Központ
2019. december 12. csütörtök, Gabriella

A gépészmérnök-labdarúgóból lett világrekorder íjász

Czimbalmos Ferenc-Attila március 9, 2017 Sport

Fotó: www.kurultaj.hu

Exkluzív interjú Mónus József többszörös világrekorder íjásszal, aki a minap a marosvásárhelyi középkori várbeli régészeti múzeum konferenciatermében tartott rangos előadást. Az eseményt a Marosszéki Íjász Egyesület szervezte és a Maros Megyei Múzeum támogatta. Az 52 éves hajdúnánási illetőségű Mónus József, a világ talán legpontosabban célzó hagyományőrző távlövő íjásza – akit „Fehér farkasként” ismernek –, Európa-bajnok, 5 alkalommal volt világbajnok, 20 íjász világrekord büszke tulajdonosa, az előadás után a Központnak nyilatkozott legjelentősebb rekordjairól.

Fotó: www.kurultaj.hu

– Pazar előadást tartott az íjászatról, a világversenyeken való szerepléseiről, egyéni sikereiről, világrekordjairól. Bemutatkozásként, kérem, jellemezze önmagát…
– Valójában én egyszerű ember vagyok, próbálom a régi korok csatáinak szellemét átvinni a jövőbe és büszke akarok lenni a múltunkra, ezért megpróbálok valamit tenni. Amikor hajdanán olvastam az Egri csillagok című könyvet, a 300. oldal környékén elgondolkoztam, hogy Gárdonyi is újraélte a kor dicső csatáit, és azok alapján történelmet írt a saját tollával. Annak idején gyerekfejjel én is elgondoltam, hogyan tudnék történelmet írni, aztán idővel ide jutottam.

Fotó: www.kurultaj.hu

– Az előadás során említette, hogy 30 éven keresztül futballozott. Hol játszott?
– Hajdúnánáson egy kispályás csapatban kergettem a labdát életre-halálra. Amikor úgy éreztem, hogy már van olyan játékos, aki el tud mellettem futni, akkor eldöntöttem, hogy abbahagyom.

Fotó: www.kurultaj.hu

– Gépészmérnökként szerzett oklevelet, aztán kapcsolatba került az íjászattal. Mikor történt ez a változás az életében?
– Én egy másik világot kerestem, hiszen a gazdasági világ a pénz, a mindennapok világa, ami számomra rideg, elutasító volt. Így kerestem egy olyat, ami a múlt emlékképeire épül. Ezt úgy szoktam megfogalmazni, hogy a múltban harcoltam, de a jelenben akarok mindenkit legyőzni a múlt emlékéért, a zászlónk becsületéért, azaz én a múlt harcosa vagyok a jelenben élve.

Fotó: www.kurultaj.hu

Két év alatt lett világbajnok a „Fehér farkas”

– Kisgyermekként szerette az íjászatot, ami által ma világhírű lett?
– Mint minden gyermek, én is szerettem nyilat készíteni, majd azzal lőni, az íjászatot a negyvenes éveimben szerettem meg igazán, ami a múlt emlékképeinek mostani megérzése, átélése.

Fotó: www.veol.hu

– Mikor kezdett versenyekre járni?
– 2006-ban vettem kezembe a sportíjat, aztán 2007-ben kezdtem el versenyezni, majd 2008-ban már világbajnok lettem. 2006-2009 között tagja voltam a Magyar Íjász Szövetségnek, 2009-ben aztán kiszálltam onnan a széthúzások miatt. Azóta nem veszek részt bajnokságokon, csak egyénileg versenyzek a világ minden táján, ahol a józan ész határán túlra lövöm el a nyílvesszőim.

Fotó: www.veol.hu

– 2009-után ismerte meg Mónust a nagyvilág, hiszen Európa-bajnok lett, aztán 5-szörös világbajnok, mindezek mellett Eurázsia bajnoka és az Amerikai Egyesült Államok „távlövő íjásza” cím birtokosa is. Honnan kapta a „Fehér farkas” becenevet?
– A tudatomban a farkas a harciasságot jelenti. Amikor egyedül vagyok, magányos farkasként harcolok, de egy csapatharcosként, egy falkaharcosként, egy nemzet harcosának vagyok elismerve. Ez nagy megtiszteltetés, amit Mongóliában kaptam egy professzortól, bár előtte már használtam a farkas becenevet.

Fotó: www.vajdasag.eu

172-szer emelte magasba a magyar zászlót

– Világrekordok, világra szóló diadalok, versenyek sokasága vezetett a hírnévhez, amiért felnéznek Mónusra a magyarok. Melyek voltak a legfontosabb versenyei, világrekordjai, amelyekre szívesen emlékszik vissza?
– Összesen 20 világrekordot lőttem, a magyar zászlót 172-szer emeltem fel az ég felé a dobogó legmagasabb fokáról, mindössze négyszer voltam második. Nem tudom az egyik világversenyen elért diadalom a másik mögé helyezni, mindenik nagy elégtétel számomra. Én a zászlónkra, a hitvallásunkra próbálom felhívni a világ figyelmét. Ha mi magyarnak születtünk, azt vállaljuk, mondjuk ki büszkén.

