Központ
2020. november 24. kedd, Emma

Az Active 7 kétszer is győzött a vásárhelyi teremtornán

Czimbalmos Ferenc-Attila március 2, 2017 Sport

Február 26-án, vasárnap a Szász Albert Sportlíceum sporttermében került megrendezésre az Active 7 helyi teremtornájára, amelyet a hargitai kézilabda-bajnokságban addig második helyezet marosvásárhelyi csapat szervezett.  

A két mérkőzésen a következő játékosok szerepeltek: Zsók Gyöngyvér és Babó Melinda-kapusok; Moldovan Anna Mária (csk.), Biró Zita, Veronica Ormenișan, Loredana Conțiu, Kozma Emőke, Vasilescu Erzsébet, Farkas Krisztina, Andreea Iuga, Marie Dreger, Marina Cerghizan, Orbán Mária, Raluca Rău és Teodora Bucur. Edző: Kulcsár László (Kuli). Nézőként figyelemmel követte az összecsapásokat a csapat tagja, Dan Melinda (aki sérülés miatt még harcképtelen), Jámbor Margareta, Dana Tulbure, Ana Sălăgean (a csapat volt tagjai), továbbá Borsa Mária, Németh Enikő és Bukaresti László egykori kézilabdázók is, utóbbiak az együttes fő szurkolói is egyben.

Az Active 7 délelőtt a Zetelakát 30-28-ra (12-12), míg délután a Székelykeresztúr együttesét 28-23(19-12) arányban győzte le.
A többi eredmények: SZNKK Székelyudvarhely – Székelykeresztúr 42-33 (20-15), Felcsík – Bányai Székelyudvarhely 25-7 (14-3), Szentegyháza – Felcsík 28-22 (15-7) és Bányai – Zetelaka 10-35 (4-16).
A rangsor első helyén a 18 pontot gyűjtő SZNKK mellé fellépett a marosvásárhelyi Active 7 és a Zetelaka is, de az udvarhelyi együttes egy mérkőzéssel kevesebbet játszott.


A bajnokság állása:

1. Active 7 7 6 0 1 256 – 146 18
2. SZNKK 6 0 0 246 – 163 18
3. Zetelaka 7 6 0 1 251 – 163 18
4. Szentegyháza 7 4 0 3 191 – 217 12
5. Székelykeresztúr 7 1 0 6 188 – 217 3
6. Felcsík 7 2 0 5 152 – 196 3
7. Bányai 6 0 0 5 108 – 280 0

 

Zsók Gyöngyvér és Vasilescu Erzsébet összesen 114 évesek de még kézilabdáznak

Zsók Gyöngyvér a bajnokság rangidőse

A marosvásárhelyi Active 7 csapat a Hargitai Kézilabda-bajnokság legidősebb átlagéletkorú együttese. A csapat és egyben a bajnokság rangidőse az 57 éves gernyeszegi illetőségű Zsók Gyöngyvér, aki a 21 éves Babó Melindával együtt az együttes biztos kezű kapusa. Zsók szívesen mesélt sportkarrieréről:

Babó Melinda balról és Zsók Gyöngyvér az Active 7 kapusai

– Ön rangidőse a Hargita Megyei Kézilabda Bajnokságnak, ahol a tavalyi szezonban a marosvásárhelyi Active 7, vagyis az egykori női kézilabdások alkotta amatőr csapatával bajnoki címet nyert. Büszke erre?
– Persze, hiszen örvendek, hogy a fiatalokkal még fel tudom venni a versenyt és amíg az egészségem engedi és a lányok elfogadnak, jövök játszani.

– Mikor kezdett el kézilabdázni?
– Sportszerető családban nőttem fel, egykoron együtt jártam a szüleimmel az ASA- mérkőzésekre. Volt egy bátyám, aki focizott az ASA-nál, emellett kézilabdázott a Bolyaiban. Én őt követtem, ugyanis ötödikes koromban én is bolyais lettem, ahol hatodiktól kezdődően az atlétikát választottam, de sajnos egy térdsérülés miatt 1973-ban áttértem a kézilabdára. A Bolyaiban Kulcsár László (Kuli) és Hellwig Vilhelm voltak az edzőim, Kulcsár jelenleg is edz minket az Active 7-nél. Amikor végeztem a tizenkettediket, Olteanu igazgató az Elektromarosnál kézilabdacsapatot alapított, ahová volt bolyais és sportiskolás diákokat igazolt le, emellett munkát is biztosított számukra. Akkor a megyei bajnokságban játszottunk.

