Központ
2020. november 24. kedd, Emma

A városnak szüksége van az élsportolókra

Központ május 18, 2012 Sport

CSikizsA városnak szüksége van az élsportolókra

Interjú Csíki Zsolttal, a marosvásárhelyi Szász Adalbert Sportlíceum igazgatójával, aki a Központnak elemezte egyéves igazgatói tevékenységét, s az időközben elért megvalósításokat, eredményeket.

 

– Igazgató úr, alig több mint egy éve tölti be az igazgatói tisztséget. Hogyan értékeli az elmúlt egy évet?

– Számomra az egy év hamar eltelt, hisz a napi munkában gyorsabban telik az idő. Maximalista beállítottságú vagyok, aminek persze megvannak a jó és a kevésbé jó oldalai.

Ha valamit elvállalok, akkor azt szeretem a lehető legjobban elvégezni. Az elmúlt egy év alatt sikerült több tervet megvalósítani, vannak dolgok, amelyek jelenleg a megoldás folyamatában vannak, de egyes teendőket sajnos nem lehet hirtelen elintézni, bármennyire is szerettem volna. Amikor átvettem a Sportlíceumot teljesen más felfogásban terveztem felépíteni azt az iskolán belüli piramist, amit szeretnék. Az egy év még kevésnek bizonyult ahhoz, hogy megvalósíthassuk.

– Mit  valosítottak meg eddig?

– Rögtön példaként fel is hozom a kézilabdát. Amikor igazgató lettem, a legfontosabb az volt, hogy kialakítsuk az összes korcsoportot. Sok évig, az anyagiak hiánya miatt is, megszabták, hogy például a junior I. korcsoport megmaradt, viszont megszűnt a junior II. és III. korcsoport. Én kiharcoltam, hogy az I-től az V-ig minden korcsoport megmaradjon, hiszen ha az idén van junior I-es korcsoportom és nincs junior II-es, akkor jövőben sincs junior I-es. Nem mindegy persze, hogy két korcsoport, vagy éppenséggel öt korcsoport számára kell megteremteni az anyagiakat. Az anyagiak mellett természetesen több időre, energiára, tárgyalásokra és megértésre is szükség van. És meg kellett értetni az illetékesekkel is, hogy miért szükséges ez a gyökeres változás.

– Gondolom, a szülők is örvendtek az elképzelésnek. Támogatták az ötletet?

– Persze, bár a szülök sajnos nem mindig voltak kellőképpen informálva a gyermekük iskolai (beleértve a sportot is) felkészüléséről. Borzasztó téves mentalitás övezi őket, nagyon el vannak szakadva a valóságtól. A mai rohanó világban, a szülők reggeltől estig hajtanak, dolgoznak, gürcölnek az anyagiak megteremtése érdekében, a szülőértekezletekre nem mindig tudnak elérni. Az egész országban mintha csak a foci lenne. A magánkluboknál történik meg, hogy a szülök nagy része nem is tudja, milyen felkészültségű az edző, milyen képesítése van, milyen edzésmódszerekkel dolgozik. Ők kifizetik a 8-12 éves gyerekeik után a havi összeget, viszik és hozzák az edzésekre, de ez még nem elég ahhoz, hogy a gyerekük tanuljon, fejlődjön. S persze nagyon fontos, főleg a pubertás korban, a gyermekek pszichológiai felkészülése is, ami a tanár, edző felkészülésétől függ.

– Ezt úgy értsem, hogy a Sportlíceumban hozzáértőbb és jobban felkészült edzők, tanárok foglalkoznak a gyerekekkel, mint a magánkluboknál, és ennek a szülők nagy része nincs tudatában?

– Igen, határozottan állítom, hogy jelenleg nincs a megyében olyan magán sportklub, egyesület, ahol az edzők jobb képesítéssel rendelkeznek, mint a Sportiskolánál. Itt egy tanárnak egyetemi végzettsége, mesterije van, nem pedig egy néhány hónapos kiképzése. Nálunk nem a mennyiség, hanem a minőség számít elsősorban. A másik fontos dolog az, hogy a Sportiskolánál a 7-12 éves gyerekeknek nem annyira fontos az eredmény, abban a korban az alapokra kell fektetni a hangsúlyt. A 12-16 éves korosztályt már hatjuk egy kicsit, hogy ők 16-18 éves korban, amikor már bekerülhetnek egy komolyabb csapatba, akkor a csúcson legyenek. Egy magánklubnál, ahol a hirtelen eredmények a fontosak, ott már hajszolják a 7-12 éves gyerekeket, akik rövid időn belül kiégnek.

– Csíki Zsolt abba az iskolába járt, amelyet most igazgat. Aztán labdarúgóként megfordult az egykori ASA-nál, majd a B-osztályos szecselevárosi Precizia, a brassói Romradiatoare, a Tractorul színeiben is szerepelt. A sportpályafutása alatt szerzet tkapcsolatait sikerült-e kamatoztatnia igazgatóként is?

– Én mindent elkövettem és ezentúl is megteszem, hogy ezt az iskola javára kihasználjam. El kell ismernem, több alkalommal kértem és kaptam segítséget, támogatást. Ugyanakkor örvendek, hogy mi, tanárok a szülők bizalmát és támogatását is élvezhetjük.

– Jelenleg milyen korosztályú labdarúgókat edz, és milyen eredménnyel?  

– Egy U-15-ös korosztályú gyerekcsapatot edzek már négy éve, akikkel valóban már több sikerben volt részünk. Heti tíz óra edzést tartok velük, szombaton vannak a mérkőzések. Sok tehetséges játékos alkotja a 22-es keretet, egyikük bekerült a Hagi Akadémiára. A tavaly alakult egy vegyes csapat is, amelynek három nyolcadikos lány és három, ötödikes fiú volt a tagja, velük sikerült megnyernünk az első alkalommal megrendezett hasonló felépítésű focitornát.

– Melyek voltak a legfontosabb eredmények, amiket ez elmúlt egy év alatt az iskola sportolói elértek?

– A BC Muressel és főleg Szalkay úrral való jó kapcsolatomnak köszönhetően, tavaly áprilisban sikerült visszahoznom a 13-15 éves korosztályú kosárlabdázó gyerekeket, akik jelenleg LPS néven szerepelnek újra. Egy hónap múlva az U 15-ös korosztály országos ezüstérmet, míg az idén aranyérmet nyert. Az U 13-as korcsoport ezüstérmes lett a Marosvásárhelyen megrendezett országos döntőn.

Amúgy a BC Muressel, a FCM-vel meg a Muresul klubbal igen jók a kapcsolataink. Mi az említett kluboknak neveljük a tehetségeket, hiszen a 18 éves sportoló, aki kikerül a Sportlíceumból szabadon igazolhat bárhová. Ha négy év alatt ezekből a gyerekekből legalább egy jó képességű, tehetséges sportoló kikerül, akiből élsportoló válik az nekünk már komoly elégtételt jelent. A jövőre nézve az a célunk, hogy évente mind munkában, mind eredményekben előre lépjünk.


Share Button
Ennyien olvasták: 441

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.