Központ
2020. május 27. szerda, Hella

A megye legjobbja – színész vagy sportoló?

Czimbalmos Ferenc-Attila január 8, 2015 Sport

Az idei év legjobb sportolója címet elnyerő Apostolache Kiss Andrea jelenleg szabadúszó színésznő, aki egyetemi évei alatt a Stúdió Színházban, majd a Hahotában is játszott, ezzel párhuzamosan a férje, Zeno Apostolache által irányított Kush-Kush World Music Band világi zenét előadó zenekarában is énekelt, most pedig az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínházban vállal szerepeket.

SAMSUNG CSC
Időközben új pályát is választott, hiszen sportolni kezdett, majd rövid idő alatt a kínai harcművészetek stílusaiban országos bajnok, aztán európai második lett.
2014 októberében a kínai Chi Zou városában a hatodik alkalommal megrendezett hagyományos wushu világbajnokságon ezüst­érmet szerzett a Yang stílus Taijiquan formájában, aztán egy hétre rá bronzérmes lett az első Taijiquan világbajnokságon a kínai Chengduban a Yang stílus szabadon választott gyakorlatával.
2014 decemberében a bulgáriai Burgaszban a Balkán-bajnoki cím büszke tulajdonosa is lett.
Ezekkel a címekkel érdemelte ki a 2014-es év legjobb Maros megyei sportolója címét a 27 éves dési születésű Apostolache Kiss Andrea.
Az év utolsó napjaiban találkoztunk Andreával és edzőjével, Horváth Attilával, akikkel a 2014-es szezonról beszélgettünk.

SAMSUNG CSC
– Andrea, téged a vásárhelyiek egy része színészként és előadóként ismert meg, aztán a tradicionális kínai harcművészetekben elért kiváló eredményeidért dicsértek. Milyen volt számodra az elmúlt esztendő?
– A 2014-es év szakmai és magánéleti szempontból egyaránt sikeres volt számomra.

Kiss Andrea_Kina 14
– Hogyan lett a színésznőből élsportoló?
– Az egyetemi évek alatt Horváth Attilánál kezdtem taichizni (a tai chi egy komplex mozgásforma, amely a testre, elmére és a lélekre egyaránt hat, javítja a hajlékonyságot, mozgáskoordinációt, fizikai erőt, egyensúlyérzéket, kitartást, fürgeséget – szerk. megj.), aki többszöri közös megbeszélés után, 2014 elején döntötte el, hogy megkezdhetem a versenyszerű sportolást.

– Korábban is sportoltál?
– Korábban táncoltam, ezzel párhuzamosan színdarabokban és zenés előadásokban léptem fel, ahol folyamatosan fejlesztettem a mozgáskészségemet.

Kiss Andrea_Kina 12
– Emlékszel még az első versenyedre?
– A tavaly februárban vettem részt először a wushu országos bajnokságon, amelyen aranyérmet és bronzérmet nyertem a kötelező és szabadon választott gyakorlataimmal. Ezt az eredményt a rengeteg munkának köszönhetem.

Kiss Andrea_Kina 10
– Van lámpalázad a versenyeken?
– Persze, hiszen minden verseny előtt van lámpaláza egy sportolónak, akárcsak előadás előtt a színésznek, mert ilyenkor maximálisan akar összpontosítani, teljesíteni.

Kiss Andrea_Kina 09
– Most egy korábban számodra ismeretlennek nevezhető pályán indultál el, amelyet elmondásod szerint folytatni szeretnél. A színészetet mellőzted egyelőre?
– Nem, erről szó sincs, mert a sporttal párhuzamosan azt is művelem, de egy kicsit háttérbe szorítottam, hiszen kiváló eredményeket elérni csak rengeteg munka, áldozat árán lehetséges. A nap nagy részét edzésekkel, felkészüléssel töltöm el, így nem nagyon marad időm másra.

Kiss Andrea_Kina 08
– Tudtad, hogy Marosvásárhely minden idők talán legsikeresebb edzőjének a kezei közt formálódsz, aki több hajdani önvédelmet űző sportolóból „faragott” már világbajnokot? Gondolok itt Gombos Csabára, Gombos Attilára, Rus Traianra, Mátyus Ervinre, Poczó Zoltánra stb., te meg a nyomdokaikban haladsz…
– Igen. Időközben kellőképpen informálódtam mindenről. Erre büszke vagyok, ez is egy plusz kihívást jelentett számomra. Attól, hogy én Európa-bajnoki második, meg világbajnoki második lettem, attól még nem változott meg az életem, ugyanaz az ember maradtam, viszont tudom, hogy még rengeteg tanulnivalóm van ebben a közegben.
– Amikor nem sportolsz, nem vagy színházban sem, mivel foglalkozol?
– Szabadidőm nincs. Amikor nem edzésen vagyok, akkor szöveget tanulok, énekelek, és sokat olvasok.
– A Sportgálán a 2014-es év legjobb Maros megyei sportolójának választottak. Mit vársz a 2015-ös évtől?
– Először is fontos, hogy egészséges legyek és ne sérüljek meg, hogy tudjam folytatni a sportkarrierem, a színészi és énekesi pályám is. Célom, hogy világbajnoki aranyérmet is szerezzek minél hamarabb. Örvendek, hogy 2014-es eredményeim után felfigyeltek rám mint sportolóra. Jól esett, hogy a Sportgálán is több, ismert marosvásárhelyi sportoló is gratulált nekem.

