Központ
2018. július 22. vasárnap, Magdolna

„A City’us mindig a csúcsra tör!”

Központ augusztus 13, 2013 Sport

Bizakodva tekintenek a jövőbe

„A City’us mindig a csúcsra tör!”

Kacso_Endre_edz_4

– Interjú Kacsó Endrével, a City’us vezetőedzőjével, a csapat lehetséges elnökével –

Ţerbea Sorin, a marosvásárhelyi négyszeres bajnok, hatszoros román kupagyőztes, egyszeres szuperkupa-győztes City’us 1. ligás teremlabdarúgó csapata elnökének tragikus halálhíre után azt találgatják, ki is veheti át a klubelnöki tisztséget.  A legesélyesebbnek erre a feladatra a csapat vezetőedzője, Kacsó Endre tűnik, aki egyelőre nem cáfolta, de nem sem erősítette meg a hírt, habár elismerte, eddig is rá hárult az adminisztrációs feladatok nagy része.  A klubtulajdonos tragikus halála előtt a városi tanács már megszavazta a költségvetést, így elvileg az anyagi háttér biztosítva van. Kacsó Endrével a kézdivásárhelyi KSC elleni barátságos mérkőzés után beszélgettem a csapat jelenlegi és jövőbeli helyzetéről és főleg a klubtulajdonos halálával keletkezett űr betöltéséről:

– Milyen volt az ön szemszögéből nézve a kézdivásárhelyiek elleni mérkőzés?

– A legfontosabb nem a győzelem volt, hanem az, hogy a csapat minden tagját pályára küldhettem, és nem sérült meg egyikük sem. Ma délelőtt (augusztus 7-én, csütörtökön – sz. m.) már volt egy erőnléti edzésünk, ezért is dicséretes a győzelem.


– Hogyan mozogtak a keret új tagjai?

– Jól, ahhoz képest, hogy a felkészülés elején vagyunk még. A helyi fiatal tehetségekre nagy hangsúlyt fektetünk, hiszen ők képezik a jövőt. Mint köztudott, Dévára távozott Lupu, Cr. Matei és Iancu, őket pótoljuk helyi, tehetséges fiatalokkal, akik már bemutatkoztak az első csapatban.

Mellettük a többszörös válogatott Al-Ioani és Csoma Ferenc is erősségnek számít, de bemutatkozott a kézdivásárhelyiek elleni mérkőzésen Moldovan Tibor és Şaim Viorel is, akit a marosvásárhelyi szurkolók a nagypályáról ismernek, de mi szeretnénk őket meggyőzni arról, hogy a City’usban folytassák.

A keret tagjai: Moldovan, Aszalos és Török – kapusok; Gherman, Ignat, Dániel Rajmond, Muntean, Covaci, Stoica, Al-Ioani, Tibor Moldovan, Nicuşan, Şaim, Csoma Ferenc, Csoma Alpár (most épül fel sérüléséből), Szombat, Togan, Küsmödi és Cotoară – mezőnyjátékosok.


– A kapus posztra ki a legesélyesebb, hogy Marosvásárhelyre kerüljön, hiszen jó lenne még egy tapasztalt hálóőr…

– Több kapussal folytatunk tárgyalásokat, az egyik közülük Carlao, az együttes egykori kiváló kapusa. Egyelőre még kérdéses, hogy idekerülhet-e, jelenlegi brazil együttesével még folynak a tárgyalások. Egy biztos: a bajnokság kezdetéig a kapusprobléma is megoldódik a City’usnál, én bízom a három helyi hálóőrben is.


– Hogyan látja az együttes jövőjét? Köztudott, a néhai elnök volt az a személy, aki mind a szakszövetségnél (mint teremlabdarúgó elnök), mind helyi szinten mindig, minden szempontból kiállt az együttes mellett.

– A tragikus baleset nagyon megviselt minket, hiszen Ţerbea úr mindig az együttes mellett állt, mindenben támogatott minket. Még most sem tudjuk elhinni, hogy ilyen tragikus baleset áldozata lett, de az élet sajnos megy tovább…  Reméljük, hogy az a személy, aki helyébe jön, továbbra is támogatni fogja minden szempontból az együttest, és jó viszonyunk lesz majd vele.


– Sok kósza hír repdes a csapat új elnökével kapcsolatosan. Kinek van a legnagyobb esélye a feladatkör betöltésére?

–Még nem tudni, hogy ki lép majd a volt elnök helyére. A legfontosabb az, hogy bárki is legyen majd, mindent kövessen el a csapat érdekében, hogy továbbra is támogassa, segítse az együttest a hazai és nemzetközi porondon, hiszen ez a csapat az utóbbi évek eredményei alapján megérdemli ezt.  

Jelenleg is én foglalkozom az együttes szinte minden adminisztrációs és egyéb természetű problémájával, de rövidesen kiderül, hogy ki kerül az elnöki posztra.  Az, hogy a City’us Marosvásárhely hírnevét öregbíti, tagadhatatlan, és mindenkit kötelez.  


