Sport

A ritmikusan táncoló „aranyos” sportgimnasztikázó

Ádámosi Klementina (2)

A 16 éves marosvásárhelyi Ádámosi Klementina a marosvásárhelyi ritmikus sportgimnasztika legsikeresebb képviselője, aki négy éve a román válogatott tagja is. Klementina nemrég a Városi Gólyabálon is remekelt, ahol előkelő második helyezést ért el Balló Márk oldalán. Vele beszélgettünk.

Ádámosi Klementina, sportgimnasztika-9

– Mikor kezdtél el sportolni?
– A sportgimnasztikát még óvodás korom óta űzöm a helyi Szász Albert Sportlíceumban, ahova ma is járok, viszont a sportág választásakor nem befolyásoltak a szüleim, mindamellett, hogy mindkettőjük sportolt hajdanán. Édesanyám, Emőke (lánykori nevén Balázsi) egykoron kézilabdázott és balettozott, édesapám, Zoltán, valamikor kajakozott a Mureșulnál. Ők sokat segítettek a mozgásgyakorlatokban, ugyanis hiperaktív gyerek voltam, de figyelemmel követtem a tornászversenyeket. Visszaemlékszem az első edzésekre, amikor az alapdolgokat ismertem meg, nem voltak könnyűek…

Ádámosi Klementina és edzője, Mihaela Șandor
Ádámosi Klementina és edzője, Mihaela Șandor

– Ki volt az első edződ?
– Ő jelenleg is edzőm, Mihaela Șandor, akit nagyon tisztelek, akár a csapattársaim is, hiszen a szüleink mellett mindenben támogat minket és neki is köszönhetően kerültünk oda mindannyian, ahol vagyunk jelenleg.

Ádámosi Klementina, sportgimnasztika-8
– Azaz hová?
– Edzőnknek köszönhetjük, hogy a legjobbak közt vagyunk az országban, emellett számos hazai és nemzetközi versenyen bizonyítottuk, hogy a helyi Szász Albert Sportlíceum ritmikus sportgimnasztikázói komoly elismerést vívhattak ki maguknak. Erős a pszichikai állapotunk, az ambíciónk és a kitartásunk az edzések, versenyek során, de a legfontosabb, hogy nagyon sokat gyakorlunk.

Ádámosi Klementina, sportgimnasztika-5

– Van még lámpalázad a versenyek előtt?
– Sajnos még mindig, de igyekszem mindig legyőzni.

A Szász Albert Sportlíceum gimnásztkázói, jobbról az  első Ádámosi Klementina

– A ritmikus sportgimnasztika érdekes, de ugyanakkor veszélyes sportág, akár a torna. Mennyi munka, felkészülés van a hátatok mögött?
– Rengeteg edzésmunka, gyakorlat, pszichikai felkészülés van a sikereink mögött, de a születési adottságok is nagyon fontosak. Amúgy a klubon belüli csoportunk nagyon összetartó, ugyanis így voltunk nevelve.

A Szász Albert Sportlíceum gimnásztikázói, felső  sorban középen Ádámosi Klementina
– Kik a csapattársaid itt, Marosvásárhelyen?
– Ilyés Györfi Barbara, Diana Pașca, Sándor Kriszta és Jakab Anikó, akikkel jó barátnők is vagyunk.

Ádámosi Klementina és edzője, Mihaela Șandor-2

– Többen vagytok marosvásárhelyiek a román válogatottban?
– Nem, csak én, aki 2012 óta vagyok tagja a válogatottnak. Akkor volt egy helyi, majd egy bukaresti válogató, ami alapján bekerültem Románia legjobb 12 tornásza közé, aztán egy évig Bukarestben készültem fel naponta 6-7 órát, amiből két óra balett volt.
Ádámosi Klementina edzésen-2

– Intenzívebbek az ottani edzések?
– Persze, hiszen a ritmikus sportgimnasztika egy elég nehéz sportág és nincs kellőképpen mediatizálva sem, ahogyan a labdarúgás vagy a kosárlabda. Bukarestben megfelelő körülmények között folynak az edzések, időnk van a gyakorlatok kivitelezésére, nem szorít az idő, nem kell aggódnunk, hogy nem tudjuk befejezni a gyakorlatokat, mert újabb csoport jön utánunk.

– Melyek voltak a legismertebb versenyeitek, amelyekre a leghamarabb visszaemlékszel?
– A 2013-as és 2014-es Románia-Kupára szívesen emlékszem vissza, ahol az egyéniben harmadik lettem, a megmérettetésen mintegy 60 tornász vett részt.

– Milyen kategóriák vannak a ritmikus sportgimnasztikában?
– A kistornászok, a 4., a 3., a 2., az 1., és a felnőtt kategória létezik abban a sportágban, amely a balett, a torna és a tánc mozgásanyagát tartalmazza. Fontos tudni, hogy a versenyzők attól függően, hogy milyen kategóriában indulnak, egyénileg vagy csapatban mérettetik meg magukat, így 5 kézi szerrel dolgoznak: karika, kötél, labda, szalag és buzogány. A kézi szer használata nélkül bemutatott gyakorlatot szabadgyakorlatnak nevezik.
Ádámosi Klementina, sportgimnasztika-1

 

– A 2016-os Városi Gólyabálon is felhasználtad a ritmikus sportgimnasztikához szükséges ritmusérzéked, hajlékonyságod, mozgáskoordinálásod, egyensúlyérzéked, így megérdemelten nyerted meg az összetettben a 2. helyezést. Milyen volt számodra ez az esemény?
– Amúgyis sokan ismertek engem a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban, de a helyi, majd a városi gólyabál után még többen megismertek, hiszen barátra tettem szert. Nekem óriási élmény volt a Városi Gólyabál, amelyet, ha nehezen is, de végül sikeresen tudtam összekötni a tanulással.

– Hogyan sikerül a sportot a tanulással összebékítened?
– Nagyon örvendek, hogy a tanári kar tagjainak zöme tudja azt, hogy élsportoló vagyok, így elnézőbb az iskolai felkészítők során.

– Milyen versenyek következnek?
– A májusban Ploiești-en sorra kerülő Spring Kupára készülünk, emellett az országos bajnokságra, amely az idén Temesváron lesz.

 
Ádámosi Klementina (1)

– Hogy látod önmagad évek múlva a sport terén?
– Tudva azt, hogy a ritmikus sportgimnasztika nem egy olyan sportág, amit egy sportoló 18 éves korig űzhet, hisz abban a korban már „ki van öregedve”. Emellett a gimnasztika óriási hajlékonyságot vesz igénybe, az ember pedig 20 éves kora után veszít a hajlékonyságából. Mindenképpen edző szeretnék lenni, ugyanakkor ritmikus sportgimnasztikai zsűritag. A sportegyetemre készülök.

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.