Kiss Andrea_Kina 13
Apostolache Kiss Andreáról és 2014-es teljesítményéről edzője, Horváth Attila a következőképpen vélekedett:
– Az egyik világbajnokságon 72 ország, a másikon 48 ország versenyzői harcoltak az érmekért. Az Andrea versenyszámában az egyik vébén 22, a másikon 28 versenyző indult, a világ legjobbjai. Ezek között voltak többek közt kínai, japán, brazil, maláji versenyzők is, tehát a világ csúcsversenyzői ellen kellett helytállnia.
Érdekes módon a tradicionális kínai világbajnokságon nem ugyanazok voltak az ellenfelek, mint a tai chi világbajnokságon. Az olyan országok, ahol több versenyző van, mint Romániában, megengedhették maguknak, hogy a két vébére két külön versenyző gárdát küldjenek. Mi ezt nem tudtuk megengedni magunknak, ezért is tartom értékesnek az Andrea eredményeit, hiszen a két vb-n egymás után nagyon fárasztó volt jelest alkotni, maximálisan teljesíteni.
Sokat segített minket az, hogy a tánc és a színházi gyakorlások során elsajátított mozgás és koordinációs készségét felhasználhatta a sport terén is. Annak is nagyon örvendtem, hogy könnyen memorizál, gyorsan képes egy-egy formagyakorlatot megtanulni, jók a reflexei, így csak ezeket kellett összhangban tartani, tovább fejleszteni.
Egyéni sportágban nehezebb jelest alkotni, hiszen itt nincs csapatmunka, hogy a társak kijavítsák az esetleg elkövetett hibákat.
Sok olyan sportoló van, aki nem annyira tehetséges, mégis rengeteg munkával kimagasló eredményeket képes elérni. Számomra nagy öröm, amikor egy sportolóban a tehetség ötvöződik a kitartással, győzni akarással – mondta el Horváth Attila.
Arra a kérdésre, hogyan látja Andrea 2015-ös versenyévét, az érdemes edző így fogalmazott:
– Andrea 2014-ben valósággal berobbant a sportágba, remélem még rengeteg versenyen fog bizonyítani az elkövetkező évek során. Nem nagyon szeretek jósolni, hiszen soha nem lehet tudni, melyik sportoló, mikor sérülhet meg. 2014-ben négy élsportolóm volt sérült és nem tudott versenyezni. Azt, hogy mit szeretnénk elérni, az teljesen más, majd meglátjuk a 2015-ös versenyévadban…–összegezett Horváth.


A Maros Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság és a megyei tanács által együtt megszervezett Sportgálán, Apostolache Kiss Andrea mellett elismerést vehetett át olimpiai és nem olimpiai sportágakban a megye két lábtenisz világbajnoka, a marosvásárhelyi Varó Norbert és a marosludasi Ionuţ Bica (mindkettő Gombos Martial Arts, edző Varó Gyula és Szilágyi József), a sepsiszentgyörgyi születésű, de a Marosvásárhelyi Master Sky&Bike Klub színeiben versenyző többszörös országos bajnok triatlonista, Jakab-Benke Hajnalka (edző Klosz Péter), a kerékpározó Piringer Beáta (Mureșul, edző Berekméri Csongor), a háromszoros országos bajnok gyorskorcsolyázó Daniela Oltean (Mureșul, edző Gál Károly) az országos bajnok párbajtőröző Schlier Zsuzsa (ISK, edző Szabó Zoltán), a Cristina Tătar–Moldovan Paul világbajnok táncpáros (Dance Art, edző Somodi Katalin és Márton), az újdonsült thai box ökölvívó Poczó Zoltán (Gombos Martial Arts és Black Diamond Fight, edző Gombos Csaba és Gombos Attila), Székely Ildikó Európa-bajnok karatés (Sakura SE, Drócsa József), Maria Aurora Stanciu (Retrogym Club, edző Moldovan Augustin), Gyéresi Anna, Duka Tilda és Dalia Roman Európa Kupa-győztes tekések (Romgaz Elektomaros, edzők Seres József és Orosz István), valamint a Torpi MS női ifjúsági együttesével országos bajnoki címet szerző Szeghalmi Krisztina (Torpi SK, edző Fülöp Tamás).

A város legjobb együttesei is díjazásban részesültek: az Olimpic női ifjúsági kézilabda-, a Maros SK női felnőtt kézilabda csapata, a Maros KK férfi kosárlabda csapata, a Nova Vita női kosárlabda-, az ASA női, illetve férfi labdarúgó csapata, a CSU Medicina női röplabda-, a Torpi MS női vízilabda-, a City`us teremlabdarúgó-, valamint az idén Európa Kupát nyert Elektromaros Romgaz női felnőtt tekecsapata.

Az edzők közül elismerték többek közt Ioan Avram (atlétika), Kacsó Endre (teremlabdarúgás), Seres Sándor (teke) és Horváth Attila (harcművészetek) munkásságát. A rendezvényen a fogyatékkal élő személyek remek teljesítményét is díjazták.
Különdíjban részesült a veterán birkózó Ambrus Lajos és Ballai Sándor, akik Belgrádban világbajnoki címet szereztek 2014-ben.

Share Button
Ennyien olvasták: 1343

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.