Központ
2017. augusztus 17. csütörtök, Jácint
Eső
Csütörtök
Eső
Derült
Holnap
Derült
Derült
Szombat
Derült

Szokott aludni egyet a döntéseire? Kiderült, hogy felesleges

Központ november 11, 2015 Kávé mellé

Erre még alszom egyet – szoktuk mondani néhány olyan döntés előtt, amelyet vagy fontossága vagy sok aspektusa miatt alaposan meg kell fontolnunk. Egy kutatás szerint viszont ezzel csak az időnket vesztegetjük.

A Harvard Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy vajon van-e értelme, vagy bármilyen hatása annak, ha egy döntésre alszunk egyet. Egyszerű példán illusztrálták, de az eredmény így is érdekes.

A résztvevőknek egy laptoptáska vásárlásáról kellett dönteniük, amelyhez bőséges kínálatot kaptak, megannyi információval, árakkal, tulajdonságokkal. Negatív és pozitív színben feltüntető fotókat is kaptak az eszközökről, majd ezeket igényeikkel összevetve döntést kellett hozniuk arról, hogy melyiket választanák. A döntésüket értékelniük is kellett, illetve meg kellett mondaniuk, hogy tényleg adnának is érte annyi pénzt, amennyit kérnek érte az üzletekben.

Két csoportba osztották őket: az egyik tagjai reggel hoztak döntést, a másik tagjai pedig este. Mindenkitől 12 órával később kérték ki újra a véleményüket a termékekről, és arról, hogy változott-e a véleményük. Így az egyik csoport tagjai aludtak egyet a döntésre, a többiek nem.

Kiderült, hogy a két csoport tagjai később is ugyanazt választották és a fizetési hajlandóság is hasonló volt. Az egyetlen különbség, hogy a döntésre alvók sokkal izgatottabbak voltak választásuk miatt, még pozitívabban nyilatkoztak róla.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 239

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.