Központ
2020. szeptember 25. péntek, Eufrozina, Kende

A vásárhelyi tollaslabda kiemelkedő alakja

Czimbalmos Ferenc-Attila december 18, 2014 Sport

Stich Erika tollaslabda

A 47 éves Stich Erika (december 15-én ünnepelte születésnapját) a vásárhelyi tollaslabda történetének a legkiválóbb képviselője. 12 évesen kezdett el tollaslabdázni a helyi Pionírháznál, ahol Demeter Zoltán edző kezei között formálódott, majd a néhai Czirjék Gyula edzte.

Idővel háromszoros román női egyes bajnok lett (1991, 1993, 1995), majd háromszor nyert országos bajnoki címet női párosban (1991-Liliana Soveja-, 1992-Cozma Csilla-, 1995-Daniela Timofte oldalán) és vegyes párosban (1993-ban Balázs Imrével közösen).
Az 1996 óta az olaszországi Palermóban élő Stich Erikával pályafutása kezdeteiről, eredményeiről, a tollaslabda jelenlegi marosvásárhelyi helyzetéről és nem utolsósorban a családjáról beszélgetett minap a Központ sportszerkesztője:
– Kedves Erika, isten éltesse sokáig! Hol és mikor kezdett el sportolni, melyik egyesületnél?
– Köszönöm. Öt évesen kezdtem el úszni a Sportiskolánál, itt 11 éves koromig folytattam, de sajnos abba kellett hagynom, mivel szívproblémával küszködtem, amit egy évig kezeltek, és utána már nem sikerült utolérnem magam. 12 évesen kezdtem el tollaslabdázni a Pionírháznál, majd az Elektromarosnál folytattam.
– Miért épp a tollaslabdát választotta és nem más sportágat?
– Tulajdonképpen, amíg az egyéves kezelésen voltam, nem gondoltam semmi más sportágra, csak a tollaslabdára. Egy nap véletlenül épp a házunk előtt járt el Róth István hajdani csapattársam, aki megkérdezte tőlem, hogy nem szeretnék-e tollaslabdázni. Én igent feleltem, habár nem tudtam, hogy mennyire különbözik a tollaslabda az úszástól.
Az első edzőm Demeter Zoltán sporttanár volt, aki felértékelte a képességeimet és hitt bennem, majd utána a néhai Czirjék Gyula volt az edzőm. Mindkét egykori edzőmnek nagyon sokat köszönhetek.
– Marosvásárhelyen a tollaslabda is, mint annyi más sportág, kihalóban van. Mi erről a véleménye?
– Sajnos sokan abbahagyták a tollaslabdát, mert nincs vezetőjük, edzőjük, aki tiszta szívből irányítaná őket. Azt tudom, hogy a régi csapattársaim hetente kétszer-háromszor játszanak még, de csak hobbi szinten.
– Mikor, milyen okból hagyta el az országot?
– A jobb megélhetés reményében hagytam el az országot. Mivel én Ceaușescu idején már többször jártam külföldön, fel tudtam mérni a különbséget, és ezért határoztam így. Szicíliában, Palermóban telepedtem le, ahol volt egy hajdani marosvásárhelyi tanítványom, Hamza Csaba. Idővel ő lett a férjem…
– Ott milyen eredményeket ért el?
– 2000-ben és 2005-ben női egyes bajnok, 2001-ben Allegrini Agnese oldalán, majd 2005-ben, 2009-ben, 2010-ben és 2011-ben Panini Federicával közösen lettem női párosban olasz bajnok.
1995-2010 között az A.S.D. Mediterranea együttes edzőjeként kilenc első osztályú bajnoki címet szereztünk, 225 nemzetközi kitüntetésben és 444 regionális kitüntetésben volt részük az általam edzett sportolóknak.
2010 óta a junior korosztályában több regionális címet és két olasz bajnoki címet nyertek a sportolóim, emellett 18 érmet értek el az olasz bajnokságban. 2000-ben, 2001-ben, 2005-ben, 2009-ben és 2010-ben olasz bajnokok lettek a felnőtt tanítványaim, emellett részt vettek az Európa-kupában és az Azur-kupában (Uber Cup) is. Megjegyzem, hogy Olaszországban több tollaslabda továbbfejlesztő kurzuson is részt vettem.
– Jelenleg milyen kötődése van a tollaslabdához?
– Edzősködöm két egyesületnél, az egyik az első ligás SSV Eppan/Kaltern csapata. Kb. 100 gyerekkel dolgozom. Ezelőtt három évig Milanóban éltünk, ahol a férjem az olasz válogatott edzője volt.  Ami engem illet, még játszom, de nincs sok időm edzeni, sajnos.
– Marosvásárhelyre mennyire gyakran jár?
– Minden évben egyszer hazajövök meglátogatni a szüleimet meg a barátaimat, akikkel tartom a kapcsolatot. Gyakran visszaemlékszem a gyerekkoromra, ami nagyon szép volt. Jelenleg is egy olyan városban lakunk, ami hasonlít Marosvásárhelyre. A tollaslabda nagyon sokat segített nekem, hozzájárult edzőként elért itteni sikereimhez. Olaszországban a gyerekekkel értem el a legjobb eredményeket, ennek köszönhetően a tollaslabdából itt meg tudok élni. Mellette dolgozom, van egy saját cégem, tollaslabda felszereléseket értékesítek (Victor, Forza, Yonex).
– Kikkel tartja a kapcsolatot az egykori marosvásárhelyi csapattársak közül?
– Szilágyi Zsolttal és Vasile Șipossal gyakran beszélgetek, de több, egykori romániai csapattársammal is tartom a kapcsolatot.
– Kérem, meséljen néhány szót a családjáról…
– Van egy 11 éves lányunk, aki tollaslabdázik és az ő korosztályában a legjobb. A férjem is edzőként dolgozik Bolzánóban a Südtirol Badminton Akadémián.

Share Button
Ennyien olvasták: 949

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.