emberek féltek kilépni a házból, ahol a kisgyerekek a fürdőkádban aludtak, hogy megóvják őket a lövöldözéstől, ahol az óvodákban azt gyakorolták, hogyan kell lehajolni, ha lövést hall az ember” – fogalmazott Reppetto, aki könyvet is írt a New York-i rendőrség 1945 és 2012 közötti korszakáról.

Hétfőn azért csak meghúzta valaki a ravaszt: egy 16 éves fiú lőtt sebbel jelentkezett egy bronxi kórházban. Később azonban a rendőrség megállapította, hogy baleset történt és nem bűncselekmény, a tinédzser véletlenül lőtt saját lábába.

Forrás: MTI

 

Share Button
Ennyien olvasták: 395

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.