Központ
2020. május 25. hétfő, Orbán

ASA – Steaua: A két együttes mérkőzéseiről az elmúlt évek távlatábó

Czimbalmos Ferenc-Attila május 12, 2016 Sport

AS Armata tg Mures-1975. Alsó sorban balról a második  Szöllősi László

Az ASA a 2015–2016-os idény felsőházi rájátszásának utolsó fordulójában 4-1 arányú vereséget szenvedett hazai pályán a Steaua együttesétől (gólszerzők: Gorobsov (89.-büntetőből), illetve Bawab 17., Chipciu 49., Popadiuc 51. és Onțel 67.), így a 6. helyen végzett. Talán minden hazai futballszurkoló tudja, hogy a Steaua Románia legismertebb és legszeretettebb labdarúgó-együttese, amely az elmúlt évek során több, színvonalas mérkőzésen vesztett Marosvásárhelyen, az ASA-tól, vagy az együttes elődjétől, az AS Armatatól. A következő anyagban, a két csapat közötti, vásárhelyi szempontból pozitív összecsapásokról lesz szó, amelyekre boldogan emlékeznek vissza a helyi együttes egykori játékosai és szurkolói is.

ASA-Steaua

A legfontosabb Steaua elleni győzelmekről:

AS Armata–Steaua 2-0, 1973. augusztus 26.

A találkozóra az őszi idény 3. fordulójában került sor a Ligeti pályán, akkor a csapatot a másodszor is távozó Boné Tibort váltó Romeo Cătană és Brassai István vezette. Az együttesben akkor Nágel, Sólyom, Gligore, Onuțan, Szöllősi László, Unchiaș, Ispir, Czakó, Varodi, V. Pîslaru, Nagy Miki, Bölöni, Fazakas, Both Gyuri, Mureșan, Hajnal, Kanyaró A. játszott, míg a Steaua színeiben C. Haidu, Ciugarin, L. Sătmăreanu, M. Răducanu, I. Vigu, Gh. Tătaru, A. Iordănescu is pályára lépett, a fővárosi alakulat edzője a Gh. Constantin, és segítője T. Teașcă volt.
A találkozón Nagy Miki és Kanyaró Attila volt eredményes.

Az 1975-ös AS Armata játékosainak aláírásai

Az 1975-ös AS Armata játékosainak aláírásai

AS Armata–Steaua 2-0, 1976. október 13.

A zágrábi UEFA-kupabeli kettős mérkőzés után, a hazai bajnokság őszi évadjában, október 13-án hazai pályán Bölöni két találatának köszönhetően fektette kétvállra az AS Armata a Steauát.
Az akkori marosvásárhelyi együttes tagja voltak Nágel, Gligore, Szöllősi, Unchiaș, Ispir, Körtési, V. Pîslaru, Nagy M., Bölöni, Both Gy., Varodi, Márton Levente, Fazakas, Hajnal is, míg a Steaua együttesében akkor Iordache, Moraru, Agiu, Anghelini, Fl. Marin, Aelenei, I. Dumitru, M. Răducanu, T. Stoica. I. Vigu, A. Iordănescu is játszott, a csapatot Jenei Imre edzte.
A Steaua elleni találkozókról, az AS Armata egykori tagja, Szöllősi László a következőket mondta el a Központnak:
,,Én nem emlékszem egy mérkőzésre sem, amikor felsőbb szinten parancsot kaptunk volna, hogy úgy focizzunk, hogy veszítsünk. Mi minden mérkőzésre 100 %-os komolysággal készültünk fel. Annak idején szinten minden hazai meccsünkön teltház volt, viszont egy Steaua vagy egy Dinano elleni összecsapáson még egy tűt sem lehetett leejteni.”

Steaua Bukarest 1986.

Steaua Bukarest 1986.

AS Armata–Steaua 4-0, 1982. szeptember 18.

Steaua Bukarest 1983-1984  Alsó sorban balról a második  Fodor János.

Steaua Bukarest 1983-1984 Alsó sorban balról a második Fodor János.

Minden idők legsimább Steaua elleni győzelmére 1983. április 6-án került sor Marosvásárhelyen. Az akkori helyi agilis kapitány, Cornel Cacovean vette kézbe az ügyek intézését, míg a Czakó-Kiss tandem idecsalogatta Gyergyóból George Ciorcerit (az ASA jelenlegi edzőjét), a régeni Monoki Mihállyal gyarapodott a játékoskeret, felnőtt az elvárásokhoz Varga László, viszont a bajnoki évad elején hagyta abba a labdarúgást a 291 szereplést összegyűjtött Fazakas Árpád és a 214 első osztályú jelenést kipipáló Mitica Unchiaș is.
Az alakulat miután 1-0 arányú vereséget szenvedett az ősz idényben Bukarestben, a tavaszi szezon legnagyobb meglepetését szerezte, hiszen 4-0 arányban iskolázta le a fővárosiakat. A találatokat Fanici, Biró I. Imre és Gál Dezső (2.) szerezték, utóbbi a második találatát mintegy 30 méteres szabadrúgásból érte el.
Az ASA keretében akkor helyet kapott Naste, Varró, Biró II. L., Márton László, Szabó, Ispir, Jenei, Gáll D., Both II., Hajnal, I. Costel, Bölöni, Biró I., Ciorceri, Monoki Mihály, Fanici, Cernescu, M. Muntean is, míg a Steauában akkoriba Iordache, Anghelini, Belodedici, Eduard, Fodor János (aki az ASA-tól került Bukarestbe), Fl. Marin, D. Minea, Iovan, M. Pușcas, T. Stoica, V. Turcu focizott, az együttes edzője C. Cernăianu volt.