Fotó: www.hajdunanas.hu

– Ön saját kezűleg, otthon készíti az íjakat és a nyílvesszőket?
– Igen. Egy nagy lövéshez nagyon fontos az eszköz, a tudás és az Istenben való hit. Az eszköz persze az íj meg a nyílvesszők – amelyek jó minősége alapkövetelmény –, én meg eszköze vagyok a sorsnak. Ez a siker egyik titka, és emellett olyan úton kell járnom, amit a jóisten is elfogad. Amúgy egy nyílvessző elkészítéséhez hosszú idő szükséges, ezeket a nyílvesszőket 6-szor, 7-szer használom. 2011 óta csak saját íjakkal és saját nyílvesszőket használok, nincs olyan, hogy kétszer ugyanazzal a nyíllal lőjek. Több mint 300 íjam van és több mint 8000 vesszőm. Ha elkészítettem egy íjat és győztem vele, akkor kiállítom az ereklyéim közé, így felkerül a győztesek falára. Helyette egy másik győztes nyilat készítek, amellyel újabb győzelmet remélek. Egyébként hét vesszőm van, amely mindenkit legyőz a világon.

Felesége Szászrégenből származik

– A siker titkát átadta fiának, a 23 éves Lászlónak és az egri illetőségű 18 éves Prókaj Kiarának, akik idővel Európa-bajnoki címekkel és világrekordokkal büszkélkedhetnek. Ebben a két emberben bízik, hogy túlszárnyalják önt az íjászat terén?
– Igen. Nekik tovább kell vinniük ezt a titkot, ezt a harcot, amit fel kell vállalniuk. Őket látom kellően erőseknek, akik nem roppannak össze a teher alatt. Amúgy számtalan ember meg akarja ismerni a távolsági íjászat titkát, de ezt nekik kell megőrizniük, mert azt akarom, hogy a mi nemzetünk, a mi népünk tartsa a titoknak beteljesülését.

– Tekintettel arra, hogy több alkalommal lőtt rekordokat várfalak tetejéről, ez a beszélgetés a marosvásárhelyi középkori várban zajlott le. A vár 1492-ben Báthory István erdélyi vajdának köszönhetően jött létre, aki egy erődöt építtetett az itt álló templom és kolostor köré a székelyek könnyebb ellenőrzéséért, majd az erődöt 1601-ben lerombolták, aztán Borsos Tamás rávette a város polgárságát a vár felépítésére, melyet 1658 körül fejeztek be. Ma Vásárhely egyik büszkesége. Erről tudott?
– Igen, ennek utánanéztem. De mindig próbálok tájékozódni azon történelmi helyekről, ahol megfordultam és persze ahonnan íjjal is lőttem.

– Járt még Erdélyben, Maros­vásárhelyen?
– Igen, hiszen a feleségem, Mónusné Ruszin Anna felmenői szászrégeniek, ahol még távoli rokonaik élnek. Emellett Kolozsváron és Nagyváradon is jártam. Nagyon tetszik Erdély, ahol átélem az emberek lelkének a terhét, hiszen nem könnyű itt magyarnak lenni.

Mónus József a Marosszéki Íjászklub tagjaival a Középkori Vár udvarán

– Mik a közelebbi és távolabbi tervei az íjászattal kapcsolatosan?
– A világrekordok könyvébe beírtuk magunkat, de rövidesen megpróbálok a 907-es pozsonyi csata emlékére 907 méterre lőni el egy nyilat.


Mónus József rekordjaiból tallózva

  • Távlövésben a legnagyobb lövése 653 méter volt, amit 2012. augusztus 24-én
    a belső-mongóliai Ergun városában rendezett íjászversenyen saját készítésű íjával és nyílvesszőjével ért el, így felállította a távlövés új világrekordját, ami csaknem 145 méterrel haladta meg saját korábbi rekordját.
  • Az eredményt mongol, kínai és török bírák hitelesítették. A bajnokság szervezői az új csúcs tiszteletére emlékoszlopot emeltek hasonlóan ahhoz, amikor a Mongol Birodalomban 1226-ban Eshunkei mongol íjász rekordtávolságra lőtt. Ezt az emléket Dzsingisz kán köve néven a szentpétervári Ermitázs Múzeumban őrzik.
  • Viszont 50 fontos íjjal 2013. június 22-én a törökországi Gümüșhaciköyben 467 méterre lőtte ki a nyílvesszőt a saját készítésű íjából az ott megrendezett 2. Nemzetközi Tradicionális Íjászati Fesztivál keretében megtartott török nyílt íjászbajnokságon és a korlátozott húzóerejű távlövési versenyszámban és a „Korlátlan erősségű íjak versenyében” nyert.
  • Szintén ő tartja a legmesszebbre leadott sikeres találat rekordját is, az általa készített íjakkal és nyílvesszőkkel: Atilla nagyfejedelem 453-ban bekövetkezett halálára emlékezve a 2012-es Kurultájon (magyar hagyományőrző rendezvény, amelyre kétévenként kerül sor Bugacon, Bács-Kiskun megyében) 9000 ember előtt 453 méteres távolságból leadott hat lövéséből egy nyílvesszővel eltalálta a 140×140 centiméteres méretű céltáblát, két nyílvessző pedig a cél közelében csapódott.
  • Budapesten 2010 márciusában rendeztek Nyílegyenes Távlövő Bajnokságot, Mónus József megdöntötte az akkor 784 éve felállított rekordot. A Mónus József – Grózer Csaba páros nyila 508,74 méterre szállt, hat méterrel haladva meg a középkorból ismert rekordot, amely 502,5 méter volt.

Share Button
Ennyien olvasták: 724

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.