Sport

A koronavírus-járvány miatt szinte teljesen leállt a sportélet

Egy néző volt a Valencia-Atalanta zárt kapus BL mérkőzésen a klub életnagyságú szobrot állított a 2017-ben elhunyt hűséges szurkolójának / fotó: promotions.hu

A koronavírus-járvány miatt világszerte – így Romániában is – halasztják vagy törlik a különböző sporteseményeket, így jelenleg nem napról napra, de óráról órára változnak a dolgok: Ázsiában már február elején le kellett állítani a sporteseményeket, de egy ideje Európát és Amerikát is elérték a szigorítások, ugyanakkor szinte az összes sporttal kapcsolatos tevékenységet beszüntettek huzamosabb időszakra.

Anyagi csőd veszélyezteti világ sportéletét?

A koronavírus-járvány miatt időközben a helyzet nem javult, sőt romlott, így a felbukkant krízis gazdasági hatásai még beláthatatlanok. Például az olasz bajnokságban csapatonként minden néző nélküli összecsapás kapcsán, ha nem is milliós, több százezer eurós bevételkiesésről beszélhetünk. Továbbá Ligaszinten már több tízmillió eurós tételről van szó, és ez csak mindössze egy hónap összesítése. Németországban most kezdődött el ugyanez a folyamat, ott ráadásul a klubok bevételeinek nagyobb részét, körülbelül húsz százalékát teszi ki a jegyeladás.
– Persze nem csak a futballbajnokságok sínylik meg a helyzetet. Nem túlzás kijelenteni, ha a már bevezetett korlátozások mellett a további valószínűsíthető óvintézkedések életbe lépnek, a sportvilág vesztesége hamarosan akár a százmilliárd forintnyi összeget is meghaladhatja – nyilatkozta a minap Szabados Gábor magyarországi sportközgazdász a Magyar Nemzetnek adott interjújában.
Szabados azt is elmondta, hogy az elmaradó jegybevételek csak egy kis szelete annak, ami a sportklubokat érinti a koronavírus-járvány miatt:
– Egy egyesületnél nem csak megvásárolt jegyből van bevétel. „Alulról felfelé” nézve: ha nincs mérkőzés, a büfékben sem fogyasztanak sokszor csaknem akkora értékben, mint a jegyár. A klub boltjának a forgalma is drasztikusan lecsökken, a találkozók előtt-után sokan vásárolnak bögrét, mezt, egyebet, most ez is elmarad. A szponzori szerződések értékét is jelentősen csökkentheti, hiszen egy adott cég azért fizet, hogy hirdesse termékét, de ha zárt kapus vagy elmarad az összecsapás, akkor értelemszerűen kevesebb emberhez jut el a reklámüzenet. Mindazonáltal nem gondolom, hogy idén emiatt a szponzorok felmondanák a szerződéseket. Lehet, hogy a következő évben jobban érinti ez majd a klubokat – magyarázta Szabados.

Mi lenne a megoldás?

A szakember arról is nyilatkozott, ha később rendeznek meg egy nagy nemzetközi sporteseményt, az még nem okoz helyrehozhatatlan károkat, ám biztos, hogy sok vállalkozást, amely kifejezetten az adott rendezvény miatt jött létre, kegyetlenül érinthet a járvány miatti halasztás.

Szabados Gábor – sportközgazdász //Fotó: www.sportmenu.hu

– Mindenki megérzi a járvány hatását, a nagy klubok költségvetése is meg fogja érezni. Ha a topbajnokságokat nézzük, több millió eurós nagyságrendű a bevételkiesés… És ez még csak a bevétel, rengeteg egyéb szempontot is figyelembe kell venni. A televíziós jogokat is érinti, de főleg csak akkor, ha elmarad a meccs, hiszen a zárt kapus mérkőzéseket lehet, hogy még többen is nézik. Van még egy dolog, a presztízsveszteség, hiszen a szurkoló találhat magának egy új „hobbit” is… De hogy ne csak labdarúgásról beszéljünk, a Forma–1-nél a vállalatok azért fektetnek a versenybe, hogy népszerűsítsék magukat, így az ebbe tett pénzük is a kukába kerül, de ugyanez a helyzet a bicikliversenyekkel is. Kevés esélyét látom, hogy megrendezik a Labdarúgó Európa-bajnokságot ezen a nyáron… Ezeknek a rendezvényeknek nagyon nagy a marketingerejük, népszerűsítik az adott országot, óriá­si reklámértékkel bírnak. Nem beszélve a kereskedelem és a turizmus bevételeiről. Ha elmarad az adott esemény, ezek a befektetések részlegesen mennek a kukába. Ha mondjuk, jövőre csúszik át egy idei rendezvény, az még nem okoz drasztikus bevételkiesést. Azonban lehet, hogy valaki pont azért bővítette idén a vállalkozását, mert számolt a megrendezendő sporteseménnyel, biztos sok – főleg turisztikai – vállalkozás tönkremehet, de legalábbis nehéz helyzetbe kerülhet. Ezekből a példákból is látszik, a sport milyen erős része a gazdaságnak, egy ilyen eseménysorozat folyamatos kihívás elé állítja mindkét ágazatot – elemzett a magyar sportközgazdász.

Felfüggesztettek a jegyértekesítést a Bahreini Nagydíjra / fotó: rakingnewsmotorsport.blog.hu (Photo by Steven Tee / LAT Images)
Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.