Központ
2018. június 21. csütörtök, Alajos, Leila

A sakk különleges játék!

Központ szeptember 26, 2013 Sport

A sakk különleges játék!

sakk

Köztudott, hogy a sakk az agy játéka, a kristálytiszta logikára épülő játék, azaz az ész élesítője. A „sakk” szó – amely nemcsak a játékot jelenti, hanem azt a helyzetet is, amikor az ellenfél királya „ütésben van” – a perzsa „shāh” szóból ered, amely uralkodót jelent. A sakk története a legendák világába nyúlik vissza. Az ismert mese szerint egy bráhmin találta fel a sakkot. Jutalmul a rádzsától első hallásra jelentéktelennek tűnő fizetséget kért, mindössze annyi búzaszemet, amennyi a sakktábla mezőire a következő szabály szerint képletesen rátehető: az első mezőre egy, a másodikra kettő, a harmadikra négy, vagyis az előzőnek mindig duplája. Hamar kiderült, hogy ennyi búza nem terem a Földön. A bráhmin így összesen 18446744073709551615 (tizennyolctrillió-négyszáznegyvenhatbilliárd-hétszáznegyvennégybillió-hetvenhárommilliárd-hétszázkilencmillió-ötszázötvenegyezer-hatszáztizenöt) búzaszemet kért – olvashatjuk el a Wikipédián. Marosvásárhelyen jelenleg a legismertebb sakkegyesület az ISK keretén belül működik, ahol az 52 éves Barátosi József-Gábor kezei közül már sok tehetséges sakkozó kikerült és jelenleg is sokan csiszolódnak. Vele készült az alábbi interjú:


– Tanár úr, ön sakkot tanít az ISK-nál. Kik által sajátította el a játékot?

– 1985-ben végeztem el a Testnevelési Főiskolát Bukarestben, majd egy ideig Zilah mellett tanítottam. Időközben a Román Sakkszövetségnél és a Nemzetközi Sakkszövetségnél szakosodtam.

Az ikertestvérem, Tibor országos második volt sakkban az ifiknél (1977-ben Marosvásárhelyen), viszont minket a két másik testvérünknek, bátyáink (egyikük országos 3-ik volt egyetemi bajnokságon, a másik távsakkozott) tanítottak meg a játékra.

Tibornak a fia, Dániel is országos bajnok volt, igaz, az ő teljesítményébe én is besegítettem. Dániel 2006-ban Predeálon három aranyérmet nyert klasszikus, azaz hosszú sakkban, volt EB-n és vb-n is a testvéremmel együtt. Ő egyébként pedagógiát végzett a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen, jelenleg a CSU Ploiesti-nek játszik a Szuperligában.

– Mióta tevékenykedik ön az ISK-nál?

– A rendszerváltás után 1990-ben hazakerültem Szabédra, majd a volt atlétikaedzőm, a néhai Szász Albert kért fel, hogy segítsek be az ISK-hoz, ahová aztán 1996-ban kerültem versenyvizsga után.


– Ügyes, tehetséges sakkozók vannak az ISK-nál, akikről már több alkalommal hallottunk az utóbbi időben, sikeresen szerepeltek különböző hazai és nemzetközi versenyeken. Kérem, mondjon néhány szót a legtehetségesebbekről…

– Sajnos a sakk nem egy mediatizált sportág, de sikereink vannak helyi szinten és nem csak. Két évvel korábban, az akkor 7 éves Ognean Mihnea Ionut iskolás világbajnokunk volt, az idén pedig világbajnoki második lett, emellett megnyerte a megoldásos sakkot az országos bajnokságon, rekordnak számító 11 perc alatt oldotta meg a hat feladványt, amelyre 60 percet adnak, és második lett a klasszikus sakkban, ami a legfontosabb, mert ott dől el, hogy ki megy a világ- és Európa-bajnokságra. Második lett, viszont mindkét nemzetközi versenyre szeretne eljutni. Emellett második lett a gyors sakkban is. Másik kiválóságunk Göllner Blanka, aki 2-ik lett a feladványos sakkban.

