Központ
2020. május 31. vasárnap, Angéla, Petronella

Arckép: Palecian Judit, minden idők legsikeresebb marosvásárhelyi születésű sportolója

Czimbalmos Ferenc-Attila január 6, 2017 Sport

Fotó: www.facebook.com/judit.palecian

Ha arra gondolunk, hogy ki Marosvásárhely, akár Maros megye minden idők legsikeresebb helyi születésű sportolója, akkor az eddigi eredményeinek köszönhetően a többszörös román és nemzetközi kick-boxbajnok, magyar színekben 11-szeres testépítő- és fitneszvilágbajnok, 3-szoros Európa-bajnok Palecian Judit éljenezne az elképzelt dobogó legfelsőbb fokán. Olyan ismert, világbajnoki vagy Európa-bajnoki címet szerzett helyi sportolók előtt, mint a néhai Simon László birkózó és dr. Pongrácz Antal párbajtőröző vagy Ballai Sándor birkózó, Gombos Attila, Gombos Csaba, Traian Rus, Apostolache Kiss Andrea stb. harcművészek. Igaz, Palecian nem olimpiai sportágban jeleskedett, mint a fent említettek közül néhányan, de neki van a legtöbb vb- és Európa-bajnoki címe marosvásárhelyi illetőségűként.

Fotó: www.facebook.com/judit.palecian

A helyi születésű, de 2003 májusa óta Győrben élő és magyar színekben versenyző Palecian Juditot nem kell bemutatni az olvasóknak, hiszen eddigi sikeres eredményeiről már több alkalommal írtunk lapunk hasábjain.
Judit – aki gyerekkorában néptáncolt, aztán nyolc évig kézilabdázott, tíz évet a küzdősportoknak hódolt, majd az ökölvívásra, végül a test­építésre tért át –, világhírnévnek örvend, de mindezek dacára a mindannyiunk által oly barátságos és szimpatikus ,,hazánklányát” itthon, Marosvásárhelyen, azaz szülővárosában nagyobb tisztelet és elismerés övezi, mint otthon, Győrben.

Fotó: www.facebook.com/judit.palecian

Marosvásárhelyről a világhírnév felé

Judit akkor vált ismertté Romániában, amikor az elmúlt évezred utolsó éveiben még a marosvásárhelyi gyógyszergyárban dolgozott, emellett a 2. ligás női Armedica kézilabda-csapatában játszott, de ezzel párhuzamosan már országos kick-boxbajnok volt.
Idővel Győrben telepedett le, ahol a profi ökölvívásra váltott, aztán rövid időn belül berobbant a világ élvonalába, miután kétszeres profi ökölvívó világbajnok lett marosvásárhelyiként: előbb 2002. április 20-án a németországi Torgauban, az 52,16 kg-os súlycsoportban a hazai Aynour Senouglu ellen TKO-val hódította el a világbajnoki címet; ezt követően 2003. augusztus 30-án, Ózdon megvédte vb-címét, a bulldog szívósságát meghazudtoló izraeli hölgy, Hagar Smoulfeld nagy bánatára.
Amikor a szorítóból végleg kilépett, Judit pofonosztó kesztyűjét csillogó-villogó bikinire, azaz az ökölvívást fitneszre cserélte. Azóta több nemzeti bajnoki címet, megszámlálhatatlan nemzetközi kupagyőzelmet szerzett.

Fotó: www.facebook.com/judit.palecian

Újabb vb-címek, ezúttal fitneszben

Az igazi áttörés 2007-ben történt, amikor a szívós testalkatú, de bunyót szimpatizáló lányból izmos, tömeget növelő amazon lett, aki önbizalommal tele lépett fel a szorítók helyett a színpadokra, majd Szászrégenben megnyerte első testépítő versenyét. Idővel a jó eredményeinek köszönhetően kivívta a fitneszvilág elismerését, felfigyelt rá a sportvilág elitje, majd újra csodálhatta az addig már számára jól ismert aranyérmek fénylő csillogását.
2014-ben három, 2015-ben négy, míg 2016-ban szintén négy világbajnoki címet ért el különböző szövetségeknél a testépítő- és fitnesz világbajnokságokon, emellett három Európa-bajnoki címet is magáénak tudott az utóbbi három évben.

