Központ
2020. november 29. vasárnap, Taksony

– VÁSÁRHELYI PLETY-KALAP –

Központ január 9, 2014 Kávé mellé

FLEKKEN

pletyka– VÁSÁRHELYI PLETY-KALAP –

A hét mottója:

Ami nem öl meg, az megerősít; kivétel a medve – a medve az megöl.

 

Ebfasizmus. A fajtatiszta, törzskönyvezett kutyákon kívül minden ebet ivartalaníttatnia kell tartójának 2014 végéig Romániában, a kóbor kutyák elaltatását is lehetővé tevő jogszabály alkalmazási rendelete szerint. Továbbá, a kutyák gazdáinak kutya kötelességük bejelenteni az állatorvosnál kedvencük vemhességét, és legfeljebb tíz napon belül a megszületett kutyakölykök számát. Ezek az adatok aztán bekerülnek egy országos nyilvántartásba, mert nyilvántartani nagyon tudnak ebben az országban, egyebet már kevésbé.

Az vajon miért nem jutott eszükbe, hogy akár meg is jelölhetnék a korcsokat, például egy vízálló festékkel rájuk pingált sárga csillaggal? (Vagy bármilyen színűvel, hiszen a kutya úgyis színvak.) Mert aligha fogja minden ebtulajdonos ivartalanítani a korcsát, rendelet ide vagy oda, és akkor a fajtatiszta, árja kanok megspórolhatnák a kutyagumit: nyugodtan ereszthetnék a fajtatisztátlanokat parkokban, utcasarkokon vagy ahol érik, hiszen tudnák, hogy ivartalanítva vannak, így nem érné őket ama blama, hogy korcs utódaik szülessenek.

Stoppolnák a stoppolást. Múlt év végén egy újabb égbekiáltó baromsággal rukkolt elő a kormány: betiltanák a stoppolást, és 1000-5000 lejes pénzbírságot rónának ki az engedély nélküli közszállításért, ugyanis „a stoppolás negatív hatást gyakorol a helyi és a megyei közszállításra”. A tervezett módosítás szerint a magán-, illetve jogi személyek csak akkor végezhetnek hasonló tevékenységet, ha betartják a 38/2003-as törvény előírásait, megszerzik a szükséges engedélyeket, és adót fizetnek a szolgáltatásért kapott összegre.

A hír hallatán elsősorban az egyetemisták hördültek fel, pedig a rendelet elsősorban nem ellenük szól(na), hanem azon kisbuszos „smekkerek” ellen, akik a hosszú távú közszállítási útvonalakon elhalásszák a szállítócégek utasait; amiben lehet is valami, csakhogy a kormány – mint rendszerint – megint előbb mondta, hogy hoppá, és csak utána ugrott. Ugyanis egy rendelet, törvény satöbbi akkor ér egy fabatkánál többet, amennyiben alkalmazható is, és abba már nem gondoltak bele, hogy ez teljességgel alkalmazhatatlan, hacsak nem állítanak majd ki az országutakra több ezer stoppoló titkosügynököt, akik tetten érik a kisbuszos ügyeskedőket, mert más módja nem nagyon vagyon. Csakhogy az már a jól ismert gasztronómiai paradoxonhoz vezetne: többe kerülne a leves, mint a hús.

Kutyás kivégzés. Kim Dzsong Un különösen kegyetlen módon végeztette ki a nagybátyját, Csang Szung Taeket: az észak-koreai diktátor 120 kiéheztetett kutya közé vettette a rokonát, hogy a kutyák élve marcangolják szét – írta a Daily Mail, egy hongkongi lapra hivatkozva. A beszámoló szerint Csang Szung Taeket meztelenre vetkőztették, majd egy olyan ketrecbe dobták, amelyben százhúsz, három napja éheztetett eb várta a zabát. A halálra ítélt Csang Szung Taeket az állatok egy órán keresztül marcangolták, míg meghalt, az eseményt állítólag háromszáz észak-koreai tisztviselő is végignézte.

Az nem biztos ugyan, hogy az ifjú diktátor a Hannibal című filmből inspirálódott – amelyben a kannibál sorozatgyilkos pszichiáter egyik korábbi, véletlenül életben maradt áldozata idomított vér-vaddisznókkal tervezi széttépetni a doktort, ám végül őt falják fel a röfik –, de hogy a New York-i ikertornyok elleni merényletek elkövetői az agyament amcsi akciófilmekből inspirálódtak, az kétségtelen.