ASA–Steaua 1-0, 1991. szeptember 9.

Steaua Bukarest 1991.

Steaua Bukarest 1991.

A rendszerváltás után két évvel sikerült minimális arányban legyőzni a Steauát a Ligetben, miután a 3. fordulóbeli találkozón Adrian Botezan fejjel értékesítette O. Maier jobb oldali beadását a 81. percben.
Egyébként akkor a Jenei Imre és V. Piturcă által edzett fővárosiak együttesében játszott Stîngaciu kapus; Artimon, B. Bucur, Bumbescu, Ungureanu, I. Dumitrescu, Panduru, I. Stan,  Popa, State és Andrási is, aki jelenleg az ASA gyermek- és ifjúsági központjának a vezetője.
A marosvásárhelyi csapatban kezdő volt Rotaru, Costan, Szabó, Erős, Sălăgean, Botezan, M. Roșca, Stoica, Ciula, Ov. Maier és H. Cioloboc. Az edző akkor a Petru Varodi és Kiss Madocsa páros volt.
Az 56. évében járó Botezan, aki 1981–1993 között játszott az akkori katonacsapat ifjúsági, majd felnőtt együttesében, a következőképpen emlékszik vissza a győztes gólra:
,,Nagy odaadással és jó játék árán sikerült győznünk a lelkes, odaadó marosvásárhelyi szurkolótábor nem kis meglepetésére.
Visszaemlékszem, hogy mindenki tapsolt nekünk, le nem írható hangulat volt a találkozó végén. A fővárosiak mindent elkövettek, hogy egyenlítsenek, de erre nem került sor. Boldogan távozhattak a Ligetből a helyi szurkolók!”

Ligeti pálya tribünjei valamikor szinte minden  mérkőzésen teli voltak-2

Ligeti pálya tribünjei valamikor szinte minden mérkőzésen teli voltak-2

ASA–Steaua 1-0,  2014. október 26.

A Cristian Pustai által edzett ASA a mérkőzés 54. percében szerzett győztes találatot Axente révén, aki Stăncioiu távoli kapukirúgását Arlauskis mellett értékesítette.
Ezen a találkozón a helyiek együttesében pályára lépett többek közt Stăncioiu, Feussi, Sepsi, G. Mureșan, N’Doye, Gorobsov, Goga, Bumba, Hora és Zicu is, míg a fővárosiak alakulatban Papp, Szukala, Varela, Latovlevici, Prepeliță, Stanciu, Sînmărtean, Keserű és Tănase is.

Ivan Gonzalesz és Stanciu harca a labdáért

Ivan Gonzalesz és Stanciu harca a labdáért

 

G. Muresan belépője egy Steaua elleni találkozón

G. Muresan belépője egy Steaua elleni találkozón

 

FOTBAL:ASA TARGU MURES-STEAUA BUCURESTI, LIGA 1 (26.10.2014)


Steaua–FC Barcelona 2-0

Említést érdemel, hogy az ASA keddi ellenfelének elődje 1986 május 7-én, a sevillai Ramon Sanchez Pizjuan stadionban, 70.000 néző előtt elhódította a hazai labdarúgás legfontosabb trófeáját, amit aranybetűkkel írtak be a világ labdarágásának aranykönyvébe.
Az akkori, 1986-os bajnokcsapatok Európa-kupája döntőjében a következő játékosok léptek pályára:
Steaua (edző: Jenei Imre): H. Duckadam — Șt. Iovan, Ad. Bumbescu, M. Belodedici, I. Bărbulescu — L. Bălan (A. Iordănescu 73.), Balint L., Bölöni László, M. Majearu – Lăcătuș, V. Pițurcă (M. Radu II. 112.).
FC Barcelona (edző: Terry Venables): F. Urruticoechea – Gerardo, Miguel, Alexanco, Julio Alberto – Victor, Bernd Schuster (Moratalla 84.), M. Alonso, Pedraza  – Archibald (,,Pichi” Alonso 111.), Carrasco.
A győztes találatokat Lăcătuș és Balint szerezték, míg Alexanco, Pedraza, Alonso és Marcos hibázott.
Az egykori együttesről a következőképpen vélekedett Fodor János, aki a Steauánál1980-1984 között szerepelt:
,,Amikor Halagian jött a Steauához 1984-ben, tőle a vezetőség a bajnoki címet meg a Román Kupát követelte. Neki a kikötése az volt, hogy senki ne kössön bele a munkájába, s ő hozta oda Bölönit (akinek fogorvosi rendelőt is biztosítottak ), Duckadamot, Stângaciut, Bumbescut, Bărbulescut, Weisenbachert, L. Bălant, M. Radut és a többi nagy játékost, akik az ottlévő labdarúgókkal (Iovan,  Belodedici, T. Stoica, Balint, Lăcătuș ), kiváló együttest alkottak, idővel megnyerték a BEK-et is.”


Share Button
Ennyien olvasták: 1211

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.