Központ
2020. május 26. kedd, Evelin, Fülöp

A cél: bejutni az Európa-liga csoportkörébe

Czimbalmos Ferenc-Attila július 16, 2015 Sport

Exkluzív interjú Vasile Miriuțăval, az ASA vezetőedzőjével

Vasile Miriuta ASA.

– Ön a harmadik romániai 1. ligás együttes kispadján ül jelenleg, a Piatra Neamți-i Ceahlăul és a Kolozsvári CFR után. Egy hónappal korábban, amikor meghallotta, hogy Dan Petrescu lett az ASA edzője, gondolta volna, hogy rövid időn belül ön lesz az utódja?
– Őszintén mondom, nem. Amikor megtudtam, hogy ő ide szerződött, gondoltam, hogy huzamosabb ideig lesz a csapat edzője.

– Mit tudott eddig az ASA-ról, a marosvásárhelyi labdarúgásról?
– Mindig sokat informálódtam az itteni futballról, még abban az időben is, amikor még Nagybányán játszottam, azaz 1987-1990 között, hiszen akkor több alkalommal játszottam az AS Armata ellen. Tudom, hogy nagy hagyományokkal rendelkező klub, kiváló labdarúgók kergették itt a pöttyöst a hosszú évek során.

– Milyennek látja a mai csapatot?
– Egy összetartó társaságot, jó csapatot vettem át, amelynek gerince megmaradt. Igaz, hogy az együttestől távozott néhány meghatározó játékos, de helyükbe jöttek más labdarúgók, akiket még nem ismerek jól, de meg vagyok elégedve a játékoskerettel.

– Az első fordulóbeli ASA-Dinamo mérkőzésen látszott, hogy Voiculeț, Zicu meg Bumba távozása után nincs az ASA-nak technikás középpályása. Lehetséges, hogy rövidesen újra lesz?
– Valóban. Akik utólag jöttek, még nem illeszkedtek be kellőképpen a csapatba, sajnos Romario Kortzorog is megsérült a Szuperkupa után. Beszéltem a klub vezetőivel és remélem, hogy napokon belül még szerződtetünk 2-3 hasznos, támadó felfogású játékost.

– A 2. fordulóban az ASA az Astra vendégeként, a 3. fordulóban hazai pályán játszik a Concordia ellen. Hogy látja a vezetőedző a soron következő két találkozót?
– Elméletileg nehéz mérkőzések következnek, viszont nem egyszer előfordult már a futballban, hogy az a mérkőzés volt a könnyebb, amelyiktől a legjobban tartott a csapat, viszont ez fordítva is érvényes. Minden meccsre jól felkészülünk és remélem, hogy ponttal, vagy pontokkal térünk haza az Astrától.

– Dan Petrescu Szuperkupát nyert az ASA-val. Gondolja, hogy ezek után önre nagyobb nyomás nehezedett?
– Nem, egyáltalán. Amikor ide jöttem és leültem tárgyalni a klub vezetőivel, megértettem, a legfontosabb célkitűzés: bejutni az Európa-liga csoportkörébe, majd utána a bajnokságban minél jobb helyezést elérni. Tudom, hogy az edzőt elsősorban az eredményei alapján értékelik, de nem érzek plusz terhet.

– A Ceahlăult sikerült megmentenie a kieséstől, a CFR csapatával jó időszakot hagyott maga mögött egy olyan periódusban, amikor a csapatnál anyagi problémák voltak. Jelenleg szinte minden 1. ligás hazai együttesnél vannak anyagi problémák, ezért nem könnyű a játékosokat motiválni. Gondolja, hogy Marosvásárhelyen sikerülni fog ez önnek, tekintettel arra, hogy sok, erős egyéniségű játékos tagja a csapatnak?
–A CFR-nél is voltak olyan kaliberű játékosok, akik a Bajnokok Ligájában is szerepeltek, de egyikükkel sem volt problémám. Jó, hogy az ASA keretében vannak olyan kiváló játékosok, mint például Mureșan, Stăncioiu, Brandan, akik csak hasznára válnak a csapatnak, és fontos, hogy kölcsönös tisztelet legyen a játékosok és az edző között. Nem hiszem, hogy problémáim lehetnek majd bármelyik futballistával.

