Központ
2020. április 02. csütörtök, Áron

A 6. ligából az Egyesült Arab Emírségekbe

Czimbalmos Ferenc-Attila június 1, 2017 Sport

A Maros megyei 6. liga I. csoportjában szereplő listavezető Somosd egyik legjobb labdarúgója, a 32 éves sárpataki születésű Simon Károly a minap az Egyesült Arab Emírségekbeli Abu Dhabiban nyaralt párjával, Tímeával, ahol a maroskeresztúri születésű, Magyaroszágon sikeres labdarúgó- és edzőkarriert kialakított Molnár Levente – már öt éve az élvonalbeli Al Wahda kapusedzője – családjánál voltak elszállásolva.

Karesz nem csak az ISK egykori biztos hálóőrével, hanem az arab alakulat legjobbjával, az idegenlégiós Dzsudzsák Balázzsal is találkozott.

Somosd a 6 liga I csoportjának bajnoka. Simon az alsó sorban balról az első

Hazautazása után Karesz, aki egykoron az Aranyosgyéresi Huzalgyár, a marosvásárhelyi Gaz Metan, a Szováta labdarúgója is volt, szívesen mesélt az emirátusokbeli élményeiről a Központnak:
– Páromnak, Tímeának az unokatestvére nem más, mint az Al Wahda kapusedzőjének, Molnár Leventének a felesége, ők hívtak oda egyhetes nyaralásra Abu Dhabiba.
Az Al Wahda épp az ott tartózkodásunk alatt nyerte meg a Király Kupát, így jelen voltunk a találkozón is a Dan Petrescu által edzett Al Naser ellen, épp egy páholyban ültünk a klub legismertebb labdarúgója, Dzsudzsák Balázs közeli rokonaival, barátaival. A mérkőzés végén mi is lementünk a pályára Molnár Leventével ünnepelni, akkor ismertük meg Dzsudzsákot is, majd együtt fényképezkedtünk.

Molnár Levente és Dzsudzsák Balázs

– Milyen benyomást keltett Dzsudzsák Balázs?
– Egyszerű, barátságos, kedves ember, aki a futballtudásának köszönhetően meghatározó játékosa az együttesnek. Ő rúgott két gólt a döntőben, a csapat 3-0-ra győzött, így megnyerte a Király Kupát. Neki amúgy még van egyéves szerződése az arab egyesülettel, ahol nagyon tisztelik.

Molnár Levente Simonékkal a döntő után

– Hát Molnár Levente, aki egykoron a marosvásárhelyi ISK-nál kezdte hálóőri pályafutását, majd a magyar élvonalban a Rába ETO Győr, a Honvéd, a Sopron és a Gyirmót kapusa is volt?
– Ő is talpig úriember, kiváló kapusedző, aki minden nap már a másnapi edzésre gondol, azok módszereit készíti még otthon is. A döntő mérkőzésen látszott a csapat kapusának jó teljesítménye, ezáltal kitűnt a Molnár Levente komoly munkája. Amúgy az Al Wahda előkelő, negyedik helyen végzett a bajnokságban.

– Az Al Wahda bázisáról mit tudsz elmondani?
– Csodálatos a mintegy 15000 férőhelyű stadionjuk és azt összekötő sportbázisaik, amelyek nyugati normák szerint vannak felépítve, míg az Abu Dhabi Aréna 50000 férőhelyes, ott volt a döntő rendezve. Sajnos ott nagy a meleg, erős a páratartalom, sőt a Ramadan előtti időszakban is vannak jelenleg az arabok, ami megviseli a labdarúgók teljesítményét is, ezért is kerül sor ott az edzések és a mérkőzésekre csak este. Sőt a déli órákban is alig járnak kinn az emberek, csak a korai és a késő esti órákban.

