Központ
2020. január 29. szerda, Adél

A helyi tehetséges fiatalokra épít a Sirius KK

Czimbalmos Ferenc-Attila március 3, 2016 Sport

Sirius női kézilabda együttese-1
Kiss István, SiriusA Marosvásárhelyi Sirius KK másodosztályú női kosárlabda együttese biztos éllovasként nyerte meg az alapszakaszbeli csoportot, mérlege nyolc győzelem és egy vereség. Az alapszakasz végéig egy mérkőzése maradt hátra a csapatnak: a 10-ik, utolsó fordulóban, március 20-án a Nagyváradi MSK ellen játszik idegenben. Az alakulat sikeres évadjáról az klub elnökét, Kiss Istvánt kérdeztem.

– Az alapszakaszbeli csoportot simán megnyerte a Sirius KK, és egyre népszerűbb Maros megyében. Mikor alakult az együttes és milyen eredményeket ért el eddig?
– Olyan szülők javaslatára alakult a Sirius KK 2007-ben, akik a helyi női kosárlabda népszerűsítését szorgalmazták. A lányaim is kosárlabdáztak akkor, így örömmel lettem alapítótagja a klubnak. Az U15-ös együttes 2011-ben országos 3. lett, ezt az eredményt ugyanaz a csapat megismételte 2013-ban, ilyenre 1964 óta nem volt példa. Nyolc évvel a klub megalakulása után úgy gondolom: eljött az idő, hogy most megcélozzuk az élvonalba való feljutást, hiszen egy rendkívül tehetséges, ambiciózus generáció nőtt fel, melynek, úgy éreztem, a legfelsőbb osztályban van a helye.

– Dicséretes dolog, hogy a jelenlegi együttes zömét helyi illetőségű, tehetséges lányok alkotják. Kik az együttes tagjai?
– A keretben van néhány, az élvonalt is megjárt játékos, mint például a vásárhelyi Mészáros Kata és Gál Emese – ők a Nova Vitát és a Kolozsvári Universitateát is erősítették –, továbbá Parajdi Tekla és Bartha Borbála Gizella is játszott a Nova Vitánál, de a szászrégeni illetőségű, 31 éves Janina Simionca az együttes legtapasztaltabb játékosa. Ő 10 éven keresztül az ICIM Arad, a Magic Nagyszeben, a CET Govora és a SCM-CSS Craiova csapatában szerepelt. Mellettük több fiatal tehetség van a keretben, akikben van bizonyítási vágy: a szintén helyi illetőségű Balogh Andrea, Fazakas Ingrid Andrea, Andrea Cristina Gherendi, Gombos Andrea Bernadett, Ştefana Larisa Marin, Imreh Dorottya, Nagy Eszter, Gál Noémi, továbbá a szászrégeni illetőségű Andreea Feiseş, Ivácson Balog Zsuzsánna, Alina Mariana Pop, ugyanakkor a székelyudvarhelyi születésű Pálfi Tünde és a nagyszebeni illetőségű Antonia Radu (utóbbi egyetemi tanulmányait végzi városunkban) is erősségei lehetnek az együttesnek. Remélem sikerül velük erős, ütőképes csapatot összekovácsolni. Radu és Pop U18-as válogatott játékosok.

Taktikai utasítás Stef Zakariás módra

Taktikai utasítás Stef Zakariás módra

– A klub korosztályos csapatairól mi a véleménye?
– Hátulról jön az utánpótlás, hiszen korosztályos együttesben is sok a tehetséges gyerek. Van egy 2004-2005-ös csoportunk, amely már számos eredményt ért el, ők túllépnek a jelenlegi nagycsapat korábbi eredményein, de a fejlődés minden szinten jelentős.

Sirius-Palotás Csaba és U10-es együttese
– Milyen anyagi háttérrel rendelkezik az együttes?
– Fő támogatónk a helyi és a megyei önkormányzat, azon kívül van még 11 kisebb szponzorunk, akiknek köszönjük a támogatást. Persze várjuk a szponzorokat a klub mellé, de így is igyekszünk beosztani a pénzünket, hogy mindenre jusson, de az idei és az ezutáni költségvetés magasabb az eddiginél. Az ifjúsági csoportokat nagyrészt a szülők finanszírozzák, a teremdíjak, az edzők, játékosok fizetését pályázatokból és a támogatók segítségéből tudjuk megoldani.

Sirius-edzésen

– Kik dolgoznak edzőként a Sirius KK-nál?
– Bárczi Andrea – aki tapasztalt élvonalbeli játékos volt – a kicsiket edzi, Palotás Csaba vezeti a következő korosztályt, a nagyobbakkal Viorel Sălceanu foglalkozik, ő egyben a felnőttek másodedzője is. Az edzések román és magyar nyelven folynak. A felnőtt csapatot dr. Steff Zakariás kiválóan edzi, habár Răzvan Moldovannal kezdtük az idényt.

Sirius 2013-ban másodszor nyert bronzérmet

Sirius 2013-ban másodszor nyert bronzérmet

– Kérem, röviden fogalmazza meg a Sirius KK célkitűzését.
– Türelmesen és hosszútávon tervezünk. Szeretnénk egy erős női klubot létrehozni, hiszen folyamatosan jönnek az eredmények ifjúsági és felnőtt szinten, ahol idővel a fiatalok a felnőttcsapat erősségei lehetnek. Eddig a klubnál több mint 300-an léptek pályára az évek során. Szeretném, ha a történetet idővel egy könyvben is összefoglalhatnánk. Korábban voltak megkeresések a Nova Vita részéről, hogy fuzionáljunk, de a Sirius brand nem eladó!

sirius coll

Dr. Steff Zakariás, a felnőtt csapat 49 éves edzője, korábban a Herlitz Mobex élvonalbeli férfi együttesét is edzte, emellett Európa-bajnoki címre vezette a férfi U18-as válogatott együttest 2006-ban, az U20-as alakulatot európai 4. helyre juttatta. Jelenleg Steff a Maros KK U16-os együttesét is edzi. Ő a következőket mondta el a Sirius KK-ról:
,,Mindamellett, hogy első alkalommal vezetek női csapatot, örvendek és ugyanakkor büszke vagyok arra, hogy főleg helyi illetőségű játékosok alkotják az együttest, amely éllovas a bajnokságban. Mindent elkövetünk annak érdekében, hogy feljussunk az élvonalba. A helyi női kosárlabda hagyománya ezt megköveteli, én ugyanakkor bízom a klub vezetőségében, remélem, hogy ezután is mindenben támogatni fog minket a közös cél elérésében.”

 

Kiss István, Sirius-2

Share Button
Ennyien olvasták: 986

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.