Központ
2020. szeptember 29. kedd, Mihály

Zavarja az álmunkat az e-könyv egy kutatás szerint

Központ december 23, 2014 Kávé mellé

Zavarhatja az éjjeli álmot a világító elektronikus könyv vagy táblagép olvasása elalvás előtt, mert hatással van az álom-ébrenlét természetes ritmusára. Ennek a számlájára írható a délelőtti álmosság is egy amerikai kutatás eredményei szerint. A vizsgálatot a bostoni Brigham and Women’s Hospital szakemberei végezték, és az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) jelent meg.

ebook
A kutatók összevetették a világító e-könyv és a hagyományos, papírra nyomott könyv olvasásának hatásait. Az önkénteseket két csoportra osztották aszerint, melyiket olvasták. A két héten át tartó vizsgálatból az derült ki, hogy az elektronikus eszközökből áradó, speciális, rövid hullámú, általában kékszínű fény megzavarja a biológiai órát, amely a nappal-éjszaka, tehát az álom-ébrenlét váltakozásán alapul – mondtaAnne Marie Chang, a kutatás vezetője.

Az eredmények szerint azok a résztvevők, akik e-könyvet olvastak, lassabban aludtak el, kevesebb melatonin (alvással összefüggő) hormon termelődött a szervezetükben. A biológiai órájukat “előbbre állították”, délelőtt álmosabbak és figyelmetlenebbek voltak mint azok, akik elalvás előtt hagyományos könyvet olvastak.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 502

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.