Központ
2020. június 05. péntek, Fatime, Fatima

Visszatekintés az ismeretlenbe

Központ január 10, 2017 Kávé mellé

A családi múlt jelentősége

Örökölni sok mindent lehet. Pénzt, ékszert, vállalkozást, házat, vagyont, de még adósságot is. Külső és belső tulajdonságok sorát, kapcsolati rendszert, szokást, testi és lelki alkatot. De lehet örökölni sorsot is? Milyen erősen hat ránk felmenőink története, öröme vagy tragédiája?

Mindannyian szemek vagyunk egy láncban. Szülőket, nagy-, déd-, sőt ükszülőket kapcsol össze ez a képzeletbeli fonal, amelyet bár nem látunk, mégis ennek mentén rakódik ránk láthatatlan örökségünk. A testalkat, a hajlam borúra vagy derűre, a szemünk, hajunk színe, a kitűnni vágyásunk vagy éppen a mindig beolvadni akarásunk. Ez a „hozomány” egy része biológiai eredetű, a másik lelki, és van, amit a nevelés, a tapasztalatok során kapunk meg, és adunk tovább az utánunk következőknek.

Arra, hogy a családi múlt jelentősen befolyásolja az életünket, csak a huszadik században jöttek rá a szakemberek. Korábban az embert mint egyént vizsgálták, és kizárólag biológiai lényként tekintettek rá. A huszadik század egy olyan rendszerterápia megjelenését hozta el, ahol az emberek sorsára kapcsolatain – család, iskola, munkahely, nemzet – keresztül is tekintünk, mert a lelki elváltozások, a személyiség fejlődése csak ezen keresztül kap értelmet és válik elérhetővé.  Régen azt vallották, hogy mindenki tiszta lappal születik, ma már tudjuk, hogy ez a lap a születésünk pillanatában is sok információt tartalmaz, és ezek akkor is hatnak ránk, ha nem ismerjük őket. Abban az esetben, ha feltárjuk a múltunkhoz tartozó kapcsolataink erényeit és hibáit, felszínre kerülnek a tudattalan mozgatóerők, és esély nyílik a jobbulásra, megoldásukra vagy elengedésükre.

Bontsd ki a csomagod!

Minden ember számtalan lehetőséggel születik, de ezeket nemzedékről nemzedékre terhek nehezítik. Nehéz sorsok, rossz kapcsolatok, bűnök, betegségek, igazságtalanságok. Ezek az utódokra is hatással vannak, és a hatás akkor múlik el, amikor a rendszerben – ami alatt a generációk sorát értjük – helyreáll  harmónia. Akkor, amikor valaki felvállalja, elrendezi, megoldja. A múltban nemcsak történelmi traumák rejtőznek, hanem hétköznapi titkok is. Egy korai házasság, egy örökbefogadás, alkoholizmus, hűtlenség, sikkasztás, adócsalás.

Gyökerekből szárnyak

Gyakran, ha nem is tudják a családtagok a teljes igazságot, valamit azért sejtenek. Nagyon bonyolult működése ez a léleknek, már Jung is leírta, hogy közös ősképek, közös tudattalan emlékek is működnek bennünk. Ez a sajátos, láthatatlan információáramlás intuíción, tudáson, emlékeken, érzeteken keresztül zajlik.

Azonban a múlt nemcsak sérelmeket rejthet, hanem erőforrás is lehet. Az ember gondolhat arra, mennyi mindent kibírtak az elődeim, biztosan én is képes vagyok erre. A családi történetekben hétköznapi hősök jelennek meg: akik dolgoztak, túléltek, ápoltak, megmentettek és megmenekültek, megoldásokat találtak, újrakezdtek, felülkerekedtek. A családtörténet amúgy is minták sokaságát kínálja, és sokkal könnyebb a nagymamánk helyébe képzelni magunkat, mint egy idegenébe.

Erre a bölcsességre könnyebben jut az, akinek mesélnek a családról, és nem úgy kezelik ezt a témát, hogy semmi sem számít, „ami elmúlt, az elmúlt” felfogással.

A többgenerációs családban a mindennapok során történt az emlékek, a történelem áradása. A gyerekek együtt éltek a dédszülőkkel, találkoztak a nagynénikkel, nagybácsikkal, hallották a beszélgetéseiket, ismerték sorsukat. Ma a szűk vagy szétesett családokban ezekhez az információkhoz nehéz hozzájutni, nincs elég időnk egymásra, kevés a követhető minta. Ugyanakkor látni, hogy a téma nagyon aktuális, hiszen egyre többen kutatják fel az őseiket. Nagyon jó tudni, hogy kik vagyunk, de az a szerencsés, ha nem a rang a cél, hanem arra irányul a figyelmünk, milyen emberek voltak az őseink, mik a történeteik, és különböző helyzetekben hogyan cselekedtek.

Sok mindent hozunk, kapunk, de ezek nem determinálnak minket befolyásolhatatlanul ilyen vagy olyan életre. A saját sorsáért minden maga felelős! Vannak problémák, amiket az egyén szerez születése után, és vannak, amelyek egy nagyobb összefüggésben léteznek. Ha tudjuk, mik történtek a családtagjainkkal, akkor az a leghelyesebb, ha szembenézünk azokkal a helyzetekkel, amelyek ilyen módon ismerősek a számunkra. Az ember mindig eldöntheti, hogy siránkozva hurcolja-e tovább a problémáit, vagy kísérletet tesz a megoldásukra, bármilyen nehéz is az oda vezető út.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 590

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.