Központ
2017. november 19. vasárnap, Erzsébet
Eső valószínű
Vasárnap
Eső valószínű
Eső valószínű
Holnap
Eső valószínű
Havazás
Kedd
Havazás

Anya és lánya egy csapatban

Központ március 23, 2012 Sport

Anya és lánya egy csapatban

vizilabdaA marosvásárhelyi úszóberkekben nem ismeretlen a Szeghalmi (Fazakas) Andrea neve, hiszen mindamellett, hogy tehetséges és sikeres úszó volt, jelenleg a Torpi SE keretén belül oktatókent tevékenykedik, ahol a klub ügyvezető igazgatója is.  Lánya, a 13 éves Szeghalmi Krisztina, a vízilabda csapat korosztályos legjobbja, amely csapat a magyar területi Gyermek II. vidéki bajnokságban szerepel. Krisztinának új csapattársa van az édesanyja személyében, akit nemrég leigazolt a Torpi SE, és a Román Vízilabda Szövetség egyaránt, így az egyetlen ilyen, igazolt sportolóként működő családi páros jelenleg Romániában. Ezekről beszélgettünk Szeghalmi Andreával a minap, egy úszóedzés befejezése után.

 

– Hogyan lettél sportoló, s éppenséggel úszóedző?

–Mindössze hat éves voltam, amikor szüleim úszótanfolyamra íratottak be, ahol Ganea Viorel tanított, majd Peteley Attila keze alatt formálódtam a Sportiskolán belül. Versenyszerűen sportoltam, majd idővel abbahagytam, s a tanulmányaim befejezése után más közegben helyezkedtem el. Idővel kerültem a Torpi Sportegyesülethez, mint oktató.

– Felvázolnád a Torpi SE keretén belül működő vízilabda szakosztály eddigi tevékenységét?

– A Torpi SE keretében 2009-ben Păltineanu Răzvan alakította meg a vízilabda-szakosztályt és egy gyerekcsapattal társultak a szakszövetséghez. Még abban az évben sikerült gyerek (edző: Răzvan Păltineanu) és junior III. (Gagyi Csaba) kategóriában benevezni a bajnokságba. Az 1996-ban született csapattal a Csongrád megyei területi bajnokságban harmadikok lettek. Gagyi Csaba 2010-ben kilépett a Torpi MS klubból. A munkát Păltineanu Răzvan folytatta, aki a 2010/2011-es bajnokságban két csapatot, a gyerekeket (1998/1999-ben születettek) és a junior III-at (1996/1997-ben születettek) beneveztette a román bajnokságba, közben tavaly június 22–25-e, illetve 6–9-e között két övezeti turnét is rendeztek, ahol a gyerekeknek alkalmuk volt összemérni tudásukat más csapatokkal. Júniusban és augusztusban barátságos turnékon vettek részt a Torpi SE vízilabdacsapatai. Tavaly létrejött a lánycsapat is. Ez különleges premier, hiszen a női vízilabda világszinten is útkeresésben van, mivel – bár több évtizede rendeztek Európa- és világbajnokságot – alig 2000-től lett olimpiai sportág.

– Romániában melyek voltak az első városok, ahol lány vízilabda együttesek alakultak?

–A romániai úttörők a nagyváradiak és a kolozsváriak, ahol négy-öt évvel ezelőtt alakítottak csapatot és ösztönözték arra a szakszövetséget, hogy indítsanak bajnokságot. Mivel ehhez legkevesebb három klub kell, Bukarestben is létrehoztak egy női vízilabda-egyesületet és beindulhatott a bajnokság, amelyet a tavalytól már a marosvásárhelyiek is erősítenek.

– A klub keretén belül hányan járnak úszó és vízilabdaedzésekre és kiknek a kezei alatt formálódnak a sportolók?

– Kezdem azzal, hogy a Torpi SE vízilabda-szakosztályának vezetője Tóth Ferenc-Miklós, aki a fiúkat is edzi. Kiváló szakemberek tevékenykednek a klubon belül – Păltineanu Răzvan (1999/2000-ben született gyerekek), Ispir Cristian (junior II és junior III), Moldován Mihály, Fülöp Tamás (a lánycsapat edzője). Szekeres Andrea meg Oana Vasilescu az idéntől várják azokat a gyerekeket, akik versenyszerűen szeretnék ezt a sportot űzni. Ugyanakkor jelenleg a Torpi SE-hez mintegy 60 gyerek jár vízilabdaedzésre, 100-an úszni, közülük mintegy 10-en versenyképesek. Hétfőn, szerdán, pénteken este 7, míg kedden és csütörtökön este 8.30-tól vannak edzések a víkendtelepi fedett medencében, ide várjuk a vízilabda iránt érdeklődőket, míg az úszókat kedd, szerda, csütörtök, péntek 15-19 óra között.