– Mikor hagyta abba a kézilabdát?
– 1987-ben veseproblémák miatt hagytam abba. Aztán 2010-ben kezdtem újra az Active 7 elődjénél, a Gedeon Richternél. Utóbbi együttesnél Dana Tulbure és Jámbor Margareta is kapustársam volt, de sajnos mindketten megsérültek, műtétre kerültek, majd abbahagyták az aktív sportolást.

– A jelenlegi kapustársával jól megértik egymást annak ellenére, hogy 36 év korkülönbség van köztük. Babó Melindának ön az anyukája lehetne…
– Ez így van, de ez nem zavar engem. Melinda Bálint Julianna bolyais testnevelő tanítványa volt, az egykori gernyeszegi Multiprodnál játszott. Én hívtam őt az Activ 7-hez, örvendek, hogy ügyes, tehetséges, csendes lány, aki imádja a kézilabdát, emellett jó reflexei vannak, mindig lehet rá számítani. Büszke vagyok rá, hogy ő lesz az utódom, hiszen mindketten gernyeszegiek vagyunk.

– Hogyan látja a jövőjét a kézilabda terén, tekintettel arra, hogy sajnos telnek az évek?
– Az NKSZ Csíkszereda együttesénél – amely időközben kilépett a bajnokságból – volt egy 60 éves játékos. Miért ne tudnék én is még 3-4 évet védeni? Persze függ az egészségi állapotomtól is, hiszen érzem, hogy itt fáj, ott fáj, de kenegetem magam, akupunktúrára járok, nem adom fel. Ha arra gondolok, hogy már 20 éve betegnyugdíjas vagyok, mivel pajzsmirigy-, majd tumorproblémáim is voltak, aztán műtéten is átestem, de hála a Fennvalónak, hogy idővel minden jóra fordult. Azt kell mondanom, hogy szerencsés vagyok és a sportnak is köszönhetően jól vagyok.
Úgy érzem, hogy 57 évesen még nem vallottam szégyent a pályán, ami nagy elégtétel számomra!

Mezőnyjátékos volt egykoron a kapus, Babó Melinda

A csapat második számú kapusa a 21 éves Babó Melinda, mezőnyjátékosként kezdte sportpályafutását. Melinda – aki a Székelykeresztúriak elleni találkozón több alkalommal parádézott a kapuban –, a teremtorna szünetében elmesélte a Központnak, hogyan lett belőle hálóőr…

– A gernyeszegi Általános Iskolában kezdtem el atlétizálni, aztán a Bálint Julianna testnevelő tanárnő által edzett Multiprod együttesénél kézilabdáztam. Mivel alacsony termetű vagyok, eleinte mezőnyjátékos voltam egy évig.

– Hogyan kerültél a kapuba?
– Volt egy mérkőzésünk, ahol mindkét kapusunk megsérült, én pedig jelentkeztem, hogy szívesen kipróbálnám magam a kapuban. Az edző beleegyezett, attól a pillanattól már hálóőrként tevékenykedtem a gernyeszegi együttesnél négy éven keresztül.

– Időközben az ökölvívást is kipróbáltad…
– Igen, az egyik barátnőmmel jutottam el egy marosvásárhelyi konditerembe, ahol megismerkedtem az ökölvívással mint sportággal. Valóban férfias, taktikai sportág, amely fejleszti mind a lábmozgást, mind a gyorsaságot, aminek hasznát veszem a kézilabdázás során.

– Amikor Zsók Gyöngyi hívott az Active 7-hez, te örömmel jöttél?
– Igen, hiszen mindenképpen még kézilabdázni akartam. Ez a második évem a csapatnál, ahol nagyon megszerettem a társaságot, jól érzem magam. Gyöngyivel nagyon jó viszonyt ápolok, mondhatom, hogy barátnőm, egyáltalán nem zavar minket a korkülönbség.

