Központ
2020. augusztus 12. szerda, Klára

A szamurájok szellemének útján haladva

Czimbalmos Ferenc-Attila március 10, 2016 Sport

Bushi Shindo-2

Mint köztudott, a marosvásárhelyi Bushi Shindo önvédelmi egyesület cselgáncs szakosztálya, a szintén helyi Hikaritori Klubbal – amely a Gyerekek Palotájában működik –, a Tiger Budo Sportklubbal – amely a helyi csendőrség keretén belül –, és a mezőszabadi Cseresznyevirág Szamuráj SK-val együtt a legismertebbek városunkban. Előbbi (elnevezése japánról lefordítva a szamurájok szellemének útját jelenti- szerk. megj.), a Dózsa György utcában lévő Fikó autómosoda szomszédságában székel. A klub vezetőedzője a 3 danos Csép Dezső, aki hajdanán a Voința sportklubnál szintén cselgáncsot oktatott, majd sporttanári oklevelet szerzett dzsúdó szakképesítéssel, aztán 2015-ben a balatonfüredi Európa-bajnokságon aranyérmet szerzett a 65–70 éves kategóriában, a 100 kilógrammos súlycsoportban. Vele beszélgettünk.

Csép Dezső. -2

Csép Dezső Európa-bajnok-1
– Mikor alakult a Bushi Shindo önvédelmi egyesület és milyen szakosztályok működnek a klub keretén belül?
– 2010-ben alakult meg a klub, ahol cselgáncsot, kendót (Codruța Recheșan és Molnár Emese) és ju jitsu (Gârbea Ioan) oktatunk. Én cselgáncsoktatóként tevékenykedem a szakosztálynál, a segítőim két egykori többszörös bajnok tanítványom, Romulus Scridon szakképzett edző és Remus Dima.

Csép Dezső sportolóival

Csép Dezső sportolóival

– Értesüléseink szerint a hat év alatt számos hazai és magyarországi versenyen bizonyították képességeiket az önök tanítványai. Mi erről a véleménye?
– Ügyes, tehetséges gyere­kek vannak a szakosztálynál, akik mindegyre je­les­­ked­­­nek a meg­­méret­te­téseken, versenyeken, be­mu­tatókon, ami­re mi, edzők büszkék vagyunk. Elszántan tanítjuk őket, hogy elsajátítsák a cselgáncsot mint önvédelmet, és ügyes sportolókká váljanak, hiszen jó lehetőségek adottak számukra az egyesületnél.

Bushi Shindo-16
– Milyen a hozzáállásuk a mai gyerekeknek?
– Elismerem, hogy hajdanán, a kommunizmus időszaka alatt sokkal elszántabbak voltak a csel­gáncsozó fiatalok, viszont jelenleg a szülőknek is köszönhetően szinte minden anyagi támogatást megkapnak annak érdekében, hogy sikeresek legyenek.

Bushi Shindo-15
– Hajdanán több egyesület létezett Marosvásárhelyen, amelynek dzsúdó szakosztálya is volt. Kérem, említsen meg néhányat…
– A Voința volt a legismertebb, onnan kerültek ki a legjobb és legsikeresebb cselgáncsozók, emellett létezett a Sănătatea, a Sportiskola, az Azomureș is, de Segesváron és Ludason is működött szakosztály.

Bushi Shindo-14
– Ön Kolozsvárról került városunkba. Mikor kezdődött el a cselgáncskarriere?
– Az ottani Universitatea egyesületnél kezdtem el dzsúdózni, amely klub színeiben két országos 3. (1972 és 1973), és egy 2. helyezést értem el (1971-ben). Időközben Marosvásárhelyre kerültem, ahol a Voința sportklub keretén belül edzősködtem.

Bushi Shindo-13
– Kik a legsikeresebb cselgáncsozók, akik az ön kezei alól kerültek ki?
– Sok ismertebb sportoló ért el jó eredményt, mint például Varga András, aki 1983. március 20-án Belgrádban ifi balkáni címet nyert a 86 kilós súlycsoportban, aztán 1984-ben Pataki és Fanghi, 1986-ban Balogh István, 1988-ban szintén Pataki István ifjúsági országos bajnok lett. Megemlíthetem, hogy 1981-ben a helyi Varga B. és Varga A. felnőtt országos bajnoki címet nyert a 83 kilógrammos súlycsoportban Aradon.

Bushi Shindo-11
– Ön a 2015-ös Maros Megyei Sportgálán különdíjat kapott azért, mert a tavaly nyáron a veteránok számára kiírt cselgáncs Európa-bajnokságon aranyérmet szerzett. Kérem, meséljen néhány dolgot a rendezvényről…
– A versenyre a magyarországi Balatonfüreden került sor. Ha nehezen is, de sikerült diadalmaskodnom a súly- és korcsoportomban, habár nem volt könnyű, hiszen jól felkészült versenyzők ellen léptem tatamira. Először a magyar Szabó Ferenc, majd az ukrán Georgij Pisnyak, végül a német Eberhard Hoeppner ellen diadalmaskodtam. Fontos, hogy a csapattársaim is jó eredményeket értek el, hiszen Tordai Levente a +100 kilogrammos súlycsoportban 5. lett, míg a 100 kilós kategóriában a szintén helyi Gicu Zăbală a 11. helyezést érte el. Egyébként az európai méretű versenyen 35 ország 572 (485 férfi és 87 női versenyző) dzsúdósa vett részt, Románia csapata a 20. helyen végzett.

Bushi Shindo-4
– A 2015. szeptember 24–27-e között Amszterdamban megrendezett világbajnokságon miért nem vett részt?
– Sajnos az anyagiak hiánya miatt nem volt lehetőségem, de remélem, hogy a közeljövőben más európai és világbajnoki rendezvényeken ott lehetek, főleg, ha azt Romániához közel rendezik meg.

Bushi Shindo-12
– Azon szülők, akik önvédelem tanításra szeretnék beíratni a gyerekeiket a Bushi Shindo SK-hoz, mikor vihetik nebulóikat edzésekre?
– Minden hétfőn, szerdán és pénteken 18-20.30 óra között a gyerekeknek, 20.30-21 óra között a felnőtteknek tartunk csel­gáncs­edzést, kedden és csütörtökön 17-18 óra között kendó, 18-19 óra között gyerekeknek, míg 19-20.30 óra között a felnőtteknek  ju-jitsu edzéseket.


judoA cselgáncs a 19. század végén kialakult japán küzdő­sport. Jellemzői a test-test elleni harc, az ellenfél földre dobása, gáncsolása, földön való leszorítása, karjának feszítése, illetve az ellenfél fojtó fogással való ártalmatlanná tétele – írja a Wikipédia.
Romániában 1928-ban Heishichi Ishiguro honosította meg a dzsúdót, ő a többdanos dzsúdzsucu mester, Jigoro Kano tanítványa volt. Kano, a harcművészeti ismeretei alapján megalkotta a ma dzsúdóként ismert küzdősportot.


Share Button
Ennyien olvasták: 1037

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.