Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

A Romgaz Electromures tekézői munka nélkül maradtak!

Központ szeptember 12, 2012 Sport

TEKEA Romgaz Electromures tekézői munka nélkül maradtak!

A Romgaz már nem támogatja az előző évekhez hasonló mértékben az Electromures teke szakosztályát, ebből következően a tekézők munkanélküliekké váltak.  Minderről és a sportklub jelenlegi helyzetéről a hazai együttes alelnökét, Antal Matildot kérdeztük:

– A Romgaz, az együttes fő támogatója, egy kormányrendeletnek eleget téve jelentősen csökkentette a sportklubnak juttatott összegeket, beleértve azt is, hogy felbontotta a csapat játékosainak a munkaszerződését, akik ebből következően munkanélküliekké váltak.  

Roppan kényelmetlen helyzet, hiszen a csapat tagjai közt családos anyák, elvált, gyereküket egyedül nevelő anyukák is vannak. A főszponzor, a Romgaz év végéig biztosítja a szakosztály működéséhez szükséges anyagiakat, azaz, ami a versenynaptárt illeti. Ezentúl Románia minden tekézőjének meg kell barátkoznia azzal, hogy ahhoz, hogy fenntartsák magukat, családjukat, munkát kell vállalniuk. A teke nem olimpiai sportág, így nehezebben találunk támogatókra. Németországban, Magyarországon a tekézők, akik hét közben dolgoznak, a találkozó napján saját autójukkal eljutnak a mérkőzésekre, majd onnan haza, anélkül, hogy szállásra költenének. Ennek így kellene történnie itt, Romániában is. Ma már elképzelhetetlen, hogy a sportolók csak tekéznek, majd várják a fizetésüket…

– Önöknek a Romgaz a főszponzoruk. A költségvetés legnagyobb hányadát ők állják?

– Igen, ez valóban így van. A pillanatnyi nehézségek ellenére, remélem, hogy idővel megoldódhat az együttes anyagi támogatása. A Polgármesteri Hivataltól is ígértek már támogatást, és reméljük, hogy rendeződik az egyesület anyagi helyzete.

– Az anyagi problémák mellett hogyan sikerül pszichikailag bíztatni a sportolókat, hiszen közülük többen családfenntartók, többgyerekes anyukák?

– Az igazság az, hogy ilyen helyzetben a legnehezebb felkészíteni őket a bajnoki mérkőzésekre. Jelenleg kevés olyan hazai egyesület van, amely ne küszködne anyagi gondokkal. Nincs ez másként a Romgaz Electromuresnél sem.  

A lányok zavarban vannak, nem tudják, mire vélni a történteket, hiszen ez a kollaborálás a Romgázzal 12 éve tart, nem tudják, mihez kezdjenek, zsúfolt a hazai bajnoki program is, válogatott mérkőzésekre is sor kerül, sőt, két világbajnokság is kilátásban van (októberben az egyéni, májusban a csapat vb-re kerül sor).

Most türelemre lenne szükség mindenki részéről, nemrég volt egy tárgyalás a Romgaz vezetőségével, ahol elmondták, a Romgaz nem tudja állni a játékosok fizetését, de továbbra is fő támogatónk marad. Ez az intézkedés az év végéig érvényes, tehát türelmesen ki kell várnunk, míg lejár az esztendő, s akkor meglátjuk, hogyan alakul a helyzet. Sajnos ez a változás váratlanul ért minket, túl nagy érvágás volt az együttes játékosainak számára. Remélem, hogy sikerül összefognunk, hogy mindent megtehessünk, hogy jó irányban fordíthassuk a dolgainkat.

– Tekintve az anyagi problémákat, változnak-e a célkitűzések?

– Sikerült eddig is megnyernünk az ifi, a felnőtt bajnokságot és a Románia-kupát, de a legfontosabb, hogy mentálisan felülkerekedjünk a problémákon. Meggyőződésem, hogy átvészeljük majd a nehézségeket, hogy rendeződnek az anyagiak, és továbbra is sikeresen szereplünk majd.

– Nem elhanyagolandó tény, hogy 25 román bajnoki címet szerzett az együttes. Ezt értékelik nemzetközi szinten is?

– A soron következő Világkupán egy elismerő oklevelet is fogunk kapni, amit azzal érdemeltünk ki, hogy 25 alkalommal bajnoki címet nyertünk Romániában. Bizonyos, hogy a fő szponzorunk, azaz a Romgaz is elismerésben fog részesülni, hiszen már 12 éve az együttesünk mellett van, és támogat minket – mondta Antal Matild, a Romgaz Electromures teke szakosztályának alelnöke, aki 2012 márciusa óta maga is munkanélküli, az együttes többi tagjához hasonlóan.


Share Button
Ennyien olvasták: 527

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.