Központ
2017. november 25. szombat, Katalin
Eső valószínű
Ma
Eső valószínű
Borús
Holnap
Borús
Eső valószínű
Hétfő
Eső valószínű

Alina Dumitru Marosvásárhelyen épült fel sérüléséből

Központ október 18, 2012 Sport

Adumitru

Alina Dumitru Marosvásárhelyen épült fel sérüléséből

Szombat délelőtt, a marosvásárhelyi Sportcsarnokban került sor a második alkalommal megrendezett Mureşul Kupa cselgáncsversenyre, amelyet a helyi Samuraii Florii de cireş cselgáncsklub, a Maros Megyei sporthivatallal, a helyi tanáccsal és a CIS Gaz céggel közösen szervezett meg. A versenyen több tíz hazai és külföldi cselgáncsklub, mintegy 400, U 7, U9, U 13 és U 15 korosztályú sportolója lépett tatamira, akik a nemzetközi cselgáncs föderáció szabályai szerint harcoltak egymás ellen.  A rendezvényen díszmeghívottként jelen volt a kétszeres olimpiai bajnok arany- és ezüstérmes, háromszoros világbajnoki bronzérmes és nyolcszoros Európa-bajnok aranyérmes Alina Dumitru, valamint a 2012-es londoni olimpiai ezüstérmese, Corina Căprariu is. Mindketten a cselgáncsot jöttek népszerűsíteni megyénkben is.  Előbbi, villáminterjút adott a Központnak is:

– Örvendetes dolog, hogy ennyi tehetséges, hazai, fiatal cselgáncsozót láthattam ma Marosvásárhelyen, akik az idő múlásával, rengeteg munkának és elszántságnak köszönhetően a nyomdokaimban haladhatnak. Jóleső érzés látni őket a küzdőtéren.

– Mint értesültem róla, ön az utóbbi időben több alkalommal volt Marosvásárhelyen, utoljára három héttel ezelőtt, amikor a román testépítő bajnokságra is sor került. Mi ennek az oka?

– Valóban, akkor is Marosvásárhelyen tartózkodtam a verseny napján. Egy ideje egy helyi, ismert magánklinikán épülök fel kulcscsontsérülésemből. Bevallom, a barátom, leendő férjem is marosvásárhelyi illetőségű. Ő a szóban forgó klinika egyik kinetoterápiás kezelője, és neki köszönhetően megismertem Marosvásárhelyt, amelyet egy gyönyörű városnak tartok, ahová mindig szívesen jövök vissza.

– Több sajtóorgánumban említette, hogy felhagy a cselgánccsal. Valóban így van?

– Valóban ez év decemberében számomra is fontos lépést kell meghoznom, ami a sportkarrieremet illeti. Az igazság az, hogy az utóbbi időben sérülések is sora ért, a felépülés komoly stresszel jár, de bármilyen döntést is hoznék, a családom támogatását magaménak érzem.

– Gondolt már arra, hogy milyen lesz az élete cselgáncs nélkül?

– Egyelőre a Steaua sportklub alkalmazottja vagyok, akár az egyesületnél, vagy a Román Cselgáncs Szövetségnél szívesen vállalnék munkát, ha erre persze felkérnének. 18 évig a cselgáncs mellett voltam, úgy érzem, itt az idő, hogy családot alapítsak, több időt kell fordítanom magamra is.

– Ma több száz ifjú cselgáncsozónak adott aláírást a Sportcsarnokban, fényképeket készítettek, meglepően türelmes volt ez idő alatt. Mindezt a cselgáncsoktatásnak köszönheti?

– Persze, a judo nemcsak a gyorsaság, meg a technika híveinek a sportága, ebben a sportágban lélektanilag keményen fel kell készülni. E nélkül én sem lehettem volna élsportoló. S nem utolsó sorban, nagyon szeretem a gyerekeket, hiszen a gyerekkor életünk talán legszebb korszaka, ami részben hiányzott nekem, hiszen 12 éves korom óta az edzések, a felkészülések, edzőtáborok töltötték ki életem.

– Irigylésre méltó sportpályafutás van ön mögött, hiszen minden nagy világversenyen nyert érmet. Hány éremmel is büszkélkedik Alina Dumitru?

– Hát, ha összeszámolnám az ifjúsági korosztályban elért érmeim, nagyon sok lenne…

Csak olimpián, világ- és Európa-bajnokságokon 15 érmet szereztem, és mindegyik nagyon kedves számomra. Én a cselgáncsnak köszönhetően bejártam a világot, sikeres, elismert, mások által tisztelt ember lettem, amire igen büszke is vagyok.


Share Button
Ennyien olvasták: 207

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.