Sport

22 év után folytatta a kézilabdát!

active7

A marosvásárhelyi Active 7 amatőr kézilabdacsapatának egyik legjobbja, a 43 éves Orbán Mária hajdanán az ISK-nál játszott, majd a tanulmányai elvégzése után abbahagyta a sportolást, mivel a karriert helyezte előtérbe. Több mint két évtized után kezdte újra azt, amit a legjobban szeret: a kézilabdát. Maresszel (ahogy csapattársai becézik), az Active 7 Marosvásárhelyen szervezett teremtornájának délelőttjén, a csapatuk első győzelme után beszélgettem.

orbu– Gratulálok az NKSZ elleni győzelemhez, de ez a három pont akkor lesz értékes, ha este Zetelakát is legyőzitek…
– Köszönöm és reméljük, hogy veretlenek maradunk az esti meccs után is.

– Mikor kezdtél el kézilabdázni?
– Tíz éves koromtól kezdődően nyolc éven keresztül kézilabdáztam az ISK-nál. Visszaemlékszem, szép idők voltak…
– Igen ám, de te akkor korán abbahagytad. Miért?
– Annak idején a karrieremre fektettem a hangsúlyt, azért hagytam abba sportolást. Közgazdásznak tanultam, ilyen közegben is helyezkedtem el, akkor az volt számomra a fontos, hiszen úgy gondoltam, hogy másképp szeretném élni az életem.

– Nem hiányzott neked a sport, a kézilabda?
– De igen! Én akkor teljesen elszakadtam az egykori csapattársaimtól, igaz, közülük sokan külföldre is kitelepedtek, többen meg abbahagyták a sportolást. Időközben más töltötte ki az életem, a kézilabda számomra feledésbe merült.

– Szinte hihetetlen, hogy te 22 év után folytattad ott, ahol abbahagytad, azaz visszamentél kézilabdázni. Erre hogy került sor?
– Könyvelőként keresem a kenyerem, többek közt az egykori edzőnknek, Kulcsár László (Kuli bácsi) fiának is könyvelek, majd egy véletlen beszélgetés folytán ő említette, hogy több, egykori csapattársam újra elkezdett játszani heti rendszerességgel. Tőle megkaptam több régi csapattársam elérhetőségét, majd felvettem velük a kapcsolatot, és én is elkezdtem járni az edzésekre.

– Milyen volt a találkozás az egykori csapattársakkal?
– Csodálatos! Úgy örvendtem, hogy újra találkozhattam velük, újra játszhattam, mintha aranyat találtam volna!

– A 22 év alatt nem is játsztál bár egy öreglányok mérkőzés erejéig sem?
– Nem. Még a kézilabdáról mint tárgyról sem álmodtam több mint két évtizedig. De volt, amikor elgondoltam, ha legalább még egyszer fognék kézilabdát a kezemben, s azzal bár csak egyszer dobnék még kapura, vajon sikerülne-e?

– Milyen érzés volt, amikor az első edzésen labdát fogtál a kezedben?
– Olyan gyomoridegem lett, hogy az hihetetlen. A mai napig is a mérkőzések előtt van lámpalázam, de az a kezdő sípszó után eltűnik.

– Neked ez a csapat mit jelent, hiszen látom, könnybe lábadt a szemed ezeket mesélve?
– Nagyon sokat! Egy nagycsalád vagyunk, segítjük egymást, jó barátnők vagyunk nem csak az idősebb társainkkal, hanem a fiatalabb csapattársainkkal is. Edzőtáborba járunk, lelkiismeretesen készülünk a mérkőzésekre, tiszteljük Gogu Strec edzőnket, akihez baráti viszony is köt minket, és ami nagyon fontos, hogy soha nem veszekedünk.
Annak idején a karrierem helyeztem előtérbe, most meg a napi tevékenységeim az Active 7 edzéseinek és a mérkőzéseinek függvényében intézem. Nekem most a kézilabda a legfontosabb.

– Akkor most egyelőre nem gondolsz arra, hogy újra abbahagyd a kézilabdát?
– Dehogy, boldog vagyok, hogy újrakezdhettem!


A Marosvásárhelyi Szász Albert Sportiskolában megrendezett Hargita megyei bajnokság ötödik teremtornáján a Gogu Ștrec vezetőedző által irányított vásárhelyi együttes 29-16 (10-8) arányban leiskolázta a Csíkszeredai NKSZ csapatát, majd a teremtorna utolsó mérkőzésén 31-24 (18-16) arányban győzött a bajnokság 3. helyezettje, a Zetelaka ellen. Az Active 7 ezzel az újabb két győzelemmel és az eddig megszerzett 30 ponttal (gólarány 330-186) továbbra is az első helyen áll a bajnokságban a 24 pontos Székelyudvarhelyi KF előtt (gólarány 277-183).

További eredmények:
Székelyudvarhelyi KF–Csíkszeredai VSK     30-21 (16-8)
Szentegyháza–Zetelaka     17-42 (7-20)
Salamás–Székelykeresztúr     24-31 (14-16)
Csíkszeredai NKSZ–Székelyudvarhelyi KF     20-34 (12-20)
Székelykeresztúr–Szentegyháza     30-17 (15-9)
Csíkszeredai VSK–Salamás     25-6 (12-4)

A két mérkőzésen a következő játékosok léptek pályára az Active 7 együttesében:
Zsók Gyöngyvér és Jámbor Margareta-kapusok; Biró (Peres) Zita (13 gólt szerzett a két találkozón), Dan Melinda (6), Ința Alina (csk. 13), Orbán Mária, Kádár Kinga (3), Moldovan Anna Mária (6), Conțiu Loredana (3), Șerban Rozália, Vasilescu Erzsébet, Ormenișan Veronica (9), Cerghizan Anamaria (1), Iuga Andreea (4), Liana Costea és Kozma Emőke (2)-mezőnyjátékosok.
Farkas Krisztina a lelátóról szurkolt csapattársainak, ő nem játszhatott, mivel rövidesen szülni fog.
Érdekességként említhető meg, hogy Liana Costea a 2009-es visszavonulása után, a Zetelaka ellen lépett újra pályára hivatalos kézilabda-találkozón.

 

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.