Sport

A Fradi felnőtt csapatnál tevékenykedik a vaskezű tréner

fradi

A marosvásárhelyi születésű Szakács Ferenc már több mint 40 éve a jégkorongnak hódol.  A hajdani Elektromarosnál kezdte sportpályafutását, majd a rendszerváltás után Budapesten telepedett le, ahol három évig az NSZE Budapest, majd tíz évig az Újpest színeiben jégkorongozott.  Szeptember végén őt nevezte ki Almássy Kornél, a Ferencváros szakosztályának elnöke a Mol Ligában szereplő Ferencváros vezetőedzőjévé.  Szakács társával, Orbán Györggyel együtt Hakan Nygren és Dobos Tamás helyébe került, akiktől az eredmények hiánya miatt vált meg a vezetőség.

A minap Marosvásárhelyen járt szakember, ez alkalomból beszélt arról, mit is jelent neki a Ferencváros:
– Örülök, hogy kisebb-nagyobb kanyarok után visszakerültem a Fradihoz, hiszen a Ferencváros a legnépszerűbb klub Magyarországon. Ott dolgozni élmény, de büszkeség és ugyanakkor kihívás is egyben. Egy jó FTC-ben edzőnek lenni mindenki számára csábító és megtisztelő feladat, ami nagy felelősséggel is jár. Persze, hogy örömmel fogadtam el az ajánlatot. Egyébként nem nehéz igent mondani egy ilyen felkérésre, de azért tudni kell, milyen nagy feladat is ez – mondta el Szakács, aki hat évesen kezdett el jégkorongozni Marosvásárhelyen.
Arra a kérdésre, hogy eddig mennyire tehetséges gyerekeket edzett a Ferencváros kölyök és előkészítő csapatában Szabó István Pállal, a Fradi vezetőedzője a következőket mondta:
– Szerencsére olyan gyerekekkel kerültem kapcsolatba a szakosztály csapatainál, akik nagyon tehetségesek. Talán a Ladányi-Kercsó-féle korosztály után ezek a legtehetségesebb gyerekek, tehát jó úton haladunk, hiszen a Fradi adja a magyar korosztályos jégkorong-válogatott gerincét. Most már ők is megértették és tudatában vannak annak, hogy ferencvárosi játékosok, a szívük zöld-fehér. Ezt beléjük is neveltük, hogy büszkék legyenek és most jöttek, jönnek az eredmények is. Tudják, hogy most ők a legjobbak a korosztályukban, picit nagyképűek is, de megdolgoztak az eredményekért.
Arra a kérdésre, hogy mennyire előny a munkájában az, hogy vaskezűként ismerik, így vélekedett:
– Én úgy vagyok a fegyelemmel, hogy amikor játékos voltam, a léhák közé tartoztam, mégis én futottam legelöl a fizikai erőpróbák során. Amikor erőnléti edzésről volt szó, mindent kiadtam magamból. Az eredmények egyelőre minket igazoltak  vissza (itt Szabó István Pálra gondolok, akit Magyarország legjobb utánpótlásedzőjének tartok). Ameddig eredmények vannak, addig egyértelműen előny, ha úgymond vaskezű az edző – mondta el a munkamániás Szakács Ferenc.
A Ferencváros felnőtt csapata jelenleg a 7. helyet foglalja el a Mol Liga alapszakaszában a 16 mérkőzés során eddig megszerzett 13 pontjával, maga mögé utasítva a 10 pontot teljesítő, utolsó helyen kullogó HSC Csíkszeredát.

Szakács Ferenc már aktív sportolóként megszerezte az edzői képesítést és belekóstolt a szakmába, az Újpestnél és a Fradi korosztályos csapatainál kezdte. A magyar junior válogatottat is irányíthatta.
Dolgozott Angliában (a Milton Keynes felnőtt csapatát irányította) és Szerbiában (a híres szerb Cverna Zvezda együttesét edzte, ahol a felnőtt gárdával bajnokságot nyert, a juniorral pedig kétszer is ezüstérmes lett a magyar bajnokságban).
Innen igazolt Dunaújvárosba, ahol az utánpótlás-igazgató szerepét töltötte be, valamint az Acélbikák osztrák indulása miatt a második számú csapat vezetőedzői posztját. Ebben az időszakban a neves svéd szakembertől, Stephan Lundhtól is sokat tanulhatott. Nem okozott csalódást, hiszen a DAB, miközben helytállt az osztrák második vonalban, a MOL Ligában sem adta alább, az alapszakaszban a Csíkszeredával azonos pontszámmal végeztek az élen. Innen tért vissza a Ferencvároshoz, ahol az U12 és U14-es csapatokat készítette fel.

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.