Központ
2020. november 28. szombat, Stefánia

50 éve alakult az ASA: A Kultúrpalotában (is) ünnepeltek a hajdani labdarúgók

Czimbalmos Ferenc-Attila november 12, 2014 Sport

Marosvásárhely legismertebb labdarúgóklubja, az egykori Hadsereg Sportklub, azaz az ASA, alakulásának 50. évfordulóját ünnepelte november 7-én a Kultúrpalota Tükörtermében.

asa_1
A rendezvény szervezésének ötlete Cornel Cacoveanu nyugalmazott ezredestől, a klub egykori vezetőjétől származik, akinek a helyi és megyei önkormányzattal közösen sikerült összegyűjtenie a klub mintegy száz egykori labdarúgóját. Jelen voltak egykori klubvezetők, támogatók, közéleti személyiségek is, akik valamilyen formában – támogatóként, szurkolóként – részesei voltak az ASA sikereinek, akik rendre zsúfolásig töltötték meg a ligeti stadiont.

Cornel Cacoveanu – 1982-1998 között volt a csapat első embere – rövid klubtörténettel nyitotta meg az ünnepséget, majd emléklapot nyújtott át az ASA jelenlegi vezetőinek, így dr. Benedek István hematológusnak, az ASA igazgatótanácsi tagjának és Daniel Stanciu vezérigazgatónak. Cacoveanu megemlékezett a klub egykori labdarúgóiról, így a jelenlévők felállva, egy perces néma csenddel tisztelegtek előttük.
Ezt követően beszédet mondtak a város elöljárói, Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere, Claudiu Maior és Peti András alpolgármesterek, Ciprian Dobre megyei tanácselnök is.
A Román Labdarúgó-szövetség és a Labdarúgó 1. Liga részéről Miodrag Belodedici, a korosztályos válogatottak szakmai igazgatója és Marcel Pușcaș, regionális és kereskedelmi, fejlesztési menedzser volt jelen az eseményen.
Ezt követően került sor a délután fénypontjára, amikor a Katarból az ünnepségre hazatérő Bölöni László labdarúgóedző köszöntötte az egybegyűlteket, román és magyar nyelven. Beszédében hangoztatta, hogy az ASA-nak fényes múltja volt, van jelene, így jövője is kell legyen. Ugyanakkor kitért a vásárhelyi klub két játékosára (Gabi Mureșan és Ousmane N’Doye), akikre a napokban vetettek ki súlyos eltiltásokat, sportszerűtlennek tartva a döntést és bírálva a szövetséget, ezzel is bizonyítva, hogy ott, Közel-Keleten is figyelemmel kíséri általában a romániai labdarúgás történéseit, és ezen belül napirenden van mindazzal, ami a mai ASA körül történik.
Claudiu Maior és Peti András alpolgármesterek kitüntették az ASA két legmeghatározóbb labdarúgóját, dr. Bölöni Lászlót és Florea Ispirt.
Egyetlen negatív fénypontja az eseménynek, hogy a jogosan elvárt névsorolvasás elmaradt, ami egy talán soha vissza nem térő, kivételes alkalom lett volna.
Az ünnepély közös fotózással és beszélgetésekkel zárult, majd a jelen lévők megtekintették az ASA-Gaz Metan 1. ligás mérkőzést, aztán este egy helyi vendéglőben közösen elevenítették fel a közös emlékeket.
asa_4
Bölöni nevét  skandálta a közönség
Az ASA-Gaz Metan 1. ligás találkozó (2-0, gólszerzők Bumba és Hora) félidejében a helyi Polgármesteri Hivatal részéről díjakat vehetett át az AS Armata klub történetének 10 legjobb játékosa, edzője és vezetője. Cornel Cacoveanu, Nicolae Tâmpănaru, dr. Bölöni László, Florea Ispir, Czakó János, Sólyom Csaba, Fazakas Árpád, Sikó Árpád, Hajnal Gyula, George Ciorceri és Ovidiu Maier azok, akiket megtapsolhatott a helyi közönség.
Bölöni László pályára lépése­kor a szurkolók hosszú másodpercekig skandálták a nevét.