– A lányod is sikeres vízilabdázó, aki veleszületett tehetséggel rendelkezik. Mindez a géneknek is köszönhető?  

–Szerintem igen, ha arra gondolunk, hogy apu is felső szinten sportolt hosszú évekig (Fazakas Árpád, hajdani labdarúgó, edző – a szerk. megj.). Erre apum mindig is büszke, sőt azt is mondta nekem, hogy azért is lettem Andrea, mert a hetvenes években volt egy ismert, híres magyar úszónő, akit csak Andreának hívtak. Innen jött a gondolat. Amúgy Krisztina valóban tehetséges, de ugyanakkor elszánt vízilabdázó, akire már felfigyeltek edzők, vezetők Romániában.

– Mikor is tűnt fel Krisztina tehetsége itt Romániában?

–Az első, aki felfedezte és foglakozott vele, az Paltineanu Razvan volt. 2010 októberében egy vízilabda torna alkalmával ő nyerte meg a legjobb játékosnak járó díjat, ekkor már dicsérték más csapatok edzői is. Igaz, 2010 augusztusában a csapat még simán, 13-1-re  kikapott Kolozsvártól, de az év októberében már 13-13 volt a két csapat közötti eredmény. Akkor itthon, hazai szinten Kolozsvár, Nagyvárad hasonló képességű vízilabdázóival mérkőztek meg, de mivel a hazai szezon alig három hónapot tart nyáron, és nem volt lehetőség megfelelő kondícióban edzeni, meg játszani (akkor még nem volt megkezdve a Víkend-telepi medence befedése), arra gondolt a vezetőség, hogy beírassa az együttest, a magyar területi (Csongrád megyei) korosztályos bajnokságba is.

– Mennyire sikeres ő, mint vízilabdázó, a Gyermek II. területi bajnokságban?

–Elmondhatom, hogy a Torpi SE 1999-es korcsoportos együttese, az alapszakaszban, a Zöld csoportban szerepel, ahol sajnos sereghajtó. A 16 mérkőzésből mindössze egy győzelmet és 15 vereséget ért el, míg a gólaránya 119-318. Ebből a 119 dobott gólból Krisztina 82-őt szerzett eddig, és a góllövő listán a második helyen van. A román csapatok edzői tanácsolták, hogy vigyük ki őt Magyarországra játszani, mert tehetséges.

–S ti szülők, hogy döntöttetek?

–Krisztina egyelőre a Sportiskolába jár, hatodik osztályos, kiváló tanuló. Ott elvégzi a nyolcadik osztályt, majd annak függvényében, hogy milyen eredményeket fog elérni az együttessel és milyen szinten fog vízilabdázni, majd elválik.

–Mint nemrég értesültem róla, téged is leigazolt a klub, mint vízilabdázót, így lányoddal játszol egy csapatban. Honnan is jött az ötlet?

–A tavaly nyáron a Bukarest melletti Izvorani-i felkészítő központban szerveztek egy vízilabda tornát, ahová a marosvásárhelyi lánycsapatot is meghívták. Én, amikor megláttam, hogy milyen kiváló körülmények vannak ott, levetkőztem és bementem a medencébe, a mérkőzés előtt. Razvan észrevette, s nyomban bedobott egy sapkát nekem is, nem kis meglepetésemre. Időközben elsajátítottam a szabályokat, részt veszek az edzéseken a csapattal, és nagyon jól érzem magam mellettük. Két hete kaptam meg a leigazolást a szakszövetségtől.

– Edzőként dolgozol, lassan sportolóként is tevékenykedsz, emellett ügyvezető igazgató is vagy, sőt, a klub weboldalát gondozod. Lányod ügyes, tehetséges sportoló, kiváló tanuló, akinek a karrierjét egyengeted. Mindketten egy jól kidolgozott program szerint tevékenykedtek. Honnan is van ennyi energia bennetek?

– Mind én, mind a lányunk kiskora óta egy jól megszabott program szerint van nevelve, így mindegyikünk tudja, mikor és mit kell cselekednie. Amúgy bevallom, hogy a férjem, Laci nagyon sokat segít az otthoni teendőkben is, támogat minket minden szinten, tőle kapjuk a szükséges feltöltődést, energiát, amire oly szükségünk van mindkettőnknek. És persze támogatnak a szüleink és a barátaink egyaránt.

Share Button
Ennyien olvasták: 317

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.