Központ
2020. október 30. péntek, Alfonz

A Maros megyei tollaslabdázás történetéből: Egy sportág felemelkedése és bukása

Központ december 6, 2012 Sport

tollasA Maros megyei tollaslabdázás történetéből: Egy sportág felemelkedése és bukása

1974-ben néhány vásárhelyi fiatal tollaslabdaütőt vett a kezébe és kipróbálta, milyen a sportág.  1976 decemberében rendezték meg, Demeter Zoltán sporttanár kezdeményezésére, az első hivatalos, a nemzetközi szabályok szerint lebonyolított országos jellegű tollaslabda versenyt, a Maros Kupát, amelyen 8 megye egyéni játékosai vettek részt. Jelenleg Marosvásárhelyen ezt a sportágat kevesen űzik. Ennek okáról, a sportág jelenkori helyzetéről a tollaslabdázás egyik nagy öregjével, az 57 éves Erdős Józseffel beszélgettünk.  

– Mikor is bukkant fel a tollaslabda mint sportág városunkban?

– Többedmagammal már a hetvenes évek elején, a helyi Pionírház keretén belül tollaslabda szakosztályt alapítottunk, ahol hobbi szinten űztük ezt a sportágat. Demeter Zoltán vezetésével ott játszott többek között Czirjék Gyula, az Erdei-testvérek, Kozma Éva stb., akikkel idővel a Víkendtelepen, majd a Petru Maior egyetem tornatermében hódoltunk ennek a sportágnak.

– Kik voltak azok, akiknek köszönhetően elterjedt Marosvásárhelyen a tollaslabda?

– A hetvenes évek elején a néhai Grün László, Kiss István, Demeter Zoltán tanár, Czirjék Gyula és Raţiu Maria voltak a sportág első igazi úttörői, kezeik közül sok ifjú tehetség kikerült az évek során.

 

– Mikor tartották az első tollaslabda versenyt Vásárhelyen?

– Romániában az első hivatalos tollaslabda versenyre Marosvásárhelyen került sor 1975-ben, a helyi Pionírházban. 1976-ban ugyancsak városunkban került sor a KISZ-Kupára, amelyen 12 megye legjobb sportolói vettek részt. Annak idején több klub is működött városunkban, éspedig: Marosvásárhelyi Pionírház (1975), I.P. 3 Marosvásárhely (1976), C.S. Electromures (1976), Marosvásárhelyi Gyerekek és Tanulók klubja és Szászrégeni Voinţa (1976).

– Melyek voltak a legismertebb marosvásárhelyi versenyek, amelyekre sor került a 70-es években  a városban?

– Az 1976 decemberében rendezték meg, az első hivatalos, a nemzetközi szabályok szerint lebonyolított országos jellegű tollaslabda versenyt, a Maros Kupát, amely a legismertebb és a legsikeresebb volt, hiszen 8 város 62 játékosa vett indult. A házigazdák mellett Temesvár, Bukarest, Resica, Szászrégen, Kolozsvár, Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy csapatai mérték össze tudásukat és szerettették meg ezt a játékot a hálás közönséggel.

Akkoriban az országban csak városunkban rendeztek hasonló jelentőségű, gyerekek számára kiírt tollaslabda versenyt, a hagyományossá vált Maros Kupát, amelyen például 1979-ben 7 megye 80 gyereke vett részt.

Ugyancsak városunkban, ugyanabban az évben első ízben került sor nemzetközi versenyre is, amelyen a helyi Pionírház gyermek- és ifjúsági csapata, az akkori magyar bajnok Zsombó együttesével mérkőzött meg.

– Mikor alakult meg a hazai tollaslabda szövetség?

– Annak idején főleg a marosvásárhelyi, temesvári, bukaresti csapatok remekeltek, de hamarosan méltó ellenfelei lettek az időközben megalakult együttesek is. Az önálló Tollaslabda Szövetség felállítására jóval később, 1990. január 29-én került sor, az elnökség soraiban a marosvásárhelyi Demeter Zoltán is jelen volt.

– Kik voltak a legismertebb helyi tollaslabdázók a korábbi, mintegy 40 év során?

– A nők közül a legismertebb és a legsikeresebb Stich Erika (Electromureş) volt, aki 1991-ben egyéniben és párosban (Kozma Csilla oldalán) országos bajnok lett, csapatban meg országos másodikak lettek.

1993-ban a tollaslabda Balkán-bajnokság férfi felnőtt kategóriájában a néhai Balázs Imre aranyérmet szerzett. Ez volt minden idők legjobb marosvásárhelyi tollaslabda eredménye. Ugyancsak 1993-ban a Balázs Imre-Szilágyi Zsolt páros az országos harmadik lett. 1994-ben és 1995-ben Stich Erika országos bajnoki címet, 1995-ben pedig a Stich Erika-Balázs Imre vegyes páros ezüstérmet szerzett.

– Néhányan egy marosvásárhelyi líceum sporttermében hetente egyszer, hobbiként űzik a tollaslabdát. Miért lett ennyire elhagyatott ez a sportág Maros megyében?

– A pénzhiánynak is betudható ez, meg annak, hogy szerintem nincs kellőképpen mediatizálva a sportág. Bennünk, akik hajdanán klubszinten játszottunk, megvan a játék iránti szeretet, és alig várjuk a csütörtököt, hogy újra játszhassunk, igaz, csak egymás közt. A hajdani Electromureş játékosai közül Szilágyi Zsolt, Sipoş Vasile, Nemes Csongor, Szabó Zsombor, Ioana Matei, Sárosi Attila vesz részt ezeken a játszmákon.  

Kisebb-nagyobb megszakításokkal ugyan, de 40 éve űzöm ezt a sportot, s csütörtökönként általa vezetem le, úgymond „kiütöm” magamból a bennem felgyűlt feszültséget.

– Ki is volt Balázs Imre?

– Balázs Imre fiatalon, elemi iskolásként ismerkedett meg a tollaslabdával mint sportággal Marosvásárhelyen, ahol a Pionírháznál, Demeter Zoltán tanár kezei alatt barátkozott meg a tollaslabdával. A későbbiekben Czirjék Gyula egykori tollaslabdázó kezei között formálódott. Balázs Imre nevéhez fűződnek a vásárhelyi tollaslabda legsikeresebb évei. Kevéssel visszavonulása  után a sportág eltűnt a kínálatból, legalábbis megyei szinten.


Share Button
Ennyien olvasták: 838

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.