asa_3

*****
A Kultúrpalotában tartott ünnepségen jelen voltak többek közt: Sólyom Csaba, Nágel Zoltán, Vunvulea Ioan, Biró II. Levente, Varró Sándor, Bendorfean Traian kapusok; Sikó Árpád, Nicolae Tâmpănaru, Czakó János, Ioan Sleam, Szöllősi László, Florea Ispir, Unchiaș Demeter, Kanyaró Attila, dr. Bölöni László, George Ciorceri, Fazakas Árpád, Kiss Madocsa, Petru Orza, Muntyán László, Both II. György, Hajnal Gyula, Tică Varodi, Ștefan Gligore, Márton Levente, Márton László, Mircea Bolba, Aurel Stoica, Costin Pascu, Kalló Géza, Lucian Popa, Constantin Lungu jr., Szabó István, Jenei Ferenc, Fodor János, Adrian Botezan, Vasile Costan, Nicolae Soare, Aurel Pâslaru, Claudiu Sălăgean, Virgil Lup, Cristian Stoica, Adrian Ciula, Mircea Muntean, Horațiu Cioloboc, Ovidiu Maier, Cristian Moldovan, Cristian Ignat, Göktas Celil, Adrian Enyedi, Petre Chiratcu, Marcel Roșca, Zsigmond Dénes, Cristian Porav, Cornel Kovács, Olah György, Cristian Ignat, Darius Miclea, Flaviu és Claudiu Somfălean mezőnyjátékosok.
Továbbá jelen volt a rendezvényen Cornel Cacoveanu klubelnök, id. Ördögh Attila egykori edző, dr. Halmágyi Imre, a csapat orvosa, Gaál György gyúró is.
Objektív okok miatt nem vehetett tészt az eseményen többek közt Sătmăreanu (Szatmári) Lajos, Dumitru III. Dumitriu, Koller Sándor, Körtési Béla, Ilie Costel, Erős Károly, Gabriel Rotaru, Gheorghe Albu, Biró III. Béla, Eugen Voda, Szántó Csaba, Lelian Rus sem, akik jelenleg külföldön vagy Románia más helységeiben élnek.

asa_2

Egy kis történelem
Az ASA-t 1962. december 24-én a Marosvásárhelyi Helyőrség néhány korábbi tisztje alapította, de mint sportklub, csak városi szinten működött. Tulajdonképpen egy egyezség jött létre a hadsereg akkori vezetői és a megyei kommunista pártvezetőség között.
Az ASA 1964. augusztus 11-én fuzionált a Mureșul Sportklubbal, majd 1967-ig ASA–Mureșul néven, aztán 1967-től AS Armata néven szerepelt megszűnéséig, 2004-ig.

Milyen eredményeket ért el a szakosztály?
A csapat 1964 és 1967 között az akkori második ligában (a B divízióban) játszott, majd 1967-ben, a néhai Bóné Tibor edzősége alatt feljutott az A osztályba.
A klub megalakulása után 21 bajnoki szezonban volt az élvonalban, 17 alkalommal a másodosztályban, háromszor a harmadosztályban.
A klub történetének legjobb hazai eredményét az 1974-1975-ös bajnoki szezonban érte el, amikor országos másodikok voltak. Három éven keresztül az UEFA kupában (az Európa kupa elődje) szerepeltek, de mindhárom alkalommal kiestek az első fordulók után.
1974-ben a Vásárvárosok Kupájában indulhattak, 1984-ben és 1986-ban a Balkánkupa döntősei voltak.

Kik voltak az együttes  csapatkapitányai?
1964-1970 között Sikó, Czakó és Nagy Miki, 1970-1975 között Czakó, Nagy Miki és Bölöni, 1975-1984 között Bölöni, Ispir, Hajnal és Biró II. Levente (egy alkalommal) volt csapatkapitány, míg 1984-1992 között Ispir, Fanici, Naste, Jenei, Szabó, Botezan, 1992-2001 között Botezan, Ciula, Lup, R. Cioloboc, aztán 2001-2004 között Török, Gábor, Kovács és Porav viselte a csapatkapitányi karszalagot.

