vizilabda
Sport

Anya és lánya egy csapatban

Anya és lánya egy csapatban

vizilabdaA marosvásárhelyi úszóberkekben nem ismeretlen a Szeghalmi (Fazakas) Andrea neve, hiszen mindamellett, hogy tehetséges és sikeres úszó volt, jelenleg a Torpi SE keretén belül oktatókent tevékenykedik, ahol a klub ügyvezető igazgatója is.  Lánya, a 13 éves Szeghalmi Krisztina, a vízilabda csapat korosztályos legjobbja, amely csapat a magyar területi Gyermek II. vidéki bajnokságban szerepel. Krisztinának új csapattársa van az édesanyja személyében, akit nemrég leigazolt a Torpi SE, és a Román Vízilabda Szövetség egyaránt, így az egyetlen ilyen, igazolt sportolóként működő családi páros jelenleg Romániában. Ezekről beszélgettünk Szeghalmi Andreával a minap, egy úszóedzés befejezése után.

 

– Hogyan lettél sportoló, s éppenséggel úszóedző?

–Mindössze hat éves voltam, amikor szüleim úszótanfolyamra íratottak be, ahol Ganea Viorel tanított, majd Peteley Attila keze alatt formálódtam a Sportiskolán belül. Versenyszerűen sportoltam, majd idővel abbahagytam, s a tanulmányaim befejezése után más közegben helyezkedtem el. Idővel kerültem a Torpi Sportegyesülethez, mint oktató.

– Felvázolnád a Torpi SE keretén belül működő vízilabda szakosztály eddigi tevékenységét?

– A Torpi SE keretében 2009-ben Păltineanu Răzvan alakította meg a vízilabda-szakosztályt és egy gyerekcsapattal társultak a szakszövetséghez. Még abban az évben sikerült gyerek (edző: Răzvan Păltineanu) és junior III. (Gagyi Csaba) kategóriában benevezni a bajnokságba. Az 1996-ban született csapattal a Csongrád megyei területi bajnokságban harmadikok lettek. Gagyi Csaba 2010-ben kilépett a Torpi MS klubból. A munkát Păltineanu Răzvan folytatta, aki a 2010/2011-es bajnokságban két csapatot, a gyerekeket (1998/1999-ben születettek) és a junior III-at (1996/1997-ben születettek) beneveztette a román bajnokságba, közben tavaly június 22–25-e, illetve 6–9-e között két övezeti turnét is rendeztek, ahol a gyerekeknek alkalmuk volt összemérni tudásukat más csapatokkal. Júniusban és augusztusban barátságos turnékon vettek részt a Torpi SE vízilabdacsapatai. Tavaly létrejött a lánycsapat is. Ez különleges premier, hiszen a női vízilabda világszinten is útkeresésben van, mivel – bár több évtizede rendeztek Európa- és világbajnokságot – alig 2000-től lett olimpiai sportág.

– Romániában melyek voltak az első városok, ahol lány vízilabda együttesek alakultak?

–A romániai úttörők a nagyváradiak és a kolozsváriak, ahol négy-öt évvel ezelőtt alakítottak csapatot és ösztönözték arra a szakszövetséget, hogy indítsanak bajnokságot. Mivel ehhez legkevesebb három klub kell, Bukarestben is létrehoztak egy női vízilabda-egyesületet és beindulhatott a bajnokság, amelyet a tavalytól már a marosvásárhelyiek is erősítenek.

– A klub keretén belül hányan járnak úszó és vízilabdaedzésekre és kiknek a kezei alatt formálódnak a sportolók?

– Kezdem azzal, hogy a Torpi SE vízilabda-szakosztályának vezetője Tóth Ferenc-Miklós, aki a fiúkat is edzi. Kiváló szakemberek tevékenykednek a klubon belül – Păltineanu Răzvan (1999/2000-ben született gyerekek), Ispir Cristian (junior II és junior III), Moldován Mihály, Fülöp Tamás (a lánycsapat edzője). Szekeres Andrea meg Oana Vasilescu az idéntől várják azokat a gyerekeket, akik versenyszerűen szeretnék ezt a sportot űzni. Ugyanakkor jelenleg a Torpi SE-hez mintegy 60 gyerek jár vízilabdaedzésre, 100-an úszni, közülük mintegy 10-en versenyképesek. Hétfőn, szerdán, pénteken este 7, míg kedden és csütörtökön este 8.30-tól vannak edzések a víkendtelepi fedett medencében, ide várjuk a vízilabda iránt érdeklődőket, míg az úszókat kedd, szerda, csütörtök, péntek 15-19 óra között.

