Központ
2019. december 16. hétfő, Etelka, Aletta

Többnyire férfiakat ér villámcsapás

Központ június 10, 2015 Kávé mellé

Többnyire férfiakat sújt villámcsapás, ennek okát keresi egy osztrák szervezet.

villam
Ausztriában a 2000 és 2014 között történt halálos kimenetelű villámcsapásoknak mind a tíz áldozata férfi volt, az Egyesült Államokban 2000 és 2014 között történt 261 halálos villámcsapás áldozatainak csak 19 százaléka volt nő. Eddig nem sikerült megtalálni az okát, miért alakul ez így – hangsúlyozta az Osztrák Elektrotechnikai Szövetség (OVE) Villámvédelem elnevezésű szakmai bizottsága.

A bizottság egy online platform segítségével igyekszik választ kapni a kérdésre. A villámcsapás okozta személyi sérüléseket Ausztriában kötelező bejelenteni a tudományos, kutatásügyi és gazdasági minisztériumban. A villámlásnak az emberekre, állatokra és tárgyakra kifejtett hatására vonatkozóan azonban még rengeteg a nyitott kérdés. A minél pontosabb információk gyűjtése hozzájárulhat a balesetek lefolyásának közelebbi megismeréséhez.
Az Aldis villámfigyelő rendszer online kérdőívet kínál, amelynek segítségével a szakértők lényeges információkat gyűjthetnek a villámcsapásokról és következményeikről. Kérik, hogy jelentsenek minden olyan villámcsapást, amely során emberek vagy élőlények sérülnek vagy halnak meg, illetve olyan eseményeket, amelyek következtében különleges károk keletkeznek például épületeken, fákon vagy más tárgyakon. Az elektromos és elektronikus eszközök sérülése nem érdekli a kutatókat.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 449

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.