Központ
2020. május 26. kedd, Evelin, Fülöp

,,A huj, huj, hajrától zengett a stadion”

Czimbalmos Ferenc-Attila július 30, 2015 Sport

– interjú Sólyom Csabával, az ASA egykori kapuvédőjével –

 

Sólyom Csaba-1

1977. szeptember 14-én Marosvásárhelyen sorra került AS Armata–AEK Athén UEFA kupamérkőzésen a hazaiak kapuját a jelenleg 73. évét taposó, marosvásárhelyi illetőségű Sólyom Csaba védte. Őt kértük, meséljen néhány érdekesebb történetet a máig egyetlen UEFA kupa–győzelem hátteréről. Az egykori biztoskezű hálóőr szívesen elevenítette fel emlékeit.

Bölöni és Sólyom

Bölöni és Sólyom

– Ön 38 évvel ezelőtt hibátlanul védte az ASA kapuját, a máig emlékezetes ASA–AEK UEFA kupatalálkozón. Hogyan emlékszik vissza arra a mérkőzésre?
– Hosszú ideig nagy meglepetésként tartották számon azt a győzelmet, hiszen tudjuk, minden szempontból nagy különbség volt a két csapat között. Itt főleg az anyagiakra gondolok, mivel nekik lehetőségük volt, hogy jó külföldi játékosokat igazoljanak: volt egy jó argentin (Milton Viera Rivero), egy ex-jugoszláv válogatott játékosuk is, de több akkori, vagy későbbi görög válogatott is tagja volt a csapatnak, mint például Mavros, Ardizoglu vagy Papaioanou, utóbbi a visszavágón még gólt is fejelt nekem. A marosvásárhelyi összecsapáson jól játszottunk, jól védekeztünk, sok szép helyzetünk volt, talán ha jobban összpontosítunk, több góllal is nyerhettünk volna. A görögöknek nagyon nagy helyzeteik nem voltak, habár így is volt mit védenem, de a hátvédsorunk kiválóan szerepelt.

Csukafejes Hajnal-módra

Csukafejes Hajnal-módra


– Abban az időben a marosvásárhelyi nézők szinte minden hazai mérkőzésen odaadóan szurkoltak az együttesnek. Azon az AEK elleni hazai találkozón milyen volt a szurkolótábor bíztatása?
– Mint minden hazai meccsen, akkor is a ,,huj, huj, hajrá”-tól zengett a stadion, amit csodálatos volt hallani, nagyon kitett a közönség önmagáért. Az összecsapás előtt már 3-4 órával megteltek a lelátók, még a pálya körül lévő fákon is „teltház” volt, a stadion lépcsőin is ültek, sőt még a pályát körülvevő atlétikapálya szélére is padok voltak kihelyezve a nézőknek, ugyanúgy az 1975-ös Dynamo Drezda elleni mérkőzésen, amikor szerintem a legtöbb néző volt a Ligetben.

Hajnal mindig vesz_lyes volt a kapura

Hajnal mindig veszélyes volt a kapura

– Hogyan fogadták önöket másnap az emberek a város utcáin?
– Sokan üdvözöltek, dicsértek minket, kezet ráztak velünk, de amúgy abban az időben mindenki ismerte az ASA labdarúgóit a városban, tiszteltek bennünket mint élvonalbeli labdarúgókat. A győztes mérkőzések után mindenki leszólított minket az utcán, gratuláltak nekünk, nem úgy, mint a mostaniaknak, akiket kevesen ismernek fel.

Fanici-gól győzelmet ér

Fanici-gól győzelmet ér

– A győzelem után az ASA játékosainak milyen meccsprémiumban volt részük?
– Ez egy nem remélt győzelem volt, így 1000 lejt kaptunk személyenként.

homaly 2

A 3. gólnál hátvédhiba volt

– A visszavágóval kapcsolatosan mire emlékszik vissza?
– A visszavágó egyhangúan a görögöké volt, hiszen az athéni csapat végig uralta a mérkőzést. De nekünk főleg az számított nagy élménynek, hogy járhattunk az Égei-tenger partján, láthattuk Athén nevezetességeit, az ókori civilizáció néhány csodáját, így nekünk, egy kelet-európai kommunista állam labdarúgóinak nagy élmény volt azokat a csodálatos helyeket látni. Visszaemlékszem, hogy akkor nagy napidíjat, négy dollárt kaptunk…

