Sport

A Viitorul a bajnok, de óv a FCSB

fotó: www.gsp ro

A román élvonalbeli bajnokság felsőházi rájátszásának utolsó (10.) fordulója óriási izgalmakat hozott, hiszen a FCSB, a Viitorul és a Dinamo is versenyben volt a bajnoki címért.

fotó: www.gsp ro

Gheorghe Hagi egykori román futball-legenda együttese, az ovidiui FC Viitorul nyerte a román labdarúgó-bajnokságot, mely páratlanul izgalmasan végződött. A bizonytalanságnak az oka, hogy a második helyezett FCSB megtámadta az eredményt a Lausanne-i portbíróságon, ugyanis a román bajnokságot szervező Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) két évvel korábban, a rájátszásos lebonyolítási rendszer bevezetésekor nem pontosította, hogy melyik egymás elleni eredmények számítanak. Így csak most, az utolsó forduló napján adott ki egy közleményt, miszerint csak a felsőházi rájátszásban (play-off) lejátszott találkozók eredményei számítanak. A liga értelmezésében a rájátszás annak ellenére egy új, külön bajnokságnak számít, hogy az alakulatok továbbviszik az alapszakaszban szerzett pontjaik felét. Márpedig a rájátszásban a Viitorul négy pontot szerzett a FCSB ellen (3–1 és 1–1).

fotó: www.gsp ro

Az utolsó fordulóban a FCSB már az első félidőben három gólt szerezve nyert az USK Craiova ellen, míg a Viitorulnak csak a 65. percben, Iancu büntetőből szerzett góljával sikerült megtörnie a Kolozsvári CFR ellenállását.

A jogvita ellenére a Viitorul és a FCSB is a Bajnokok Ligája selejtezőjében indulhat, míg az Európa-ligában a Dinamo, az USK Craiova és az Astra Giurgiu képviseli majd Romániát a következő idényben, mivel a CFR tartozásai miatt nem szerepelhet a nemzetközi kupákban.

A konstancai székhelyű, ám mérkőzéseit a város vonzáskörzetében található 11 ezer lakosú Ovidiuban játszó Viitorul rövid fennállása során először lett román bajnok, a csapatot egyébként Gheorghe Hagi, a román futball legnagyobb legendája alapította 2009-ben, és többnyire saját nevelésű, fiatal labdarúgókból álló kerettel verekedte fel magát a harmadosztálytól egészen a bajnoki címig.

A Hagi Akadémia felnőtt csapata öt éve szerepel az 1. ligában, és sikerét főleg az alapszakasz megnyerésének köszönheti (az alapszakasz 26 fordulójában négy ponttal gyűjtött többet a FCSB-nél és tízzel többet a Dinamónál): a rájátszásban ugyanis mindkét bukaresti együttes, a FCSB (20) és a Dinamo (19) is több pontot szerzett, mint az egy személyben tulajdonos és edző Gheorghe Hagi alakulata (18).

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.