Az Al Wahda kispadján

– A sportbázisokon kívül még milyen helyeket látogattatok meg Abu Dhabiban?
– Mint ismeretes, az Egyesült Arab Emírségek, valamint az azonos nevű társemirátus fővárosa, az ország legnagyobb, egyúttal Dubaj után második legnépesebb városa szigetre épült, a szárazfölddel földhíd és több függőhíd köti össze. Szinte minden csodálatos építészeti értékű épületet láthattunk, így a Burdzs al-Arab (Arabok tornya) impozáns, vitorlásformájú hétcsillagos szállodát, amely a Burdzs Kalifa szupermagas, 828 méteres felhőkarcolót, az Etihad Towers Hotelt és a hétcsillagos Emirates Palace Hotelt is megcsodálhattuk, ugyanakkor lehetőségünk és alkalmunk volt, hogy kerékpárral bejárjuk a Yas Marina Circuit Forma 1-es pályán is.

– Hogy állsz a futballal? Azaz, hogy vagy egészségileg, tekintettel arra, hogy hónapokkal korábban meniszkusz problémával és keresztszalag-szakadással műtötték a bal lábadat?
– Köszönöm, most már jól, nagy hangsúlyt fektettem a rekuperációra, ami nagyon fontos a műtéti beavatkozás után. Én mindenképpen még akartam focizni, ezért is bíztam a műtétben. Remélem, hogy ezután egészséges leszek, és még évekig futballozhatok Somosdon, ahol egy 30 fölötti, helyi szinten tapasztalt játékosok, barátok alkotta együttes tagja vagyok.


Molnár Levente: merre tovább?

Molnár Leventével kapcsolatos információ, miszerint az emirátusokbeli Al Wahda vezetősége sűrű tárgyalásokat folytat már néhány napja Larentiu Reghekampffal, a FCSB volt edzőjével, aki a klub volt vezetőedzője, a mexikói Javier Aguirre helyébe kerülne segítőivel együtt. Ezen esetben Molnár Levente – aki már 5 éve az Al Wahda együttesénél tevékenykedik, ahol az akadémia keretén belül volt kapusedző, majd az élvonalbeli csapat hálóőreit készítette fel – is távozna az első csapattól. Ezzel kapcsolatosan a 45 éves Levente a következőket mondta el a Központnak:
,,Most folynak a végső tárgyalások Reghecampffal. Ha ő lesz a vezetőedző, akkor teljes stábbal kerül az Al Wahdához, így én is távozom, akár Javier Aguirre, az együttes mexikói edzője, aki emelt fővel távozhat, hiszen megnyertük a President Kupát, ami az Ázsiai Bajnokok Ligájában való indulást is jelenti. Pillanatnyilag még nem tudom, hol folytatom majd a munkám, az is elképzelhető, hogy hazaköltözünk Magyarországra, de nincs kizárva, hogy visszakerülök a klub akadémiájához és ott folytatom a kapusedzősködést. Amúgy június 10-én utazunk haza Maroskeresztúrra, addig el fog dőlni a sorsom itt, az Al Wahdanal” – mondta el az egykori sikeres labdarúgó-kapus.


Simon labdarúgó-karrierje felívelt volna, ha…

Simon Károly 13 évesen Fazakas Árpád és Bölöni László egykori ASA- játékosoknak köszönhetően a Nancyban volt próbajátékon két egykori ASA-s csapattársával, Csizmadia Csabábal és Filip Stoicával. Ezzel kapcsolatosan így emlékezett vissza:
– Bölöni László látott minket több mérkőzésen egy torna alkalmával és szólt, menjünk ki próbajátékra. Akkor a Nancynál a kemény, fizikálisan képzett fiatal, főleg néger játékosokat helyezték előtérbe, akik jóval magasabbak és fejlettebbek voltak nálunk. Az igazság az, hogy bánom is ezt, mert elszúrtuk a lehetőséget, hiszen fiatal fejjel nem úgy gondolkodtunk, ahogy kellett volna. Fel sem fogtam, hogy ezzel a jövőmet is megalapozhatom. Erdélyből kimentem Franciaországba, ami olyan volt, mintha a mennyországba jutottam volna. Amikor Bölöni édesanyámat felhívta telefonon és közölte vele, hogy menjek én is ki Franciaországba, elkezdett sírni, nem akart elengedni. A próbajáték után úgy váltunk el Bölönitől, hogy rá egy évre kimegyek és aláírok egy egyéves szerződést a Nancy korosztályos együttesével, de sajnos Bölöni idővel a Sporting Lisszabon edzője lett, és így nem jött össze a szerződéskötés.


Share Button
Ennyien olvasták: 670

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.