Központ
2020. november 24. kedd, Emma

33 év után győztük le a Dinamót Marosvásárhelyen!

Czimbalmos Ferenc-Attila március 12, 2015 Sport

A hazai 1. ligás bajnokság 20. fordulójában, az ASA kiváló futballt produkálva, nagyszerű győzelmet aratott a klub korábbi vezérigazgatója, Daniel Stanciu által koordinált Dinamo ellen.

asa2

Mureșan (ASA)–Dinamo  2-1 (0-1)

Mindamellett, hogy az első félidőben a fővárosiak voltak a jobbak, a második játékrészben Liviu Ciobotariu együttese kiváló játék révén leiskolázta ellenfelét, Mureșan (66. és 72. percben) két parádés gólt szerzett, miután Bilinski megszerezte a vezetést a Dinamónak.

Ez volt együttesünk soron következő negyedik győzelme a bajnokságban, miután az Oțelul, a Kolozsvári U, a Piatra Neamți-i Ceahlăul alakulatai ellen is diadalmaskodott, továbbá az egyetlen csapat az 1. ligában, amely legyőzte a „nagyokat”, vagyis a Steauát, a Dinamót, a Rapidot, az Astrát is. S ami a legérdekesebb, hogy még nem kapott ki ebben a bajnoki idényben hazai pályán, sőt csak három gólt kapott a Sziget utcában: egyet a Botoșani-tól, egyet a Dinamótól és egyet a Petrolultól a Román Kupában.

Mit mondott Mureșan a mérkőzés után?

muresan

A Dinamo elleni találkozó után – amely a 200. élvonalbeli mérkőzése volt csapatkapitányunknak – a segesvári születésű Mureșan a következőket nyilatkozta a találataival kapcsolatosan:
– Bevallom, a második találatom szerencsés volt, hiszen hosszú beadást akartam, de örvendek, hogy a labda a vinkliben landolt. Az első gólom pedig egyáltalán nem volt szerencsés, hiszen többször próbálom a távoli lövéseket edzéseken, eddig több hasonló gólt szereztem – mondta.
A találkozóval meg a győzelemmel kapcsolatosan hangsúlyozta:
–Örvendek, hogy 0-1-ről sikerült fordítanunk és megnyernünk a találkozót. Szép este volt, s ami a legfontosabb, hogy legyőzhettük sok év után Marosvásárhelyen a Dinamót, egyben a győzelemmel megörvendeztettük a szurkolóinkat. Észrevettem, hogy a hazai találkozókon jobban játszunk, mint idegenben, meglátjuk, hogy meddig sikerül tartanunk a jó sorozatot – nyilatkozta a két gól szerzője.
Azon kérdésre, hogyan látja az ASA további szereplését, a 33 éves középpályás azt mondta:
– Az év elején nem gondoltunk arra, hogy versenyben lehetünk a 3-4. helyekért, ami feljogosítana az Európa-kupaszereplésre. Az idő teltével észrevettük, hogy vannak esélyeink és felverekedhetjük magunkat az élbolyba – fejezte be Mureșan.

Hogy lett 1. ligás labdarúgó Mureșan?

Gabi Muresan, ASA

Az ASA-Dinamo találkozó legjobbja, Gabi Mureșan a 2003-2004-es bajnoki idényben, az akkor 3. ligás Szovátai Mobila együttesénél futballozott, ahol 25 találkozón 6 gólt szerzett. Akkor a Mobila játszott egy barátságos mérkőzést a Medgyesi Gaz Metan csapatával a nyári felkészítő során.
2003-ban a medgyesi alakulat a 2. ligában játszott, edzője Ioan Ovidiu Sabău volt. Azon a bizonyos Mobila-Gaz Metan találkozón Mureșan nagyszerű játékot produkált, melynek köszönhetően a következő bajnokságban már a medgyesi csapat színeiben léphetett pályára.
A 2004-2005-ös idény végén Sabău távozott Medgyesről, mivel nem sikerült feljuttatnia az együttest az 1. ligába, de a 2005-2006-os szezonban már az 1. ligás Besztercei Gloria vezetőedzője volt, ahová magával vitte volt tanítványát, az akkor 23 éves Mureșant.
Muri – ahogyan társai becézik – Besztercén mutatkozott be a hazai labdarúgó élvonalban, majd a Gloria színeiben két év alatt 49 találkozón 11 gólt ért el.
2007-2013 között a Kolozsvári CFR játékosaként (135 találkozón 18-szor volt eredményes) két bajnoki címet, három Románia-kupát, két szuperkupát nyert, majd az UEFA Champions League csoportkörében hat találkozón lépett pályára.
A 2013-2014-es szezonban az orosz Tom Tomsk csapatánál légióskodott, majd 2014-ben írt alá az ASA-hoz.

Mikor győzött utoljára vásárhelyi csapat a Dinamo ellen?

Az 1981-1982-es bajnokság tavaszi évadjában, pontosabban 1982. március 7-én (azaz szinte pontosan 33 éve) kapott ki utoljára a Dinamo az AS Armatától, igaz, csak minimális, 1-0 arányban. A gólt a jelenleg 57 éves Biró I. Imre szerezte, aki abban az évadban 31 találkozón 7 gólt szerzett vásárhelyi színekben.

Az akkori együttesben többek közt Varró Sándor, Biró II. Levente, Szabó István, Jenei Ferenc, Ispir Floarea, Unchiaș Demeter, Gáll Dezső, Ilie Costel, Bölöni László, Fazakas Árpád, Hajnal Gyuszi, Fanici András, Ciorceri George, Both II. Gyuri, Bolba Mircea futballozott, míg a csapat edzői Czakó János és Kiss Madocsa voltak.

Azóta bármilyen néven szerepelt az 1. ligában városunk együttese (AS Armata, FCM, ASA), mindig vereséget szenvedett a Bukaresti Dinamótól.

Három hét alatt kétszer vertük meg a Dinamót

asa1

A mindmáig legemlékezetesebb Dinamó-verések közé tartozik az 1975-1976-os bajnoki évad 20. fordulójában (1976. március 17-én) sorra került AS Armata-Dinamo találkozó, amelyen Fazakas Árpád és Vasile Pîslaru volt eredményes. Két héttel korábban, 1976. február 29-én 4-2 arányban is győzni tudott a katonacsapatunk a fővárosiak ellen a Románia-kupasorozat legjobb 16  közé jutás egyik mérkőzésén a Ligetben.

Az akkori bajnoki évad végén az AS Armata a 2. helyen végzett 40 ponttal (hárommal lemaradva az akkori bajnok Dinamo mögött), majd csapatunkat az UEFA-kupa első körében a Drezdai Dinamo búcsúztatta.


 

A Dinamo ellen megszerzett három bajnoki ponttal (összesen 39) csapatunk a tabella második helyét foglalja holtversenyben Ploiești-i Petrolullal–aki meglepetésként hazai pályán kapott ki 0-2 arányban a Iași-i CSMS csapatától–, és 8 pontnyira lemaradva a listavezető Steauától.
A következő fordulóban az ASA március 14-én idegenben, a Concordia Chiajna ellen lép az együttes műgyepes pályájára.


 

Share Button
Ennyien olvasták: 882

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.