Bevándorló-boltok. Január elsejétől retteghetnek a britek, hiszen a román és bolgár bevándorlók már nem csak repülőn érkezhetnek a szigetországba: boltokban is kaphatók, ha valaki úgy érezné, kevés van belőlük. A brit Munkáspárt ugyanis több olyan boltot nyitott, ahol a bevándorlók szigetországi kedvelői vásárolhatnak a románokból és bolgárokból. Több üzlet kizárólag románokat forgalmaz, de belőlük többfélét: vannak erdélyiek, moldvaiak, havasalföldiek. Aki szeretné pontosítani, hogy mire van szüksége, rendelhet is: elérhető a bukaresti manelista modell, az aranyfeszületet hordó ortodox pópa, a székelyverő C. V. Tudor-szavazó, a kolozsvári U-szurkoló stb. Az áruk egyébként nem magas, 10-15 fontért bármikor kiválthatók, aki pedig megunja őket, becserélheti, vagy visszaigényelheti a pénz egy részét.

Amerika vacog. Életveszélyes, két évtizede nem látott hideg vette hatalmába hétfőre az Egyesült Államok középső és keleti vidékeit, a gigantikus sarkvidéki légörvény miatt iskolák és üzletek sokasága tartott zárva, és repülőjáratok ezreit kellett törölni, mert még a légifolyosók is befagytak. Miközben az ország déli sarkában hétfőn mínusz 34 fok volt, Montanában mínusz 53, Észak-Dakota és Wisconsin egyes területein mínusz 51 fokot mértek. A Nagy-tavak vidékén a lehűlés megközelítette a mínusz 25-30 fokot, és erős lehűlést jelentettek Kanada középső és keleti tartományaiból is, még az eszkimók is begombolkoztak. Az időjósok szerint a sarkvidéki légörvény hatását 187 millió ember szenvedheti meg Észak-Amerikában.

Napi hidegrekordok dőltek meg Texas és Oklahoma egyes területein, valamint Chicagóban is, ahol – ha nem is vált valóra az „olyan hideg van, hogy a jegesmedve is szívatóval indul” mondás – az állatkertben a jegesmedvéket és a pingvineket sem engedték ki a levegőre!

Világító kocsonyánakvalók. Sötétben zölden fluoreszkáló malacokat hoztak létre amerikai kutatók. A világító állatok embriókoruktól fogva medúzából származó biolumineszcencia-molekulás oltásokat kaptak, így sikerült elérni, hogy most fluoreszkálnak a sötétben – írja a LiveScience. A beszámoló szerint a tudományos eredmény lehetővé teszi kutatóknak, hogy később tetszőleges proteineket tegyenek sötétben világítóvá állatokba, ami az állatok betegségének a kezelésében lehet hasznos. Korábban már tenyésztettek ki világító nyuszit, békát és macskát is.

Bezzeg a horgászokra nem gondol senki, pedig az éjszakai harcsázásnál bizony jól fogna a világító vastaggiliszta, foszforeszkáló pióca vagy villogó lótetű.

Új bűvöskocka-kirakási rekord. Egy 9 éves kínai fiúnak 11,84 másodperc alatt sikerült kiraknia a Rubik-kockát, ezzel saját korosztályában új világrekordot ért el. Az Északkelet-Kínában élő Li Dongyinek a World Cube Association Shenyangban szervezett versenyén sikerült a rekorddöntés, nem mintha ez bárkit is érdekelne.

Abszolút kategóriában 2013 júliusában döntött világrekordot az ausztrál Feliks Zemdegs: a Rubik-kocka világbajnokságon 7,36 másodperc alatt sikerült kiraknia az eszközt.

Gyerekkoromban én is másodpercek alatt ki tudtam rakni, de aztán rájöttem, hogy nem csodagyerek vagyok, hanem színvak.

Nincs pokol? A Time magazin 2013-ban az Év Emberének választotta Ferenc pápát, aki rövid idő alatt több olyan témát is felvetett beszédei során, amelyek eddig tabutémáknak számítottak a katolikus egyházban; egy friss prédikációjában arról értekezett, hogy többszöri elmélkedés, lelki- és alázatgyakorlást követően néhány dogma új értelmezést nyert. Ezek szerint a katolikus egyház többé nem hisz egy olyan pokol létezésében, ahol az emberek szenvedésen mennek keresztül. A pokolról szóló doktrína teljesen összeférhetetlen azzal a hittel, hogy Isten szeretete végtelen.

Lucifer reakcióját jövő heti lapszámunkban közöljük.

Viccedmény. Obama ellátogat egy óvodába, ahol az egyik gyerkőc imígyen szól hozzá:

–         Apukám azt mondta, hogy te az emberek után kémkedsz!

Erre Obama elnéző mosollyal megsimogatja a buksiját: ő nem az apukád.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 383

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.