Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

Alina Dumitru Marosvásárhelyen épült fel sérüléséből

Központ október 18, 2012 Sport

Adumitru

Alina Dumitru Marosvásárhelyen épült fel sérüléséből

Szombat délelőtt, a marosvásárhelyi Sportcsarnokban került sor a második alkalommal megrendezett Mureşul Kupa cselgáncsversenyre, amelyet a helyi Samuraii Florii de cireş cselgáncsklub, a Maros Megyei sporthivatallal, a helyi tanáccsal és a CIS Gaz céggel közösen szervezett meg. A versenyen több tíz hazai és külföldi cselgáncsklub, mintegy 400, U 7, U9, U 13 és U 15 korosztályú sportolója lépett tatamira, akik a nemzetközi cselgáncs föderáció szabályai szerint harcoltak egymás ellen.  A rendezvényen díszmeghívottként jelen volt a kétszeres olimpiai bajnok arany- és ezüstérmes, háromszoros világbajnoki bronzérmes és nyolcszoros Európa-bajnok aranyérmes Alina Dumitru, valamint a 2012-es londoni olimpiai ezüstérmese, Corina Căprariu is. Mindketten a cselgáncsot jöttek népszerűsíteni megyénkben is.  Előbbi, villáminterjút adott a Központnak is:

– Örvendetes dolog, hogy ennyi tehetséges, hazai, fiatal cselgáncsozót láthattam ma Marosvásárhelyen, akik az idő múlásával, rengeteg munkának és elszántságnak köszönhetően a nyomdokaimban haladhatnak. Jóleső érzés látni őket a küzdőtéren.

– Mint értesültem róla, ön az utóbbi időben több alkalommal volt Marosvásárhelyen, utoljára három héttel ezelőtt, amikor a román testépítő bajnokságra is sor került. Mi ennek az oka?

– Valóban, akkor is Marosvásárhelyen tartózkodtam a verseny napján. Egy ideje egy helyi, ismert magánklinikán épülök fel kulcscsontsérülésemből. Bevallom, a barátom, leendő férjem is marosvásárhelyi illetőségű. Ő a szóban forgó klinika egyik kinetoterápiás kezelője, és neki köszönhetően megismertem Marosvásárhelyt, amelyet egy gyönyörű városnak tartok, ahová mindig szívesen jövök vissza.

– Több sajtóorgánumban említette, hogy felhagy a cselgánccsal. Valóban így van?

– Valóban ez év decemberében számomra is fontos lépést kell meghoznom, ami a sportkarrieremet illeti. Az igazság az, hogy az utóbbi időben sérülések is sora ért, a felépülés komoly stresszel jár, de bármilyen döntést is hoznék, a családom támogatását magaménak érzem.

– Gondolt már arra, hogy milyen lesz az élete cselgáncs nélkül?

– Egyelőre a Steaua sportklub alkalmazottja vagyok, akár az egyesületnél, vagy a Román Cselgáncs Szövetségnél szívesen vállalnék munkát, ha erre persze felkérnének. 18 évig a cselgáncs mellett voltam, úgy érzem, itt az idő, hogy családot alapítsak, több időt kell fordítanom magamra is.

– Ma több száz ifjú cselgáncsozónak adott aláírást a Sportcsarnokban, fényképeket készítettek, meglepően türelmes volt ez idő alatt. Mindezt a cselgáncsoktatásnak köszönheti?

– Persze, a judo nemcsak a gyorsaság, meg a technika híveinek a sportága, ebben a sportágban lélektanilag keményen fel kell készülni. E nélkül én sem lehettem volna élsportoló. S nem utolsó sorban, nagyon szeretem a gyerekeket, hiszen a gyerekkor életünk talán legszebb korszaka, ami részben hiányzott nekem, hiszen 12 éves korom óta az edzések, a felkészülések, edzőtáborok töltötték ki életem.

– Irigylésre méltó sportpályafutás van ön mögött, hiszen minden nagy világversenyen nyert érmet. Hány éremmel is büszkélkedik Alina Dumitru?

– Hát, ha összeszámolnám az ifjúsági korosztályban elért érmeim, nagyon sok lenne…

Csak olimpián, világ- és Európa-bajnokságokon 15 érmet szereztem, és mindegyik nagyon kedves számomra. Én a cselgáncsnak köszönhetően bejártam a világot, sikeres, elismert, mások által tisztelt ember lettem, amire igen büszke is vagyok.


Share Button
Ennyien olvasták: 492

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.