– Alacsony a termeted, ez nem zavar téged a kapuban?
– A kapusnak nem muszáj égimeszelőnek lennie, azt a gyorsasággal meg a robbanékonysággal ellensúlyozza, példa erre a spanyol női válogatott kapusa, Silvia Navarro, aki mindössze 169 centi magas, de robbanékony.

– A kézilabdával párhuzamosan egyetemista is vagy. Hol tanulsz?
– A marosvásárhelyi Petru Maior egyetem közgazdaság szakán vagyok utolsó éves. Emellett két és fél éve önkéntesként is tevékenykedek az AIESEC Önkéntes Szervezetnél. Eleinte csapattagként, aztán már alelnökként is tevékenykedtem a csereprogramoknál. Három nagy programot vezettem sikeresen, mivel jól be tudom osztani az időm. Nincs kizárva, hogy idővel önkéntesként külföldön szerezzek tapasztalatot, ugyanis ez a szervezet már mintegy 127 országban létezik, azaz a 127 ország bármelyikébe is eljuthatok önkéntesként.

– Ezek szerint szeretsz utazni is…
– Valóban szeretek kirándulni, a vágyam, hogy Thaiföldre, Kolumbiába, Mexikóba akár Brazíliába is eljussak. Bátor típus vagyok, nagy kihívás lenne számomra, de addig is az államvizsga után mesterizni szeretnék. Majd elválik, hogy mit hoz a jövő, de addig is az Active 7 csapat tagja leszek…

Az unokáira ügyel a meccsek után Vasilescu (Gergelyfi) Erzsébet

Az Active 7 második rangidőse a kibédi illetőségű Vasilescu (Gergelyfi) Erzsébet, aki mindössze három hónappal fiatalabb, mint csapattársa, Zsók Gyöngyvér. Lizi – ahogy a barátai becézik – kétszer hagyta abba a kézilabdát, és ő az egyetlen a csapaton belül, aki nagymama. Ha nem edz és nem dolgozik, akkor a két aranyos unokájára vigyáz…

– Lizi, hallottam, nagymama lett, mindennek dacára még mindig kézilabdázik. Ez hogyan lehetséges?
– Úgy, hogy szeretem a kézilabdát, jól érzem magam a pályán meg azon kívül is. Volt olyan időszak, amikor kétszer is abbahagytam a sportolást: először 23 évesen, mivel férjhez mentem és a családi életet helyeztem előtérbe, aztán a nyolcvanas évek közepén kezdtem újra a TCMRIC csapatánál a megyei bajnokságban, de 27 évesen újra abbahagytam. 2010-ben kezdtem újra harmadszor, szintén Gyöngyivel a Gedeon Richternél.

– Hol kezdett el kézilabdázni?
– Én Kibédről kerültem be a Bolyaiba, kilencedikes diákként kezdtem el kézilabdázni, sőt, Zsók Gyöngyvérrel osztálytárs voltam, együtt jártunk edzésekre, mérkőzésekre.

– Hol folytatta a kézilabdát?
– Fiatalon, 1980-ban kerültem a Mureșulhoz, ahol Hellwig Vilhelm és Kulcsár László (Kuli) voltak a csapat edzői, én akkor ifiként tagja voltam a csapatnak, amelyben sok, tehetséges játékos kézilabdázott. Például az 1977-1978-as idényben többek közt Soós Rozália, Peres (Nyulas) Magda, Dorgó Maria, Adriana Bărbat, Angela (Cioboată) Bloj, Mozsi (Gáll) Éva, Biró (Fejér) Zita is voltak a csapattársaim. Mindig nagyon szerettem a kézilabdát, amikor abbahagytam, vagy nem játsztam, nem találtam fel magam, mindenem fájt, nem éreztem jól magam. Amióta újrakezdtem, semmi bajom nincs.

– Unokái vannak, mégis eljár játszani. Hogy tudja azt megoldani?
– Mindkét lányom (30 és 34 évesek) és a vejeim is támogatnak, gyakran visznek el edzésekre is, tudják, hogy nekem a kézilabda a hobbim. Amúgy én vagyok a csapat nagymamája, mivel két unokám is van (egy 3 és 4 éves gyerkőc), ezért is a csapattársak Buninak szólítanak, amit megszoktam már.

– Mit jelen önnek az Active 7?
– A családom után a mindenem!

 

Share Button
Ennyien olvasták: 841

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.