– A jelenlegi játékoskerettel fel tudja-e venni a City’us a harcot a nemzetközi porondon?

– Igen. Egyelőre még az erőnléti felkészítő elején vagyunk, de két hét múlva remélem, előrébb járunk majd.


– Erősített a Déva, a Sepsiszentgyörgy, a Székelyudvarhely, a Galaţi is, sőt Bukarest is indított egy új együttest. Hogyan látja az esélyt a bajnoki címért folyó küzdelemben?

– Eddig sem volt könnyű, hiszen minden gyengébb képességű együttes próbálta a maximumot kihozni ellenünk a kettős mérkőzéseken. Eddig is jó csapatunk volt, ezután is kiváló együttesünk lesz, tehát fő esélyesek vagyunk a bajnoki cím elhódításáért kiírt harcban. Tudatában vagyunk annak, hogy sokat kell még dolgoznunk ezért, viszont maximálisan bízom a játékosokban.  


– Mi a csapatnak a célkitűzése a szeptemberben kezdődő 2013-2014-es bajnoki szezonra?

– A City’us mindig a csúcsra tör! Az idei célkitűzés: a bajnoki cím meg a kupagyőzelem, emellett a továbbjutás a Champions League Elit-csoportkörébe.


Carlao szívesen visszatérne második otthonába


A 27 éves Carlos Alberto Alves Ferreira „Carlao”, a City’us brazil származású kapusa a világhálón keresztül tájékoztatta a Központot a marosvásárhelyi együtteshez való visszatérési szándékáról:

– Valóban beszéltem valakivel (Kacsó Endre vezetőedző – szerk. megj.) a City’us vezetőségéből a visszatérésemmel kapcsolatosan. Eleinte biztosra vettem, hogy visszatérek, de a jelenlegi brazil klubom egyelőre nem hajlandó kiadni a leigazoláshoz elengedhetetlen zöld könyvem.

Én soha nem állítottam, hogy nem szeretnék visszatérni Marosvásárhelyre, hiszen most is a második otthonomnak tekintem a várost, ahol nagyon jól éreztem magam. Mi több, ott elkezdtem egy munkát, amit nem fejeztem be, s amit szeretnék majd folytatni. Ugyanakkor sok jó eredménnyel vagyok még adósa annak az együttesnek, amely vezetősége mindenben támogatott és segített engem is.

Nem tudom, hogy a City’us akar-e most engem, amikor kicsit megnehezedett a visszatérésem Marosvásárhelyre…

Egy biztos, én szívesen visszatérnék! – mondta Carlao.


Csoma Alpár bátyja, Ferenc is tagja a City’usnak


A 36 éves Ferenc a következőket mondta el a Központnak:

– A 2010-2011-es idényben voltam a vásárhelyi együttes játékosa, de hamarosan visszakerültem a székelyudvarhelyi csapathoz, a 2012-2013-as idényben viszont a sepsiszentgyörgyi Spicom csapatához szerződtem.  

Idén a marosvásárhelyi együttes újra szerződést ajánlott, amit el is fogadtam. Egyelőre nem tudni, hogy milyen időszakra írom alá azt, fontos az, hogy bizonyítsak, hiszen tudatában vagyok annak, hogy egy többszörös bajnok és kupagyőztes együttesnek leszek a tagja, amely színeiben csak jó és kiváló eredményeket szeretnék elérni.


– Emlékszik még arra, mikor, hány évesen kezdett el futballozni?

– Igen, 14 éves voltam, amikor az egykori szovátai Medve-tó színeiben, az ifjúsági együttesben elkezdtem focizni, ahol 2004-ig folytattam. 2004-ben kezdtem a teremfocit, ugyanis Jakab Zoltán egykori edzőm jól ismerte a testvéremet, Alpárt, aki már akkor meghatározó tagja volt a székelyudvarhelyi együttesnek, így neki köszönhetően is kerültem oda, majd abban az évben bajnokok is lettünk.


– Ferenc, az ön korában mások már lassan abbahagyják a futballt, vagy legalábbis pályafutásuk befejezésére készülnek. Ön viszont egy újabb szerződést fog aláírni, aminek akár folytatása is lehet.

– Egyelőre még nem gondolok arra, hogy abbahagyjam. Én bárhol is játsztam, mindig a legkomolyabban készültem, mindig sportos életvitelem volt, a kicsapongó életmód távol áll tőlem, akárcsak Alpártól. Ennek is köszönhetően bírjuk még erőnléttel, és remélem, hogy sokáig hasznos tagjai lehetünk az együttesnek. Tudom, hogy újra egy többszörös bajnok és kupagyőztes együttes tagja leszek, amely színeiben a cél mindig ugyanaz, mint eddig, azaz a bajnoki cím és a kupagyőzelem, aztán a sikeres európai kupaszereplés.


Share Button
Ennyien olvasták: 231

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.