Központ
2020. május 30. szombat, Janka, Zsanett

Újabb felfedezések Tutanhamon sírjáról

Központ május 9, 2016 Kávé mellé

Régeszek csaptak össze vasárnap egy nemzetközi konferencián Egyiptomban arról az elméletről, hogy léteznek-e titkos, eddig feltáratlan kamrák Tutanhamon egyiptomi fáraó sírkamrájának falai mögött, ahogy azt Nicolas Reeves brit régész feltételezi. Zahi Havasz világhírű egyiptológus, volt egyiptomi műemlékvédelmi miniszter elutasította a brit tudós elméletét, amely azt feltételezi, hogy a feltáratlan kamrák Nofertiti királynő maradványait őrizhetik. Az elméletet az elmúlt hónapokban radarvizsgálatokkal próbálták igazolni.

epa04954284 British Egyptologist Nicholas Reeves (3-L) speaks with archeologists inside the King Tutankhamun burial chamber in the Valley of the Kings, Luxor, Egypt, 28 September 2015. According to reports, Reeves is visiting Luxor trying to explain his theory that Queen Nefertiti might be buried in a secret chamber behind the King Tutankhamun burial chamber.  The tomb of Queen Nefertiti, whom Reeves believe to be the mother of King Tutankhamun, was never found.  EPA/STRINGER

Nicholas Reeves (középen) kollégáival

“Pályafutásom során Egyiptomban soha nem találkoztam egyetlen olyan felfedezéssel sem, amely radarvizsgálat eredménye” – hangoztatta Havasz, aki azt javasolta, hogy a radartechnológiát inkább olyan ismert sírok feltérképezésére kellene felhasználni, amelyekről köztudott, hogy vannak rejtett kamrái. Nicolas Reeves megvédve elméletét hangsúlyozta, hogy a radarvizsgálatok első eredményei szerint létezik két feltáratlan kamra, a sír nyugati és északi falai mögött fém és szerves anyag jelenlétét mutatták ki. “Keresem a bizonyítékot, amelyek azt igazolnák, hogy eredeti feltételezésem rossz. Semmilyen bizonyítékot nem találtam, amely ezt sugallná. Csak egyre több jelét találtam annak, hogy valami több van Tutanhamon sírjában” – replikázott Reeves.

Háled al-Anani egyiptomi műemlékvédelmi miniszter közölte, hogy a sír átvilágítása folytatódni fog a tudományos csoport javaslatai alapján, de fizikai feltárást addig nem fog engedélyezni, amíg 100 százalékig nem bizonyos, hogy léteznek a kamrák. Nicholas Reeves 2015 nyarán rukkolt elő azzal, hogy Tutanhamon 1922-ben a Királyok völgyében felfedezett sírkamrájának falait nagy felbontású digitális képalkotási eljárással megvizsgálva talált két befalazott és mindeddig észrevétlenül maradt átjárót, amelyek egyike mögött egy raktárhelyiség, a másik mögött viszont szerinte Nofertiti sírja rejtőzhet.

Nofertitiről DNS-vizsgálatok eredménye alapján egyes tudósok feltételezik, hogy ő volt Tutanhamon anyja. Más elméletek szerint viszont mostohaanyja volt. Az bizonyos, hogy Nofertiti volt Tutanhamon apjának, Ehnatonnak a főfelesége. Japán és amerikai szakértők novemberben és márciusban vizsgálták a sírt. A Vatanabe Hirokacu japán szakértő által márciusban bemutatott radarfelvételeken világosan kimutatták a két helyiséget és az egyelőre azonosításra váró anyagokat. Az amerikai szakértői vizsgálat eredményét még nem tették közzé.

forrás: origo, mti

Share Button
Ennyien olvasták: 422

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.