Központ
2017. november 21. kedd, Olivér
Borús
Ma
Borús
Eső valószínű
Holnap
Eső valószínű
Helyenként felhős
Csütörtök
Helyenként felhős

Uborkaszezon. „Kapható Seresnél”

Központ augusztus 15, 2012 Kávé mellé

Uborkaszezon

„Kapható Seresnél”

Régen is igyekeztek mindenféle szokatlan hírrel szolgálni az újdondászok. A vidéki lapok szerkesztői a helyi események, balesetek, gyilkosságok és öngyilkosságok mellett gondoskodtak róla, hogy a nagyvilág furcsaságait is olvasóik elé tárják. Az ilyenfajta történeteket nem maguk találták ki, hanem főleg a nagy budapesti kiadványokból ollózták. A helyi kereskedők ötletességét dicséri, hogy saját reklámjaik szolgálatába állították az effajta érdekességeket is. Íme, az egyik példa:

Az előkelő albán asszonyok viselik a világ legdrágább szoknyáit, mert egyetlen szoknya elkészítésére harminckét méter finom kelmét használnak fel. Ezzel szemben a legpompásabb párizsi toaletteket is nagyon olcsón csináltathatják meg a Párisi Divat olvasói, mert a népszerű divatlap minden számában a legszebb párizsi toalettek rajzait közli, sőt a szabásmintákat is megrendelhetik a kiadóhivatalnál, Budapest, Dohány utca 12. A Párisi Divatlap kapható Seresnél – írta a Zilahon megjelenő Szilágyság című újság.

Mazsolázzunk a nyolcvan esztendővel ezelőtti friss hírekből:

Az eszkimók rájöttek a sajtó fontosságára, és újságot készítettek. Az újságot nem nyomtatják, hanem a betűket ráfércelik a fókabőrre. Az újságból természetesen csak egy példány van, és az kézről kézre jár.

Feltalálták a gyomorfekély gyógyszerét. A legnagyobb amerikai orvosi folyóiratban a clevelandi közkórházak tudományos kutatóintézete beszámol arról, hogy egy legújabb felfedezés szerint a gyomorfekély ezentúl operáció nélkül gyógyítható, s a fekélyek jelenléte röntgenfelvételek nélkül, vérvizsgálat útján is megállapítható. A gyomorfekély gyógyszerét dr. Csáki László orvos fedezte fel, a külföldi, főként az amerikai lapok azonban a szérum feltalálását, a gyomorfekély okainak kutatását s ebből a vizsgálati eljárás biztos sikerét dr. Járnó Leó budapesti orvosnak tulajdonítják. Bárkié is legyen a feltalálás érdeme, mindenesetre világszerte nagyon sok beteg hálája kíséri a feltalálót, kinek gyógyulásukat köszönhetik.

Németországban azt tapasztalták, hogy ahol gyöngytyúkokat tartanak, ott nincsenek patkányok. Tapasztalat szerint ahová a gyöngytyúk beteszi a lábát, onnan a patkányok elmenekülnek. Ilyen módon sikerült istállókból, magtárakból teljesen kiüldözni ezeket a káros rágcsálókat. Meg kell tehát próbálni, hátha nálunk is beválik.

Új gázt fedeztek fel Amerikában, amelynek az a tulajdonsága, hogy nem öli meg az embereket, csak két-három napra eszméletlenekké teszi őket. Az új gázt hadicélokra szánják.

Egy angol tudományos expedíció emberevő teknősbékára talált. Az expedíció munkásai közül ketten a Yumma-folyóba mentek fürödni. Egyszerre mindkét férfi eltűnt a víz alatt. Másnap találták meg a két munkás testének roncsait. A szerencsétleneket a teknősbékák felfalták.

Új-Guineából jelenti tudósítónk a rádión, hogy egyik bennszülött törzs tagjai megtámadták a hozzájuk küldött adóvégrehajtót, és miután a szerencsétlent elfogták, nagy diadallal nyársra húzták, megsütötték és győzelmi lakomán megették. Lapzártáig még minden értesítést nélkülözünk arra nézve, hogy a megüresedett állásra mikor hirdetik ki a pályázatot. Az érdekelteknek készséggel állunk majd a rendelkezésére!

A japán nép sohasem nevet, csak mosolyog. Éppen ezért nagy feltűnést keltett, hogy egy Tokió melletti faluban mindenki hetekig nevetett. Kiküldtek egy bizottságot, amelynek elnöke telefonon tett jelentést, de ő maga is folyton nevetett. Elcsapták. Végül egy akadémiai tanár megállapította, hogy a falu határában olyan gombafajta terem, amelynek élvezete ingerlően hat a nevető izmokra.

Folytassuk a zilahi kereskedővel ezt a kis összeállítást: Vegye le kalapját, tolja bal fülét előre! Öltse ki a nyelvét, és akkor maga is udvarias ember lesz Tibetben, ahol ez a legudvariasabb köszönési mód. Ezeket írja többek közt egy Indiában élő magyar ember a Tolnai Világlapjának. A népszerű képeslap a világ minden részéről kapja az érdekességeket és a szebbnél szebb képeket. Kapható Seresnél.

Végül álljon itt egy hazai történet is a Szilágyság című újságból:

Weisz Lajos, egy nagykárolyi fűszerkereskedőcég utazója, Érmihályfalva felől a nagykárolyi vasúti állomásra érkezett. Egy kis kézitáskát hozott magával, olyan kicsit, amilyet a vonaton fejpárnának is lehet használni. Aprópénz volt a táskában, amit üzletfeleitől kasszírozott be. A kalauz útközben megérintette a táskát, s azt tapasztalta, hogy az nagyon nehéz. Azért a helybeli állomáson a leszállásnál beparancsolta az utazót a forgalmi irodába, ahol a táskát megmérték és megállapították, hogy abban 32 kg ércpénz van. És mert a vonaton a podgyászként szállítható súly csak harminc kiló, az utazót a közönség nagy gaudiumára 84 leire büntették.

Share Button
Ennyien olvasták: 162

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.