A klub keretén belül és a versenyeken inkább feladványos, megoldásos és villámsakkot szoktunk játszani.


– Önnek a gyerekei is sakkoznak, sőt tehetségesek, nemrég Csíkszeredában, a XVI. alkalommal megszervezett Bancpost-kupán is diadalmaskodtak akár csapattársaik. Milyen eredményeket értek el az ISK sakkozói a csíki versenyen?

– Az idén kislányom, Barátosi Krisztina-Henrietta a 10 évesek korcsoportjában nyert egy nívós országos versenyt (fiúk és lányok ellen játszott), Farczádi Hunor a fiúknál ugyanabban a korcsoportban második volt, ezen kívül a nyílt kategóriában Ognean Mihnea Ionuţ 2-ik lett a 12 éves fiúknál, Vasieşiu Victor a 3-ik volt az U15-éveseknél. A versenyen sikeresen szerepeltek Comşa Lucian-Răzvan és a fiam, Barátosi András Dávid is. A felnőttek nyílt versenyét ötödik alkalommal nyerte meg Barátosi Dávid.

Fugulyán Gergely kollegámmal sok tehetséges gyereket készítünk fel, mint például Kelemen Norbertet, Răzvan Lucian-Comşát, Claudiu Graurt, Valentin Nistort stb.


– Jelenleg hány sakkegyesület van Marosvásárhelyen?

– Az ACS Maris 2003 és a ACS Mureş 2004, ők inkább egymás közt játszanak. Utóbbi klub megszűnőben van, inkább versenyeket szerveznek Smaranda Bălăceanu révén, mint például a Maros-kupát, de megszervezik Leco-kupát, sőt, a Maros Megyei Sporthivatal is szervez sakkversenyt, de a Maros Megyei Könyvtár, ahol a gyerekek a helyi könyveket is megismerik, fellapozzák, és jobban megbarátkoznak az olvasással.


– Hajdanán Marosvásárhelyen a sakk nagyobb népszerűségnek örvendett?

– Igen, hiszen a rendszerváltás előtt, a vállalatok keretein belül rendszeresen szerveztek versenyeket, csapatbajnokságokat, emellett városi, megyei szinten is rendeztek találkozókat, több alkalommal voltak zárt versenyek, amelyekre nemzetközi nagymestereket is meghívtak.


– Hogyan látja ön a marosvásárhelyi sakk jövőjét?

– Elsősorban az anyagiaktól függ. Mi nagyon meg vagyunk elégedve az igazgatósággal, viszont nagyon nehezen kapjuk vissza az összegeket, amiket megpályázunk, hiába vannak aláírva a szerződések. Egy EB után két évre kaptuk meg a pénzeket, sok idő telt el az óta. A legjobb gyerekeket, akik a legjobb eredményeket érik el, a klub finanszírozza a tanfelügyelőségen keresztül, de többi gyerekeknek szükséges anyagiak nehezen kerülnek ki.


– A sakk nem egy mediatizált sportág, viszont nagyon nehéz, mert főleg szellemi felkészülésre van szükség. Hogyan lehet ezeket a gyerekeket mindig felkészíteni a versenyekre?

– Nagyon jó a kapcsolatunk, sikerült megszerettetnem velük a sakkot, amit hobbiként űznek, emellett sikerélményük is van. Hamar tanulnak, gyorsan gondolkoznak mind a sakkban, mind az iskolában.

Megjegyzem, a sakk egy különleges játék. Szabályait néhány óra alatt elsajátíthatod és meglehet, hogy egy élet kell hozzá, hogy mesterré válj benne. Minél többet ismersz meg belőle, annál inkább feltárul előtted ennek a csodálatos játéknak a szépsége és bonyolult összefüggései. De munka, szorgalom, akarat és elszántság nélkül, mit sem ér a tehetség!

Share Button
Ennyien olvasták: 468

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.