– A lányod is sikeres vízilabdázó, aki veleszületett tehetséggel rendelkezik. Mindez a géneknek is köszönhető?  

–Szerintem igen, ha arra gondolunk, hogy apu is felső szinten sportolt hosszú évekig (Fazakas Árpád, hajdani labdarúgó, edző – a szerk. megj.). Erre apum mindig is büszke, sőt azt is mondta nekem, hogy azért is lettem Andrea, mert a hetvenes években volt egy ismert, híres magyar úszónő, akit csak Andreának hívtak. Innen jött a gondolat. Amúgy Krisztina valóban tehetséges, de ugyanakkor elszánt vízilabdázó, akire már felfigyeltek edzők, vezetők Romániában.

– Mikor is tűnt fel Krisztina tehetsége itt Romániában?

–Az első, aki felfedezte és foglakozott vele, az Paltineanu Razvan volt. 2010 októberében egy vízilabda torna alkalmával ő nyerte meg a legjobb játékosnak járó díjat, ekkor már dicsérték más csapatok edzői is. Igaz, 2010 augusztusában a csapat még simán, 13-1-re  kikapott Kolozsvártól, de az év októberében már 13-13 volt a két csapat közötti eredmény. Akkor itthon, hazai szinten Kolozsvár, Nagyvárad hasonló képességű vízilabdázóival mérkőztek meg, de mivel a hazai szezon alig három hónapot tart nyáron, és nem volt lehetőség megfelelő kondícióban edzeni, meg játszani (akkor még nem volt megkezdve a Víkend-telepi medence befedése), arra gondolt a vezetőség, hogy beírassa az együttest, a magyar területi (Csongrád megyei) korosztályos bajnokságba is.

– Mennyire sikeres ő, mint vízilabdázó, a Gyermek II. területi bajnokságban?

–Elmondhatom, hogy a Torpi SE 1999-es korcsoportos együttese, az alapszakaszban, a Zöld csoportban szerepel, ahol sajnos sereghajtó. A 16 mérkőzésből mindössze egy győzelmet és 15 vereséget ért el, míg a gólaránya 119-318. Ebből a 119 dobott gólból Krisztina 82-őt szerzett eddig, és a góllövő listán a második helyen van. A román csapatok edzői tanácsolták, hogy vigyük ki őt Magyarországra játszani, mert tehetséges.

–S ti szülők, hogy döntöttetek?

–Krisztina egyelőre a Sportiskolába jár, hatodik osztályos, kiváló tanuló. Ott elvégzi a nyolcadik osztályt, majd annak függvényében, hogy milyen eredményeket fog elérni az együttessel és milyen szinten fog vízilabdázni, majd elválik.

–Mint nemrég értesültem róla, téged is leigazolt a klub, mint vízilabdázót, így lányoddal játszol egy csapatban. Honnan is jött az ötlet?

–A tavaly nyáron a Bukarest melletti Izvorani-i felkészítő központban szerveztek egy vízilabda tornát, ahová a marosvásárhelyi lánycsapatot is meghívták. Én, amikor megláttam, hogy milyen kiváló körülmények vannak ott, levetkőztem és bementem a medencébe, a mérkőzés előtt. Razvan észrevette, s nyomban bedobott egy sapkát nekem is, nem kis meglepetésemre. Időközben elsajátítottam a szabályokat, részt veszek az edzéseken a csapattal, és nagyon jól érzem magam mellettük. Két hete kaptam meg a leigazolást a szakszövetségtől.

– Edzőként dolgozol, lassan sportolóként is tevékenykedsz, emellett ügyvezető igazgató is vagy, sőt, a klub weboldalát gondozod. Lányod ügyes, tehetséges sportoló, kiváló tanuló, akinek a karrierjét egyengeted. Mindketten egy jól kidolgozott program szerint tevékenykedtek. Honnan is van ennyi energia bennetek?

– Mind én, mind a lányunk kiskora óta egy jól megszabott program szerint van nevelve, így mindegyikünk tudja, mikor és mit kell cselekednie. Amúgy bevallom, hogy a férjem, Laci nagyon sokat segít az otthoni teendőkben is, támogat minket minden szinten, tőle kapjuk a szükséges feltöltődést, energiát, amire oly szükségünk van mindkettőnknek. És persze támogatnak a szüleink és a barátaink egyaránt.

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.