Központ
2020. augusztus 12. szerda, Klára

A hírolvasó remekelt az Európa-bajnokságon is, habár…

Czimbalmos Ferenc-Attila március 24, 2016 Sport

Szép Zoltán, sítájfutás, EB 2016 (3)

Miután a februárban sorra került sítájfutó országos bajnokságon egy újabb bajnoki címet nyert csapatversenyben (csapattársai Simion Suciu és Vaszi Benedek) – ami sorozatban az 5. volt a VSK számára, aztán egyéniben ezüstérmes lett – , egy hétre rá az ausztriai Obertilliachban megrendezett sítájfutó Európa-bajnokság egyéni távokban és a váltó versenyben is kiváló eredményt ért el a csíkszeredai illetőségű, de 2006 óta Marosvásárhelyen tevékenykedő Szép Zoltán, akit a tavalyi év Hargita megyei sportgáláján is díjaztak a felnőtt sportolók kategóriájában (7. hely), a Csíkszeredai VSK tájfutó csapattársával, Csúcs Klausszal együtt.

Szép Zoltán, Suciu Simion és Vaszi Benedek országos bajnokok sítájfutásban 2016-ban

Szép Zoltán, Suciu Simion és Vaszi Benedek országos bajnokok sítájfutásban 2016-ban

Zoltánnal – aki Marosvásárhelyi Rádió riportere és hírszerkesztője, ugyanakkor az Erdélyi TV sporthíradójának szerkesztője – a minap beszélgettem az Európa-bajnokságról:

– A tavalyi sikeres svédországi VB-on való részvétel után – ahol a 9. helyezést érte el a Szép Zoltán, Sebestyén Zoltán és Csúcs Klausz alkotta váltó –, az idén is remekeltél hazánk színeiben, ezúttal az Európa-bajnokságon. Milyen volt a verseny?
– Az ausztriai Obertilliachban megrendezett sí­tájfu­tó EB-n Romániát a VSK Csík­szereda gerincére épülő válogatott sítájfutók, Simion Suciu, jómagam és a nagybányai Sebestyén István képviselte. Barátom, a négyszeres országos bajnok sítájfutó Simion Suciu remekül versenyzett, ő a sprintben a 25., középtávban 30., míg a hosszútávban a 26. lett, én pedig a sprintben 46., középtávban 41. és a hosszútávban pedig előkelő 33. lettem, míg a Suciu, Szép és Sebestyén alkotta román váltó a 11. helyen végzett.
Sebestyén István – aki a legidősebb a hármunk közül –, gyengébben váltott, így érződött Csúcs Klaus hiánya ebben az idényben (ő egyébként kihagyta ezt a szezont), akinek segítségével meg lehetett volna ismételni a tavalyi világbajnokságon elért kilencedik helyet.
Ez a hosszútávú verseny azért is volt fontos Románia számára, mert ez volt az első alkalom, hogy hazánk két felnőtt sítájfutója Világkupa pontszerző helyen végzett, ami történelmi sportesemény volt a román sítájfutás történetében. Mint köztudott, az első 35 helyen végző sportoló kap Világkupa pontokat.

Szép Zoltán, sítájfutás, EB 2016-1

– Milyen volt a szervezés?
– A szervezésről nem lehetne épp a felsőfokon beszélni, hiszen volt néhány dolog, ami meglepte a sportolókat, mindannak dacára, hogy az előző években kiváló versenyeket szerveztek itt. Mindennap történt valami szervezési gond, későre lettek meg a hivatalos eredmények, este a gyűlésen még nem tudták a sportolók a következő napi rajtlistát stb. Ezek a dolgok kicsit meglepték a sítájfutókat, de mi próbáltunk a versenyekre összpontosítani, pedig amúgy is volt nekünk elég a fejünkön…

Szép Zoltán, sítájfutás, EB 2016 (5)

– Azt mire érted?
– Arra, hogy a szövetség szinte semmilyen támogatásában nem részesített, mindössze egy (!) felnőtt­sportolónak adtak konkrétan 280 euró anyagi támogatást, de ő is ebből kellett kiutazzon, ott lakjon meg étkezzen, fizesse a benevezési díjat – ami mintegy 200 euró volt – , ami lehetetlen egy ilyen kaliberű sportágban. Mindezek mellett a szövetség tagjainak még elvárásaik is voltak, a 280 euróért Top 20-as eredményeket vártak el, a felszerelésekről nem is beszélve…

Szép Zoltán, sítájfutás, EB 2016 (4)

– De kérlek, beszélj!
– A szezon elején adtak nekünk egy olyan sílécet, ami úgynevezett „közép kategóriába” tartozó óriás síléc. Az igazi probléma az volt, hogy fel sem hívtak minket vásárlás előtt, hogy megkérdezzék tőlünk, milyen méret kell, arra milyen kötés jár, hiszen több típus van. Olyant vettek nekünk, amit senki nem használ itt az országban, így senkinek nem volt megfelelő síbakancsa hozzá. De azt sem kérdezték meg, hogy hányas a lábunk mérete, így vettek mindegyikünknek 43,5-ös méretűt, de nekem például 42-es a lábam. Nehezen kaptam a síléchez használható botot, de még vaxot sem kaptunk évek óta, hiszen azt hiszik, hogy a síléc csúszik csak magától. A román válogatott ruháiról úgy tűnt, mintha egy kommunista országból érkeztünk volna.

