Központ
2020. június 05. péntek, Fatime, Fatima

A vár legjobb íjászai

Czimbalmos Ferenc-Attila május 26, 2017 Sport

Mátéfi Péter céloz, az érdeklődő gyerekek figyelnek

Május 20-án szombaton délelőtt a marosvásárhelyi várban, a Múzeumok éjszakája részeként második alkalommal szervezte meg A vár legjobb íjásza elnevezésű nemzetközi versenyt a Marosszéki Íjászok egyesülete, amelyen több romániai és anyaországi versenyző vett részt. A megmérettetésről Mátéfi Péterrel, a Marosszéki Íjászok egyesület vezetőjével beszélgettem.

– Milyen volt a verseny?
– Sikeres és érdekes, hiszen sok kiváló íjász vett részt a megmérettetésen, akik pontosan céloztak a célpontokra. Köszönettel tartozunk Soós Zoltánnak, a Maros Megyei Múzeum igazgatójának, aki támogatott a rendezvény megszervezésében.

Kiállított íjak a varfal előtt

– Honnan érkeztek az íjászok?
– A versenyzők többek közt Gyergyószentmiklósról, Csíkszeredából, Csíksomlyóról, Barótról, Székelyudvarhelyről, Alsósófalváról, Gyulafehérvárról meg Magyarországról (Nyíregyháza és Kecskemét környékéről) jöttek el a versenyre. Marosvásárhelyről a Marosszéki Íjászok és a Șoimii de Mureș csapatai vettek részt. Ez már a harmadik idei versenyünk, legközelebb június 10-én Nyárádszentsimonban tartjuk a Kakasvész elnevezésű hagyományos íjászversenyt, aztán június 24-én lesz a nyári napfordulós vetélkedőnk, majd augusztus 12-14 között a magyarországi Bugacon veszünk részt a VII. Ősök Napja-Kurultáj rendezvényen, ahol a hun ajkú és hun testvérnépek íjászai vetélkednek, végül szeptember 9-én lesz a Phoenix-próba, amely versenyre a Kishegyszőlőben kerül sor, utóbbi is hagyományos rendezvényünk. Amúgy, nemrég Kecskeméten voltunk a testvércsapatunknál, a hagyományos Hírös Kupán.

Kézműves foglakozás

– Mióta lendült fel Marosvásárhelyen az íjászat?
– Hajdanán a Mureșul, a Voința és a Sănătatea klubnak komoly íjászegyüttese volt, amelyek versenyzői számos országos versenyen indultak. A mi klubunk 2009 óta működik, 2016 óta Marosszéki Íjászok (először Reflex Íjász­klub néven működött) néven tevékenykedünk. Itt meg kell említenem Salamon Csongor alelnök, Szabó Ádám titkár és Szabó Péterfi Attila pénztáros, valamint Böjte Bayer Barna vezetőségi tagunk ádáz munkáját, akik mindig oroszlánrészt vállalnak a szervezésben.
Fontos tudni, hogy családként összetartunk, számomra a magyarságom megélése ezt jelenti, és örvendünk, hogy sikerült felélesztenünk az íjászatot városunkban és egyre többen csatlakoznak a magyar hagyományos íjászathoz, amit mi képviselünk. Köztük vannak csigás-, vagy vadász reflex-íjászok is, akik eljárnak hazai és magyarországi versenyekre.

Itt az íjam, de célba ér!

– Tevékeny az egyesületük, hiszen az idén már több, íjászattal kapcsolatos rendezvényt szerveztek. Kérem, beszéljen ezekről röviden…
– A vár legjobb íjásza elnevezésű nemzetközi versenyünk idén már a harmadik hasonló verseny, emellett nemrég vendégül láttuk Mónus József többszörös világrekorder tradicionális távlövő íjászt, aki épp itt, a középkori várban tartott rangos előadást, emellett városunkba látogatott a minap a turáni egyesületet is, vezetője, Biró András Zsolt a Kultúrpalota kistermében nagyon szép előadást tartott a hunokról, a magyarok eredetéről.

Így biztosan célba lő a kíváncsiskodó

– Mennyire drága sportág az íjászat?
– Egy sportág sem kiadásmentes, így az íjászat sem, viszont az indulásnál kell befektetni a kellékekre (pl. egy íj 500 és 1000 lejbe kerül, a nyílvesszők 20-45 lej között változnak). Ha jó íjat veszel, akkor nem olyan rettentően nagyok a kiadások, viszont a versenyekre eljutni, az már kiadás.

Esküvői fotóra is sor került a nyílverseny idejében

– Önnek milyen kötődése van az íjászathoz?
– Én világéletemben szerettem az íjászatot, gyerekkoromban fűzfavesszőből íjakat készítettem, spárgával kötöttem át a széleit és nádnyílvesszőket használtam. 2004-ben kerültem közelebbi kapcsolatba az íjászattal, amikor a Csíksomlyói búcsún láttam a csíksomlyói lovasíjászok bemutatóját, akkor volt Romániában a bemutatója az István, a király rockoperának. Azóta hódolok az íjászatnak, 2005-ben megvettem az első íjamat is. Amúgy ez nagyon szép sportág, bárkinek ajánlom!

