Központ
2020. június 04. csütörtök, Bulcsú

TOLDI – THE MOVIE: Exkluzív interjú Andy Vajnával

Központ július 25, 2013 Kávé mellé

TOLDI – THE MOVIE: Exkluzív interjú Andy Vajnával

toldi

A magyar irodalom egyik legnagyobb hősének, Toldinak a kalandjai egy romantikus drámai történetben, szélesvásznon, látványos vizuális trükkökkel kelnek életre – közölte nemrég a Magyar Nemzeti Filmalap. Ennek apropóján a készülő Toldi-film rendező-producerével, Andy Vajnával beszélgettünk:

 

KÖZPONT: – Kedves Andy Vajna, mennyiben követi a forgatókönyv az eredeti művet?

ANDY VAJNA: – Well, én szerettem volna minél többet megtartani belőle, de a prodjúszertársaim azt akarják, hogy több legyen benne az eksön, ezért a script, vagyis a forgatókönyv néhol eltér kicsit az Arany-műtől.


K: – Gondolom, úgy fog kezdődni, hogy Toldi áll és nézi a porfelhős országutat…

V: – Úgy.


K: – Aztán megjelennek a vitézek, és a vezérük felteszi neki a jól ismert kérdést: „Hé, paraszt! Melyik út megyen itt Budára?”.

V: – Well…, itt az első változtatás: not vitézek jönnek lóháton, hanem  feketeruhás emberek big fekete kocsikkal, és azt kérdezik tőle, hogy látott-e ríszöntlí arrafelé jú-ef-ókat…


K: – Micsoda?! Ufókat?!

V: – Ja. Erre mondja nekik a Nicholas…, vagyis Miklós, hogy nem, és azzal el is mennek…, de először egy szpesöl divájsszal kitörlik neki a rövidtávú memóriáját.


K: – Elég drasztikus változtatás már rögtön a legelején. Mi jön ezután? Hazamegy, ahol már javában folynak a lakoma előkészületei a bátyja, György tiszteletére?

V: – Hazamegy, addig oké…, but nincs semmiféle lakoma. Ekkor derül ki, hogy véletlenül nem csak a rövidtávú memóriáját törölték ki a gávörnment emberei, hanem az egészet, így nem emlékszik semmire, még George-ot se ismeri fel, és a saját girlfriendjét sem.


K: – Miféle girlfriendjét?! Nincs is barátnője! Anyja van!

V: – Well, a forgatókönyv szerint nincs anyja…


K: – Már hogy ne lenne! Erről szól a fél mű, hogy mennyire szereti az anyját!

V: – I know, de ez érdekli a mai nézőt nem. A script szerint nem is anya szülte.


K: – Azt akarja mondani, hogy Toldi egy robot?!

V: – Nem, de ez majd kiderül a filmből… Anyway, azért is hagytuk ki ez az anya-dolog, mert az old néger nők mutatnak rosszul on the big screen.


K: – Toldi…, Toldi Miklós néger???

V: – Az. A Will Smith fogja játszani, és a Denzel Washington lesz a bátyája, a George…


K: – Már hogy a francba lehetne a magyar irodalom egyik legismertebb és legkedveltebb hőse néger?!

V: – Ha american president lehet néger, akkor a Toldi is lehet. Szóval, hazaérkezik a Will…, vagyis Toldi, és nem ismeri fel a brotherjét, se annak a havereit, azt hiszi, hogy betörők.


K: – Ekkor, gondolom, felkapja a malomkövet, és…

V: – Not exactly. A jeepjének a pótkerekét kapja fel, azzal ütögeti agyon az egyiket, meg még other hármat az emelő rúdjával…


K: – Ne is folytassa! A farkasos jelenet legalább benne lesz? Az a kedvenc részem, olyan gyönyörűen írja a költő: „Jő az anyafarkas szörnyű ordítással, rohan a fiúnak, birkóznak egymással.”

V: – Ezt megtartottuk, de változtattunk rajta a little bit: nem farkasokkal van a fight a nádasban, hanem a Predatorral az erdőben…


K: – Mennyi esélye lehet Toldinak a Predatorral szemben?!

V: – Nem sok. De don’t worry, amikor kezd nagy lenni a baj, akkor megjelenik az alien, és intézi el a Predatort, így Toldi tud menekülni el…


K: – Elképesztő! És az a jelenet, amikor a temetőben megvigasztalja az özvegyasszonyt, aki a cseh vitéz által legyilkolt fiait siratja? Azt is kihagyták?

V: – Az bennmaradt, csak egy kicsit másképp: az old lady valójában egy Terminátor, akit Toldi ikerklónja küldött vissza from the future, hogy megölje őt. De a Nicholas ezt is megússza, mert másznak elő sírokból zombik, és…


K: – Elég! Ez nem Toldi-megfilmesítés lesz, hanem valami idióta horrorfilm! A cseh vitézes bajvívást is kihagyják?

V: – Nem, csak épp annyit változtatunk rajta, hogy Rockyval fog összecsapni…, bár a Stallone már nem nagyon bírja a strapát, ezért azt találtuk ki, hogy ülve fognak bokszolni. De before that még lesz az a jelenet, amikor Toldi a Budapest Parádén hirtelen farkasemberré változik.


K: – Őrület! Még csak egyetlen dolgot áruljon el: azt mondta korábban, hogy ott az országút mellett az ufóügynökök teljesen kitörlik Toldi memóriáját.

V: – Igen.


K: – Akkor hogy megy haza?

V: – Nem értem…


K: – Hogy megy haza? Hogyan talál haza?! Honnan a hernyótalpas nyavalyából tudja, hogy hol lakik, ha attól kezdve nem emlékszik az égvilágon semmire???

V: – Fuck! Igaza van! Most írhatjuk újra az egész forgatókönyvet!


K: – Vén marha!


[Kérdezett (és válaszolt is): Molnár Tibor]

 


Share Button
Ennyien olvasták: 1076

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

2 hozzászólás

  1. sylvain október 26, 2014 at 11:53 de.

    Sajnos ez a 2013-ben készült ál-interjú előre megjósolta, hogy a mi lesz a Toldi-filmből – egy nagy semmi! Andy Vajna megbuktatta mindnyájunk reményét abban, hogy egy minőségi magyar történelmi film elkészüljön. Hollywoodi rendezőt akart rakni a magyar rendező helyébe, hogy az, egy magyar történelmi film helyett, egy újabb Trónok harcát készítsen, és ebbe természetesen Pálfi nem ment bele, ami nagyon is dicsérendő. Ennél nagyobb pofont a magyar történelmi film feltámadásában reménykedők nem kaphattak, mint amilyent Vajnától kaptak. Gratulálok az írónak a szórakoztató, váteszi írásához, bár ne lett volna igaza.

  2. sylvain október 26, 2014 at 12:00 du.

    Látták-e a legújabb Drakulát, hollywoodi rendezésben? Na ilyen történelmi filmet akart készítetni amerikai barátaival Vajna, Toldi cím alatt. Hogy úgymond legyen nézettsége! Minthogy ilyet, akkor inkább semmit…

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.