Szép Zoltán, sítájfutás, EB 2016 (2)

– Miért?
– A hatvanas évek stílusára emlékeztető ruha volt, nem tudom elképzelni, hogy valaki azért pénzt adott volna. Persze a méretet itt sem kérdezték meg, így az egyetlen használható ruhadarab a nadrág volt, mert a felső rész csak a köldökömig ért. Őszintén megmondva, ha nekem nem lett volna a klubomtól, a Csíkszeredai VSK-tól egy rend felszerelésem, akkor nem tudtam volna részt venni a versenyen, ugyanis a VSK által kapott teljes felszerelést kellett használnom. Meg­áll az ember esze, ha visszagondolok mindezek­re. Ha ilyen hiányosságok vannak a szakszövetségnél, nem tudom megérteni, hogyan lehetnek elvárásaik. Mindezek dacára jó eredményeket értünk el, amiért az ismerősök, barátok, családtagok elismeréseit köszönhettük, de a szövetség részéről még nem volt részünk egy köszönömben sem, ami elfogadhatatlan.

– Biztos, ami késik, nem múlik…
– Ez nem úgy van. Éppen ezért megírtam egy közel három oldalas panaszlevelet, amit el fogok küldeni a szövetségnek, a sítájfutók körében tevékenykedő személyeknek egyaránt, akik döntéshozó pozíciókban vannak, tehát tudnának mindezeken változtatni, mert ez így nem normális.

Szép Zoltán, sítájfutás, EB 2016 (1)

– Mit szeretnél elérni a panaszleveleddel?
– Szeretném, ha a válogatott edzője lemondana, nevezzenek ki egy megfelelő szövetségi edzőt helyébe, aki rendes programot állít össze számunkra, edzőtábort, nyári sporttábort szervez, törődik a sportolókkal. A másik fontos dolog: ha ezután felszerelést vásárolnak, kérjék ki a sportolók véleményeit, szerelésük méreteiről is tájékozódjanak, hogy ne dobják ki a pénzt az ablakon. Emellett szeretném, ha nyilvánosan bocsánatot kérnének tőlünk és kövessenek el mindent a következő szezonban annak érdekében, hogy minden téren támogassák a sportolókat és a kritériumok, meg az adottságok alapján várják el az eredményeket, hiszen mi ezt a sportágat profi módon űzzük, viszont nem megélhetésként.

– Ki a válogatott edzője?
– A szövetség pénzén kiküldtek egy olyan edzőt, aki nem volt képes még arra sem, hogy nekünk egy pohár vizet beszerezzen a versenyekre, vagy megkérdezze, hogy vagyunk a versenyek után, van-e szükségünk valamire. Még a sílécek vaxolásában sem segített, a rajtig sem jött el, hogy összeszedje a ruháinkat, de még a technikai gyűléseken sem jelent meg, oda is nekünk kellett elmennünk. Nem beszélve arról, hogy még angolul sem beszélt, de szakmailag sem volt jó. Én kellett elmagyarázzam neki, hogy másnap leadjon egy sízsákot pótsíléccel és pótsíbottal, mert ha valamelyik eltörik, azt mással kell helyettesíteni. Ő kirándult egyet a szövetség pénzén, miközben mi helyt­álltunk.

– Mi volt számotokra az EB pozitívuma?
– Amikor a jóval felkészültebb, más színvonalon versenyző külföldiek gratuláltak nekünk, az nagyon jól esett, mindannak dacára, hogy nekik fogalmuk sem volt, mi hogyan készültünk fel a rendezvényre.
Egyébként Obertilliach egy gyönyörű hely, ahol Ole Einar Björndalen, a biatlon koronázatlan királya szokott felkészülni a versenyekre, ez az ő nyári rezidenciája. Éppen ezért lett híres ez a síparadicsom. Építettek oda egy biatlon stadiont is, rengeteg sífutó készül ott fel ingyen. Jó nyomok vannak kialakítva, gyönyörű a hely is, mindössze 5-10 perc alatt lehet feljutni a 2060 méteres magasságban lévő, lesiklásra alkalmas pályákra.

– Vannak-e fiatal sítájfutó reménységek Romániában?
– Vannak, de nekik mi kellene példát mutassunk, és ilyen feltételek mellett ők mit láthatnak? Amikor nincs közös edzőtábor, ahol a fiatal tanulhat a tapasztaltabbtól, akkor nincs miről beszélnünk. Egy fiatal versenyzőnek az első külföldi versenye nem Európa-bajnokság kell legyen, őket egy bolgár vagy egy szlovák bajnokságra kell először tapasztalatszerzésre kivinni, majd utána vegyenek részt az EB-n.

– 2017-ben hol lesz az EB meg a VB?
– Jövőben az Európa-bajnokságot Finnországban rendezik, míg a világbajnokságnak az oroszországi, szibériai Krasznojarszk lesz a házigazdája.

Share Button
Ennyien olvasták: 811

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.