Központ
2020. július 05. vasárnap, Emese, Sarolta

A marosvásárhelyi kosárlabda kezdeteiről. 1926-ban jelent meg a kosárlabda Marosvásárhelyen

Czimbalmos Ferenc-Attila február 9, 2017 Sport

Az első református-katolikus vegyes csapat 1942-ben

Marosvásárhelyen a kosárlabdáról 1926-tól kezdődően vannak írásos dokumentumok, amelyek bizonyítják a sportág megjelenését városunkban. Mint Aurel Rațiu: Baschetul mureșan de-a lungul anilor – 1926-2016 című könyvéből megtudtuk, Vince Spániel (Református Kollégium, 1919-1929), Boér Ferenc (Római Katolikus Gimnázium, 1929-1930) és Szabó László (Al. Papiu Ilarian Állami Gimnázium, 1930-1933) tanárok voltak a sportág úttörői városunkban. Őket Horváth András, Kakuts András, Rajkay Tibor és később Ștefan Surdu sporttanárok követték, akik a kosárlabda szabályait elsajátítva tanítgatták a diákokat sportolni.
Először a Református Kollégiumnak (Bolyai Farkas Elméleti Líceum) és a Római Katolikus Gimnáziumnak (Unirea Líceum) volt szervezett csapata, de idővel az Al. Papiu Ilarian Líceumnak is lett amatőr kosárlabda alakulata.

Kakuts András tanár (1913-1991)

Az Erzsébet ligetben és a Tornakertben kosárlabdáztak

Ifj. Fülöp György 2014-ben kiadott Pályán kívül – pályán belül című könyvéből tudhatjuk, hogy 1939-ben kezdődött el a kosárlabda mint tömegsport amatőr szintű művelése az Erzsébet ligetben (a jelenlegi Ligetben). Mozgékony legények csoportja jelent meg egy bőrfűzős labdával, és elkezdték azt egy villanyoszlopra szerelt, túlméretezett, alj nélküli, piaci kosárra dobálni. Egyre több érdeklődő mutatkozott a szórakoztató időtöltés iránt és elindult a „mulatság”.
Kakuts tanár úr a tornakerti (a régi szülészet előtti park egy része) teniszpályák helyén kialakította a már vélhetően hivatalos méretekkel rendelkező kosárlabda pályát és két, gerendára szerelt és deszkából összerakott, gyűrűs palánkot állított fel annak a rövidebb végeibe. Az első ismertebb helyi férfi kosarasok közül megemlítendő többek közt Zöldi István, Fülöp György, Ferencz Zsigmond és Marosi István, akik idővel válogatott játékosok lettek.
1939-ben szintén Kakuts András sporttanárnak köszönhetően megalakult az első hivatalos helyi női kosárlabdacsapat is, akik zömét a tornakör tagjai alkották: Tóth Rozália, Mészáros Rozália, Borbándy Ilona, Hajdú Irma, Biró Ilonka, Vlassa Aranka, Hatházi Katalin, a Nistor nővérek stb.

Horváth András sporttanár (1911-1951)

A Református Kollégiumnak volt az első hivatalos együttese

1940-ben Horváth András sporttanárnak köszönhetően a Református Kollégium égisze alatt megalakult az első marosvásárhelyi hivatalos kosárlabda-együttes, amely a következő játékosokból állt: Magyarosi, Tollas, Fülöp Gy., Molter, Bán, Tamás, Gyárfás és a Hornyák testvérek.
Ezt az együttest 1941-ben az akkori magyar bajnokcsapat, a Beszkárt 104-6 arányban győzte le az Erzsébet ligetben.
1942-ben a Református Kollégium a Római Katolikus Gimnázium, Rajkai Tibor vezette kosárlabda csapat tagjaival egészült ki és – akkor még a ,,magyar világban” – , részt vettek a KISOK (Középiskolások Országos Bajnoksága) mozgalomban. A marosvásárhelyi mérkőzésekre a Tornakertben, a Református Kollégium Tornacsarnokában, a Kadét Iskola tornatermében, az Erzsébet ligeti ,,Gödörben” és a főtéri Maros Textil Szabók Szövetkezetének udvari pályáján zajlottak. Szintén a fent említett könyvből tallózva, érdekességként említhető meg, hogy ennél az együttesnél Fülöp György – aki egy időben három sportágat, kosárlabdát, vízilabdát és az úszást is válogatott szinten űzte –, honosította meg a horogdobást, amely később egész Románia kosárlabdázásában elterjedt. Ezt a fogást Fülöp egy hajdani Szomor nevű TF-es kosárlabdázótól leste el, aki viszont egy Nazek nevű cseh játékostól tanulta.

A CFR 1946-os felállítása. Balról: Elek Fülöp, Ferencz Zoldi, Simon Fodor és Koós

1950-ben 30 csapat volt a városi bajnokságban

1945 után kezdődött el igazán a vásárhelyi kosárlabda fénykora, majd 1946-ban a Dermagantból alakult CFR első csapata (Zöldi I., Fülöp Gy., Ferencz Zs., Elek M., Molter P. és Lukács A.) egy rangos bukaresti kosárlabdatornán a második helyet szerezték meg, de akkor a CFR második együttesének tagja volt Deák Gy., Koós B., Rigó F., Lukács J., Aszalos és Ördögh M. is.

1948. május 12-én Belgrádban játszott a CFR Marosvásárhely

Ugyanebben az évben a két alakulat legjobbjai már válogatott mezben szerepeltek a bukaresti és egy évvel később a tiranai Balkán-bajnokságon.
1947-ben kiírták az első, divíziós szintű Országos Kosárlabda Bajnokságot férfiak számára, amelyen a nagy rutinnal megáldott CFR-es fiúk ezüstserleget emelhették a magasba.
Időközben a CFR mellett más kosárlabda csapatok is megjelentek városunkban, mint például a Simó Géza, a SMCTF, a Spartac, Progresul, Dinamo, aztán 1949-ben Segesváron, majd 1950-ben Szászrégenben megalakult kosárlabda együttes.
Az 1950-ben megjelent Sportul Popular 1596. számában megjelent információ szerint azon évben a városi kosárlabda bajnokságban 30 (!) együttes vett részt, azaz10 lány- és 20 fiúcsapat.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 783

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.