Fotó: www.facebook.com/judit.palecian

Ki áll a Judit eredményei mögött?

Profi ökölvívóként Győrben megismerte élettársát, majd későbbi edzőjét, a mezőköbölkúti (Beszterce megye) születésű, tízszeres magyar bajnok, Európa-bajnok, 2010-ben San Javier-ben megrendezett NAC verziójú veterán testépítő világbajnokságon vb-címet szerzett Lakatos „Múmia” Mihályt, aki Marosvásárhelyen, a Costructorulnál kezdte el testépítő pályafutását.
A kapcsolatuk elején Misi főleg a súlyzós edzésekkel segítette Juditot, aztán élete párja lett.
A „Miss Boxing” művésznévre hallgató szívós, de már akkor izmos öklöző időközben végleg szögre akasztotta a pofonosztó kesztyűket, majd párja, Misi befolyására gondolt egy merészet és sportágat váltott: az addig is hűen látogatott erőteremben végleg áttért a testépítésre, így elindult egy újabb sportpályán, a fitnesz karrierének hódolva, amiből nagy szerelem lett:
,,…Szerencsés voltam, hiszen a szakmai háttér biztosított volt számomra az élettársam által, aki többszörös nemzeti és nemzetközi bajnok volt, majd Európa- és világbajnoki aranyat is szerzett. Ő mindig a szívét-lelkét kiadja a csapatért és értem, mindenkinek segít a versenyeken” – mondta el korábban a Mummy Team versenyzője, Palecian Judit.
Amúgy az edző és tanítványa jelenleg is Győrben testépítést és fitneszt tanítanak.

Fotó: www.facebook.com/judit.palecian

,,Marosvásárhelyen jobban tisztel a média”

Karácsony és újév között Marosvásárhelyen tartózkodott Judit, akivel a következő beszélgetés készült:
– Sikeres évet hagysz magad mögött, hiszen újra négyszeres világbajnok lettél, emellett a tavasszal Európa-bajnoki címet is bezsebeltél, sőt két nemzetközi kupagyőzelemben is volt részed. Hogyan értékeled a 2016-os esztendőt?
– Valóban nagyon sikeres esztendő volt számomra a 2016-os, hiszen minden versenyen, amelyiken részt vettem, sikerült diadalmaskodnom.
Az utóbbi vb-címet december elején a WBPF verzióban, Thaiföldön értem el, így pályafutásom 11. vb-diadalát szereztem az Athletic Phisique kategóriában, miután november végén megvédtem a NAC Ms Universe címét, ami a legfontosabb célkitűzése volt számomra 2016-ban.

Fotó: www.facebook.com/judit.palecian

– Hogyan élted át a thaiföldi megmérettetést, hiszen a verseny napján a Bangkoktól 130 kilométerre dél-keletre lévő Pattayán töltötted be a 44. életéved, aztán az atletikus fizikumúak között, erősen definiált, szálkás, száraz izomzatoddal újra meggyőzted a zsűrit, majd világbajnok lettél.
– Ennél szebb születésnapot nem kívánhattam volna! Buranits Ildikó (WBPF Hungary főtitkár) a világszövetség női bizottságának a vezetője nagy meglepetést tartogatott számomra, hiszen tortával lepett meg, közben mindenki állva tapsolt, bíztatott és szólt a Happy birthday című szám. Én meg a magyar zászlót letettem kezemből, majd egy kiváló show-műsorral köszöntem meg a közönség bíztatását.

Családi fotó Marosvásárhelyen

– A kvalifikáció megszerzése után csak azok vesznek részt az Eb-n, vb-n, akik ki tudják fizetni az utazás, a szállás költségeit és a nevezési díjat. Számos megmérettetésen jelen voltál az utóbbi években Indiától Thaiföldig, azon túl Famagustától Hamburgig. Kik támogatnak anyagilag, hogy részt tudsz venni a rangos világversenyeken?
– Nagyon sokat köszönhetek az NAC szövetség magyarországi elnökének, Vida Zoltánnak, ugyanakkor Buranits Ildikónak, a WBPF magyarországi főtitkárának, valamint a támogatóimnak, akik mindenben segítenek, nélkülük nem tudnék részt venni a világversenyeken.