Karikatúra a 70-es évek ASA-járól

Karikatúra a 70-es évek ASA-járól

– A ma esti ASA-Saint–Étienne Európa-liga találkozót miként látja? Van-e esélye az ASA-nak?
– Én a francia focit jobbnak értékelem, mint a hazait, hiszen sokkal rutinosabb labdarúgók játszanak az ottani bajnokságban. Ma este egy olyan együttes ellen játszik az ASA, amely tízszeres francia bajnok volt, az utóbbi idényt pedig az 5. helyen zárta, 2-2-es döntetlent ért el a sztárokkal teletűzdelt Paris Saint Germain ellen. Nem lesz könnyű dolga az ASA-nak, de ha jól játszanak és kicsit szerencsések, akkor győzhetnek ellenük.

ASA-Dynamo Dresden német nyelvű műsorfűzete

ASA-Dynamo Dresden német nyelvű műsorfűzete

– Sólyom Csaba jelen lesz a mérkőzésen?
– Nem tudom. Sajnos későn kezdődik, ezért több mint valószínű, hogy a televízió képernyője előtt szurkolok majd nekik. Mint a csapat egykori játékosa, jelenlegi szurkolója, drukkolok nekik és kívánom, hogy továbbjussanak.

Annak idején teltház volt minden hazai  mérkőzésen...

Annak idején teltház volt minden hazai mérkőzésen…

– Egykori kapusként, miként értékeli az ASA jelenlegi hálóőrének, Stăncioiunak az utóbbi hónapokban nyújtott teljesítményét?
– Elég jó kapus, de neki egy kicsit a kifutásokkal van problémája. Az Oțelul ellen is egy hasonló helyzetből kapott gólt, látszott, hogy nem jött ki idejében, sőt az Astra ellen is volt egy hasonló szarvashibája. Amúgy az alsó sarkokba tartó lövéseket jól hárítja, de a magas labdáknál kicsit bizonytalan.


Sólyom Csaba harminchat évig állt az AS Armata szolgálatában. A szakiskolában, az egykori Encsel Mórban ismerkedett meg a néhai Nagy Mikivel, akinek tanácsára elment a helyi Energia egyik edzésére, amelynek a pályája a régi szerpentin aljában lévő Obor volt. Ott Kiss Árpád volt az első edzője.
Mivel korábban kosárlabdázott, idővel visszament kosarazni, akkor Koós Béla edzte. Majd a régi Ciocanul pályán – ami a Gazdasági Szakiskola szomszédságában volt –, egy labdarúgó-mérkőzésen találkozott egykori edzőjével, Kiss Árpáddal, aki a Voinţánál alapított egy jó ificsapatot, és Sólyom Csabát odahívta.
A Voinţa idővel bejutott a B osztályba az osztályozón, az MTE meg kiesett onnan. Akkor a pártbizottságnál úgy határoztak, hogy a két együttes egybeolvad, és Mureşul néven folytatja. Ott Bocsárdi Márton verbuvált egy jó ifjúsági csapatot, amelyből hárman – Sikó Árpád, Kiss Madocsa és Sólyom Csaba – feljutottak az A-osztályba.
Sólyom az AS Armata történetének egyetlen alkalmazottja, aki az odakerülésétől kezdve (1964) a nyugdíjazásig (2000), 36 éven át ennél a klubnál tevékenykedett, 1964 és 1979 között játékosként, 1979 és 2000 között edzőként (az ifjúsági, utánpótlás-, majd felnőttcsapatnál).
Mint ismeretes, Bukarestben végezte el az edzőiskolát, de hajdanán az építkezésben is dolgozott, ahol 2-es fokozata volt.
Elmondása szerint vékony alkatú volt, de a legfontosabb erénye az volt, hogy jól tudta irányítani a védelmet. Rugalmas, kitűnő reflexekkel megáldott hálóőr volt. 


Share Button
Ennyien olvasták: 1140

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.