Kik voltak a csapat vezetőedzői az 50 év alatt?
1964-1979 között Bóné Tibor három időszakban (1964-1970, 1970-1973, 1974-1979), Czakó János 1982-1986 és 2001-2002 között, Stefan Coidum az 1986-1987-es évadban, meg 1989-1991 között volt az AS Armata edzője.
1995-2000 között George Ciorceri, 1988-2002 között három időszakban Florea Ispir (1988-1989, 1992-1995, 2001-2002) volt a vezetőedző.
Időközben ha ideig-óráig is, de az ASA edzője volt még Dinu, Hălmăgeanu, Ördögh A., Kiss M., Bocsárdi, Zavoda V., Voinescu, Brassai, Steinbach, Cătană, Zavoda F., Kanyaró A., Varodi, Sólyom, Voda, Fodor J., Gábor, L. Popa, H. Cioloboc, Ronea, L. Moldovan és Știan is.

,,Nagyon sok örömöt és bánatot is nyújtott nekem az ASA. Az összes játékos apjuknak tekintett engem a régi együttesből, amellyel még Európai-kupákban is szerepeltünk…”  (Dr. Halmágyi Imre)

,, 1967-ben amikor felkerültünk az A-osztályba, másnap Marosvásárhelyen több ezer ember várt minket, az állomástól a sportklubig kísértek énekelve. Skandálták, hogy szép volt fiúk!” (Sikó Árpád)

,,Az 1964-ben megalakult ASA egyik alapító tagjaként életem legszebb sportéveit tölthettem ennél az egyesületnél. Nagyon örvendek, hogy újra találkozhattunk!” (Kiss Madocsa)

,,Összetartó csapatunk volt, amely igazi családot jelentett számunkra, az emberek szerettek. Mi is büszkék lehetünk a városunkra, amelynek párja nincsen, hiszen van egy Kúltúrpalotánk, egy Víkendtelepünk, egy Teleki Tékánk.  Fontos, hogy újra van 1. ligás csapatunk, de az emberek meg kell értsék, hogy hajdanán az AS Armata a város csapata volt, amire büszkék voltak, ezért is szerettek minket.  Ez a csapat a városé kell, hogy legyen, fel kell fedezzük a tehetségeinket, felneveljük őket, de ebből a szempontből még van tennivaló.” (dr. Bölöni László)

,,Mindenkinek köszönöm, hogy ma újra együtt lehetünk, ami nagy boldogsággal tölt el minket. Nekem az ASA sokat jelentett, hiszen 1970-ben én itt bukaresti illetőségüként letelepedtem. Mindig is éreztem a melegséget a csapattársaimtól, így köszönöm nekik, meg a városnak, hogy befogadtak.” (Florea Ispir)

,,1976-ban játszottam először az ASA-nál, hazai pályán vertük meg a Buzăui Gloriát az én első A-osztályos gólommal.” (Muntyán László)

,,Nagyon boldog vagyok, hogy én hajdanán ,,becsöppentem” az ASA Aranycsapatába, ott játszothattam velük egy ideig. Kell ennél szebb emlék?..” (Sipos Árpád)

,,Nagyszerű élmény volt együtt találkozni a volt társakkal, egyesekkel mintegy 30 év múlva láttuk viszont egymást…” (Jenei Ferenc)

,,Én sajnos, az AS Armata utolsó generációjában játszottam az utolsó két B-osztályos évben. Azok az évek nem igazán voltak emlékdúsak, viszont engem is több, kellemes emlékem fűz az együtteshez. Boldog vagyok azért is, mert sok  jó futballistával is játszottam együtt.” (Oláh György)

Share Button
Ennyien olvasták: 1786

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.