Kávé mellé

Uborkaszezon. „Kapható Seresnél”

Uborkaszezon

„Kapható Seresnél”

Régen is igyekeztek mindenféle szokatlan hírrel szolgálni az újdondászok. A vidéki lapok szerkesztői a helyi események, balesetek, gyilkosságok és öngyilkosságok mellett gondoskodtak róla, hogy a nagyvilág furcsaságait is olvasóik elé tárják. Az ilyenfajta történeteket nem maguk találták ki, hanem főleg a nagy budapesti kiadványokból ollózták. A helyi kereskedők ötletességét dicséri, hogy saját reklámjaik szolgálatába állították az effajta érdekességeket is. Íme, az egyik példa:

Az előkelő albán asszonyok viselik a világ legdrágább szoknyáit, mert egyetlen szoknya elkészítésére harminckét méter finom kelmét használnak fel. Ezzel szemben a legpompásabb párizsi toaletteket is nagyon olcsón csináltathatják meg a Párisi Divat olvasói, mert a népszerű divatlap minden számában a legszebb párizsi toalettek rajzait közli, sőt a szabásmintákat is megrendelhetik a kiadóhivatalnál, Budapest, Dohány utca 12. A Párisi Divatlap kapható Seresnél – írta a Zilahon megjelenő Szilágyság című újság.

Mazsolázzunk a nyolcvan esztendővel ezelőtti friss hírekből:

Az eszkimók rájöttek a sajtó fontosságára, és újságot készítettek. Az újságot nem nyomtatják, hanem a betűket ráfércelik a fókabőrre. Az újságból természetesen csak egy példány van, és az kézről kézre jár.

Feltalálták a gyomorfekély gyógyszerét. A legnagyobb amerikai orvosi folyóiratban a clevelandi közkórházak tudományos kutatóintézete beszámol arról, hogy egy legújabb felfedezés szerint a gyomorfekély ezentúl operáció nélkül gyógyítható, s a fekélyek jelenléte röntgenfelvételek nélkül, vérvizsgálat útján is megállapítható. A gyomorfekély gyógyszerét dr. Csáki László orvos fedezte fel, a külföldi, főként az amerikai lapok azonban a szérum feltalálását, a gyomorfekély okainak kutatását s ebből a vizsgálati eljárás biztos sikerét dr. Járnó Leó budapesti orvosnak tulajdonítják. Bárkié is legyen a feltalálás érdeme, mindenesetre világszerte nagyon sok beteg hálája kíséri a feltalálót, kinek gyógyulásukat köszönhetik.

Németországban azt tapasztalták, hogy ahol gyöngytyúkokat tartanak, ott nincsenek patkányok. Tapasztalat szerint ahová a gyöngytyúk beteszi a lábát, onnan a patkányok elmenekülnek. Ilyen módon sikerült istállókból, magtárakból teljesen kiüldözni ezeket a káros rágcsálókat. Meg kell tehát próbálni, hátha nálunk is beválik.

Új gázt fedeztek fel Amerikában, amelynek az a tulajdonsága, hogy nem öli meg az embereket, csak két-három napra eszméletlenekké teszi őket. Az új gázt hadicélokra szánják.

Egy angol tudományos expedíció emberevő teknősbékára talált. Az expedíció munkásai közül ketten a Yumma-folyóba mentek fürödni. Egyszerre mindkét férfi eltűnt a víz alatt. Másnap találták meg a két munkás testének roncsait. A szerencsétleneket a teknősbékák felfalták.

Új-Guineából jelenti tudósítónk a rádión, hogy egyik bennszülött törzs tagjai megtámadták a hozzájuk küldött adóvégrehajtót, és miután a szerencsétlent elfogták, nagy diadallal nyársra húzták, megsütötték és győzelmi lakomán megették. Lapzártáig még minden értesítést nélkülözünk arra nézve, hogy a megüresedett állásra mikor hirdetik ki a pályázatot. Az érdekelteknek készséggel állunk majd a rendelkezésére!

A japán nép sohasem nevet, csak mosolyog. Éppen ezért nagy feltűnést keltett, hogy egy Tokió melletti faluban mindenki hetekig nevetett. Kiküldtek egy bizottságot, amelynek elnöke telefonon tett jelentést, de ő maga is folyton nevetett. Elcsapták. Végül egy akadémiai tanár megállapította, hogy a falu határában olyan gombafajta terem, amelynek élvezete ingerlően hat a nevető izmokra.

Folytassuk a zilahi kereskedővel ezt a kis összeállítást: Vegye le kalapját, tolja bal fülét előre! Öltse ki a nyelvét, és akkor maga is udvarias ember lesz Tibetben, ahol ez a legudvariasabb köszönési mód. Ezeket írja többek közt egy Indiában élő magyar ember a Tolnai Világlapjának. A népszerű képeslap a világ minden részéről kapja az érdekességeket és a szebbnél szebb képeket. Kapható Seresnél.

Végül álljon itt egy hazai történet is a Szilágyság című újságból:

Weisz Lajos, egy nagykárolyi fűszerkereskedőcég utazója, Érmihályfalva felől a nagykárolyi vasúti állomásra érkezett. Egy kis kézitáskát hozott magával, olyan kicsit, amilyet a vonaton fejpárnának is lehet használni. Aprópénz volt a táskában, amit üzletfeleitől kasszírozott be. A kalauz útközben megérintette a táskát, s azt tapasztalta, hogy az nagyon nehéz. Azért a helybeli állomáson a leszállásnál beparancsolta az utazót a forgalmi irodába, ahol a táskát megmérték és megállapították, hogy abban 32 kg ércpénz van. És mert a vonaton a podgyászként szállítható súly csak harminc kiló, az utazót a közönség nagy gaudiumára 84 leire büntették.

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.