Szabó Ádám, a Marosszéki Íjászok egyesületének titkára a következőket mondta el a próbákról:
,,A rendezvényen 9 lövéspróba után pontoztunk: a várrom tetejéről egy kartonra rajzolt farkasra kellett lőnünk, aztán egy kötéllövés következett, amelynek az alján egy harang csüngött, azokat kellett elkapni. Utána egy körbeforgó, nagyon technikás lövés következett, ahol a mozgó célpontot egy résen keresztül kellett eltalálni, majd egy lóbáburól kellett lövést leadni egy vitézre, aztán a karzatlövés volt soron. Utána egy gyorsasági lövés jött, amikor 20 másodperc alatt minél többet kell belőni a célpontba. Mindezek után egy térdelő lövés következett, amikor egy elfordított ablakon keresztül lőttek a versenyzők, majd egy hárompozíciós (szemből, térdről és hátulról visszafordulva) lövés által bizonyítottak a versenyzők, végül egy dobókorongos fix lövés után a céltáblába kellett belőni a nyílvesszőket. Megjegyzem, hogy a lövéspróbákat mi határoztuk el” – mondta el Szabó Ádám.

A június 10-én Nyárádszentsimonban sorra kerülő íjászversenyről a Marosszéki Íjászok titkára, versenyzője a következő információkkal szolgált:
– A Kakasvész elnevezésű íjászversenyen részt vesz a Kurultáj csapata is, vagyis a Turáni Hagyománykeltő Egyesület is, ők is teljesen berendezett jurtával jönnek Nyárádszentsimonba, ahol harci bemutatót tartanak, de egy hagyományos, régimódi menyegző is lesz, ami kézműves foglalkozással és vásárral lesz egybekötve. Sőt, mini jurtafalut is felállítanak, emellett életfa kiállítást is szerveznek – mondta el Szabó, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a közeljövőben a Marosszéki Íjászok Egyesülete – amely mintegy 22 főt számlál, de versenyeken 30-40 fő is részt vesz – , igyekszik iskolákba és különböző más rendezvényekre is eljutni, ahol az íjászatot meghonosíthatják, de fő céljuk, hogy gyerekekkel is megismertessék ezt a szép, hagyományokkal rendelkező sportágat Maros megyében.

A Marosszéki Íjászok Egyesület legsikeresebb eddigi tagja Móréh Tamás elemi iskolás diák, aki március 29- április 1. között a Cheile Gradiștei-i íjász világbajnokságon a gyerek kategóriában aranyérmet szerzett különböző távolságokról leadott fix lövésnemekben. Tamás édesapjától tanulta az íjászatot, aki hajdanán ennek a sportágnak hódolt Vásárhelyen, amatőr szinten, s jelenleg a Marosszéki Íjászok Egyesület tagja.


Györfi Sándor

A versenyen nézőként jelen volt a jelenleg 80 éves egykori marosvásárhelyi íjász, Györfi Sándor, aki a hetvenes és nyolcvanas években a vásárhelyi íjászat egyik legkiemelkedőbb képviselőjeként tartanak számon:
– 1986-ban a jobb megélhetés reményében disszidáltam Romániából, de a határon elkaptak, így jó ideig az egykori Jugoszláviában voltam lágerben. Idővel kiváltott engem is az Egyesült Államok, ahol 30 évig éltem, ott él a gyerekem. A minap végleg hazatértem Marosvásárhelyre, ahol egykoron 16 évet íjaztam versenyszerűen, a hajdani Știința (Tudomány) klubnál kezdtem, majd a PTTR (Postás) egyesületeknél folytattam, jó eredményeket értem el, de időközben egy fémipari gyárban dolgoztam munkásként. Annak idején mi mint íjászok, egy íjjal csak egy álló pontra lőttünk bizonyos távolságokról, jelenleg csak csodálkozom, hogy hány féle lövésfajta létezik – mondta el Györfi, aki a legelső vásárhelyi teremviadal férfi győztese volt 1969-ben.
A Vár legjobb íjásza elnevezésű versenyen egyébként a nézők is kipróbálhatták az íjászatot, illetve kézművesfoglalkozás is volt.


Íme a díjazottak:

Hagyományos, felnőtt férfi kategória – Salamon Csongor (Marosszéki Íjászok) – 76, 3 pont
Hagyományos, ifjúsági férfi kategória – Hegedüs Balázs (Marosszéki Íjászok) – 56 pont
Hagyományos, gyerek kategória – Moréh Tamás (Marosszéki Íjászok) – 68 pont
Vadászreflex, felnőtt kategória – Dorel Bozac (Șoimii de Mureș) – 53, 7 pont
Vadászreflex, ifjúsági férfi kategória – Biró Milán (Szirtisas) – 53, 7 pont
Vadászreflex, gyerek kategória – Călin Bozac (Șoimii de Mureș) – 18,7 pont
Vadászreflex, felnőtt férfi kategória II. – Koblos Gyula (Marosszéki Íjászok) – 72 pont
Hagyományos, felnőtt női kategória – Vajda Kinga (Șoimii de Mureș) – 38 pont
Hagyományos, ifjúsági női kategória – Buzsa Márta (–) – 34.3 pont
Vadászreflex, felnőtt női kategória – Bianca Mihai Blaga (Șoimii de Mureș) – 52 pont
Vadászreflex, ifjúsági női kategória – Kovács Petra (Șoimii de Mureș) – 54,3 pont


 

Share Button
Ennyien olvasták: 986

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.