Központ
2020. április 02. csütörtök, Áron

Újra hódítanak a Kennedyk?

Központ szeptember 18, 2017 Kávé mellé

Jövőre három Kennedy is harcba száll a politika küzdőterén, és akkor még nem beszéltünk a többi tehetséges fiatal családtagról, akik jótékonykodnak, vagy éppen a színház, az irodalom terén próbálgatják szárnyaikat.

„A családi vacsorák náluk mindig a politikáról szóltak. A nagy ebédlő falán térkép lógott, amelyhez a dinasztiaalapító Joseph geopolitikai magyarázatokat fűzött, a konyhában pedig volt egy tábla, amelyre Rose, az ambiciózus anya újsághíreket helyezett el, hogy a gyerekek naprakészek legyenek közéletből is…” Ezt a képet idézi fel a nyolcvankilenc éves Jean Kennedy Smith, az elnök, az idén száz éve született John F. Kennedy utolsó élő húga nemrégiben megjelent Mi kilenc című memoárjában. De nélküle is tudjuk, hogy övék a legizgalmasabb sorsú dinasztia az amerikai történelemben. Történetük tele van hatalmas sikerekkel és borzalmas tragédiákkal. Legendák sora röppent fel a klánt sújtó átokról: merényletek, kétes maffiakapcsolatok, légi balesetek, droggal „kezelt” egészségügyi-pszichikai problémák, és gyanús nőügyek kísérték a család tagjainak életét. 2012-ben az ifjabb Robert Kennedy feleségének, Mary Richardson Kennedynek öngyilkossága újabb fejezetet nyitott az immár több mint nyolc évtizede tartó szerencsétlenségek sorozatában. De vajon valóban átok sújtja-e a Kennedyeket, vagy végzetüket inkább életük fatálisan rossz lépései okozzák?

A karizmatikus

Nem szokott származásával kérkedni a harminchat éves Joe Kennedy III., azaz Joseph Patrick Kennedy, akit a friss generáció legkarizmatikusabb politikusjelöltjének tartanak. „Ha belép a szobába, mindenki rá figyel!”- ez az általános vélemény róla. Pedig nem könnyű örökséggel indult. Robert Kennedynek, a legendás elnök 1968-ban meggyilkolt testvérének az unokája, apja, Joe Kennedy II. is politikus volt, amíg 1997-ben ki nem szállt a massachusettsi kormányzóválasztás versenyéből, amelynek sokáig ő látszott a legbiztosabb befutójának. Lemondása elkerülhetetlen volt: egyrészt első felesége könyvet írt arról, hogyan akarja férje belekényszeríteni egy megalázó válási procedúrába, másrészt kiderült az is, hogy a politikus öccsének viszonya van a családnál dolgozó tizenéves bébiszitterrel. A családi átok azonban szerencsére elkerülni látszik Joe Kennedy III-at. Harvardi szívszerelmét, a harminchárom éves Lauren Anne Birchfieldet 2012-ben vette feleségül, hosszú, kitartó jegyesség után: azóta gyerekük is született. A kitűnő megjelenésű Robert nagyapjára kísértetiesen hasonlító, vörös hajával ír származását letagadhatatlanul magán viselő demokrata párti politikus szolgált a Békahadtestnél Dominikában, tökéletesen megtanult spanyolul, és könnyedén védte meg 2016 novemberében képviselői helyét Massachusettsben. Trump elnök egészségügyi törvényét bírálva mondta el első beszédét a képviselőházban – óriási feltűnést keltve. Az interneten milliók kattintottak rá, és különösen szimpatikussá tette, hogy nem felejtett el köszöntetett mondani feleségének, aki egészségügyben tevékenykedő aktivistaként segített beszéde megfogalmazásában. Sokan máris úgy gondolják, hogy sikerrel indulhat majd el a következő elnökválasztáson.

Átok vagy áldás a nevük?

Valamikor az a mondás járta, hogy: „Szavazzon az önhöz legközelebb élő Kennedyre!” Most nem kedvez ennyire a széljárás a családnak, sőt Laurence Leamer, aki három könyvet is írt a dinasztiáról, úgy vélekedik: „A Kennedyek elveszítették a legyőzhetetlenség mítoszát.” A politológusok kíváncsian várják, hogy Ted Kennedy junior esetében is igaz-e a mondás. Hiszen Ted annak az Edward Kennedynek a fia, akire 1962-es szenátusa beválasztása után a családi tradíció továbbvitele várt, az elnök 1963-ban, majd Robert öccsük 1968-ban bekövetkezett halála után. Nos, a végzett itt is közbeszólt, mivel 1964-ben Edward repülőgép-szerencsétlenséget szenvedett el, de életben maradt. Egy átmulatott éjszaka után, 1969 júliusában azonban az általa vezetett autó letért egy hídról, és a vízbe zuhant, Az egykori elnök öccsének sikerült elhagynia a járművet, de utasa, Mary Jo Kopechne holtestét csak másnap találtak meg. Azóta sem tudja senki, valóban mi történt: hogyan hagyhatta cserbe a lányt a politikus anélkül, hogy azonnal segítséget hívott volna. Alkohol, szex, orgia – sok verziója kering a történetnek, egy azonban biztos: Edward karrierje derékba tört, akkor is, ha utána a „szenátus oroszlánjaként” még negyvenhat évig politikusként tevékenykedett, de elnöki ambícióról természetesen le kellett mondania.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 599

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.