Sport

A vásárhelyi lábtenisz történetéről

A fotbaltenis.5mp.eu. marosvásárhelyi honlap szerint városunkban már a múlt évszázad hatvanas és hetvenes éveiben lábteniszeztek, más információk szerint már az ötvenes évek elején sok gyermek és felnőtt kedvenc időtöltése volt, melyet inkább az egykori Május 1 strandon játszották.

Lábtenisz egykoron Marosvásárhelyen a Május 1. strandon / fotó: erdelyma.ro

Amikor felépítették a Május 1 uszodát és strandot a Kárpátok sétányán, a hivatalos átadás alkalmával avatták fel a kibetonozott, felfestett, fából készült „háló”-val ellátott lábtenisz-pályát is, melyet a strandolók és a sportolók szabadon használhattak, így aztán nem csoda, hogy állandóan foglalt volt. A játékosok között voltak gyerekek, teljesen „amatőr” felnőttek, de elsősorban a strandra naponta kijáró, a Maros klub úszói és vízilabdázói vették igénybe, ők „profi-szinten” művelték ezt a sportot, de mellettük az AS Armata labdarúgócsapat tagjai is hódoltak ennek a sportágnak.

A rendszerváltás után egy gyorsabb és technikásabb stílusú játékosgeneráció bontogatta szárnyait a Víkendtelepen, az Elektromaros víkendházának, meg a cukorgyár víkendházának pályáján, aztán a MOGYE meg az építészeti iskola termében.
2000 után több helyi amatőr lábtenisz-versenyet szerveztek, legfőképpen a Marosvásárhelyi Napok keretén belül, ugyanakkor több vásárhelyi lábteniszezőt más városban – Kolozsváron, Sepsiszentgyörgyön, Nagyváradon, Szat­márnémetiben, Tordán – szervezett amatőr versenyeken is díjaztak nyílt és öregfiúk (old-boys) kategóriákban.

A 2005-ös nagyváradi lábtenisz Európa-bajnokság ízelítőt adott a nemzetközi lábtenisz magas színvonaláról, impulzusként hatva a hazai amatőr játékosok stílusára. A lábtengó a gyerekek és fiatalok körében napjainkban nagy népszerűségnek örvend Marosvásárhelyen, hiszen 2010-ben a GMA Sportklub keretén belül megkezdődött a 12-14 éves korosztály oktatása is, de leginkább a Víkendtelepen kialakított lábtenisz-pályán a strandolók, a ki­kapcsolódásra vágyók cso­dál­hatják meg a sportág szépségét.
A nemrég megrendezett első, helyi szabályok szerint lezajlott lábtenisz-verseny, ugyanakkor a jelenlegi versenysorozat csak hab a tortán, amely a helyi lábtenisz fellendülését bizonyítja.

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.