Fotó: www.facebook.com/judit.palecian

– Mindamellett, hogy nagyon sikeres vagy, mi több, te vagy minden idők legsikeresebb marosvásárhelyi sportolója, évek óta mégsem részesültél érdemoklevélben a marosvásárhelyi sportgálán. Győrben kitüntettek téged?
– Sajnos nem kaptam egyetlen oklevelet, elismerést Győrben sem. Ami igazából fáj, hogy a romániai, azaz marosvásárhelyi média sokkal jobban megbecsül, mint az anyaországi, aminek a mai napig sem tudjuk, mi az oka. Győrben sokkal elismertebbek a kézilabdázók, labdarúgók, akár más sportolók is, de ez van világszinten is. Ezzel én úgy vagyok, hogy tudomásul veszem, elfogadom. De aminek nagyon örvendek, hogy sportolóként világszerte ismernek, a nagy nemzetközi versenyeken látom, hallom, hogy az ellenfeleim rettegnek, tartanak tőlem, amikor a színpadra lépek. Amúgy én teszem a dolgom, haladok előre, és mindig az van előttem, hogy az nyerjen a versenyeken, aki legjobb.

Fotó: www.facebook.com/judit.palecian

– Gondolom, hogy mindig jó kedvvel jössz haza Marosvásárhelyre feltöltődni, mint ahogy ezt az idén is tetted…
– Én bárhol, bármilyen nemzetközi vagy országos megmérettetésen veszek részt, mindig tudatában vagyok, hogy Marosvásárhelyen születtem és soha nem felejtem el, hogy honnan indultam el. A szívem csücske marad Marosvásárhely, ahová örömmel jövök haza, hiszen itt kezdődött el a sportolói pályafutásom, itt laknak a rokonaim, barátaim, ismerőseim, akik büszkék rám. Ez nekem sokat jelent!

Fotó: www.facebook.com/judit.palecian

– Mit vársz a 2017-es esztendőtől?
– A 2017-es tavaszi idényt kihagyom, mivel érzem, hogy pihenésre van szükségem. Ha ősszel indulok, akkor a N.A.C. és a WBPF verzióban is a vb-címet szeretném megvédeni.


Fotó: www.facebook.com/judit.palecian

,,Múmiának” Judit a legsikeresebb versenyzője

Lakatos Mihály így vélekedett a minap a Központnak:
– Judit az eddig megszerzett 11 világbajnoki és a három Európa-bajnoki címével – emellett még számos versenyen dobogós helyen végzett –, a legsikeresebb versenyzőm, de emellett a világ egyik legsikeresebb fitneszversenyzője is. Világszínvonalú sportpályafutását profi ökölvívásban kezdte, ahol kétszeres profi vb-címet szerzett. Mindezek után joggal kijelenthetjük, hogy a világ egyik legsikeresebb versenyzője, ami vitathatatlan tény mindenki számára – mondta edzője.
Hol és mikor lett világbajnok és Európa-bajnok Palecian Judit?

Világbajnoki-címek

1. NAC abszolút vb-cím, 2014 Castellón de la Plana
2.IBFA vb-cím, 2014 Sapri
3. WBPF vb-cím, 2014 Mumbai
4. NAC Universe vb-cím, 2014 Hamburg
5. IBFF vb-cím, 2015 Koper
6. NAC Universe abszolút vb-cím, 2015 Hamburg
7. WABBA Ms Universe vb-cím, 2015 Tenerife
8. NAC vb-cím, 2016 Famagusta
9. IBFF vb-cím, 2016 Koper
10. NAC Universe vb-cím, 2016 Hamburg
11. WBPF vb-cím, 2016 Thaiföld

Európa-bajnoki címek

1. IBFA Eb-cím, 2014 Sapri
2. WBPF Eb-cím, 2015 Koszovó
3. WBPF Eb-cím, 2016 Budapest


Share Button
Ennyien olvasták: 2505

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.