– Utoljára Győrben edzősködött, ahol háromszor is szerepelt labdarúgó karrierje során. Hogyan érintették a klubon belüli anyagi gondok, tudva, hogy csőd­eljárást indítottak ellenük?
– Az első 4-5 hónap alatt jó volt a hangulat, az utolsó két hónapban jöttek az anyagi problémák. Sajnos ez van, az élet megy előre… Például Romániában is a 14 élvonalbeli csapat közül 13-nál vannak anyagi gondok. Mindenhol vannak problémák, a fontos az, hogy tudjunk túllépni rajtuk.

– Köztudott, ön nagybányai születésű, de Magyarországon élő, kettős állampolgár, aki 9 alkalommal volt magyar válogatott tagja, mi több, a családja is ott lakik. Mint tudjuk, szeptemberben Budapesten sorsdöntő találkozót játszik Románia válogatottja Magyarország ellen… Valószínűleg már sokan föltették önnek ezt a kérdést, de azért én is megkérdem: kinek fog drukkolni Vasile Miriuță azon a mérkőzésen?
– Nem egy alkalommal mondtam már, hogy 50-50 százalékban szurkolok majd mindkét csapatnak, hiszen mindkettőnek fontos a győzelem, mindkét csapatnak nehéz lesz a találkozó.

– Ön a családjával Törökbálinton (Pest megye) lakik, a fia, Marco ott futballozik az NB III.-ban. A fia az apuka nyomdokain halad?
– Csodálatos srác, ezt nem azért mondom, mert az én fiam. Ő az Energie Cottbus második csapatában is játszott, jelenleg Törökbálinton jól focizik, emellett egy kisvállalkozást működtet, de a játékosok menedzselését is elkezdte. Jól nevelte az édesanyja, akivel több időt töltött, amíg én aktív labdarúgó voltam…

– Az ASA bajnok lehet, azaz bajnok lesz?
– Bármi lehetséges. Mindenki azt szeretné, mindenki dolgozik. Fontos, hogy jól induljunk és ugyanúgy haladjunk tovább. Azt tudom, hogy a szurkolók, akik mindig a csapat mellett vannak és lelkesen drukkolnak, hozzászoktak az utóbbi időszak jó eredményeihez. Azt is tudom viszont, hogy a helyi labdarúgás hagyománya is kötelez, megköveteli a további jó eredményeket.


Ki is Vasile Miriuță?

Vasile Miriuță szülővárosa, Nagybánya együttesében kezdte labdarúgó pályafutását, majd 1991-ben a Bukaresti Dinamo és a Besztercei Gloria csapatában  is megfordult.

Innen került 1992-ben Magyarországra, ahol a Győrben, a Videotonban és a Ferencvárosban is játszott. 1998-tól Németországban folytatta karrierjét – előbb az Energie Cottbusban, majd a Duisburgban –, 2003-ban pedig visszatért Győrbe, aztán 2004-ben a Honvéd labdarúgójaként vonult vissza. Megszerezvén a magyar állampolgárságot a magyar nemzeti csapatba is beválogatták, kilenc mérkőzésen lépett pályára és egy gólt szerzett.

Magyarországon165 bajnokin 40 gólt lőtt, Németországban pedig 63 első osztályú találkozón 15-ször volt eredményes.

Edzői pályafutását a német Energie Cottbus második számú együttesénél kezdte 2011-ben, aztán a román bajnokságban a Ceahlăul Piatra Neamţ és a Kolozsvári CFR csapatait irányította. Mielőtt az ASA-hoz került volna, a csődbe jutott Győr csapatát edzte.

Miriuţă segédei az ASA-nál Alin Minteuan (másodedző), Cristian Dragotă (erőnléti edző) és Fekete Károly (kapusedző).


Share Button
Ennyien olvasták: 623

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.